ReviewsPCTECH

Bătălia giganților: Intel contra AMD, Core 12th Gen versus Ryzen 6000

Cobai de teste: ASUS TUF Gaming A15 / F15 (2022)

Decebal și Traian, Muhammad Ali și Joe Frazier, Patrick Vieira și Roy Keane, Ford și Ferrari; toate aceste nume au în comun un lucru atât de pur și de uman încât a dăinuit indiferent de factorii din jur: competiția. Iar că în fiecare relație de rivalitate, fiecare vrea să scoată mai mult din el și să dovedească că este mai bun decât celălalt. Industria IT nu este cu nimic mai diferită, iar una dintre cele mai vechi rivalități din acest domeniu este cea dintre Intel și AMD, iar la fel că într-un meci de box, avem colțul albastru și pe cel roșu.

Și dacă tot sunt pregătiți, am decis că astăzi vom organiza finala campionatului 2021 – 2022. Așa că am luat două laptopuri ASUS TUF aproape identice, singura diferență fiind procesorul. În colțul albastru avem un TUF Gaming F15 dotat cu procesor Intel Core i7-12700H, iar în colțul roșu avem un TUF Gaming A15 cu procesor AMD Ryzen 7 6800H.

În afară de creier, cele două mașinării sunt identice: plăci video RTX 3060, câte 16GB de memorie RAM DDR5 și SSD-uri NVMe de 1TB. Diferențele se opresc însă la hardware, iar laptopurile arată la fel, miros la fel, au același încărcător și mai important decât toate astea, ne oferă un termen de comparație cât se poate de imparțial. Așadar nu vom vedea doar diferența de performanță dintre cele două procesoare, ci vom putea compara unu la unu și eficiența, consumul și temperaturile, iar la finalul luptei vedem cine rămâne în picioare. Ne așteaptă patru rude încinse, la propriu și la figurat, așa că luați-vă o bere și niște popcorn, faceți-va comozi pe scaune și pregătiți-va de cea mai epică bătălie pe care am văzut-o vreodată pe Playground… până acum.

Runda 1 – Diferențe și asemănări

Înfruntarea epică de astăzi nu este purtată doar între cele două modele de procesoare. În realitate, conflictul este la scară mai largă, întrucât cele două modele de pe TUF-uri își reprezintă familiile de produse din care provin. Și în condițiile astea, este logic că vom începe prin a compara Alder Lake cu Zen 3+. În acest fel putem înțelege încă de la început direcțiile pe care le-au ales producătorii și aflăm încă din start ce avantaje și dezavantaje are fiecare arhitectură în parte.

Vom începe cu tabăra albastră pentru că am tot testat în ultima vreme laptopuri cu procesoare Intel Core 12th Gen. Iar această generație, cu numele de scenă Alder Lake, aduce câteva noutăți însemnate în piață. Aceste noutăți sunt atât de natură exclusivă, având impact pozitiv pentru Intel în mod direct, dar există și unele pe care le vedem și la concurență și care și ele trebuie menționate în contextul acestei comparații. Lansarea procesoarelor Core 12th Gen pentru laptopuri marchează introducerea termenului Intel 7. Acesta este denumirea pe care producătorul a ales-o pentru arhitectura sa și chiar dacă o să sune a teorie a constipației, ceva îmi zice că au făcut asta pentru a păcăli conștiința colectivă a pasionaților, care încă mai critică Intel pentru povestea cu 14nm+++.

În consecință, Intel 7 este de fapt o arhitectură pe 10nm care stă la baza procesoarelor Alder Lake. Acum nu am să stau să despic firul în pa-ișpe, însă cei de la Intel nu greșesc, sau cel puțin nu în totalitate. Vedeți voi, procesoarele sunt create utilizând miliarde de tranzistori minusculi, măsurați în nanometri. Până nu demult se putea spune fără a greși prea tare că lupta dintre producători se purta în această unitate de măsură, mai ales pe vremea când avansurile dintre generații însemnau trecerea de la 32nm la 22nm, cum a fost în cazul evoluției de la Sandy la Ivy Bridge în 2012.

intel_cpu_roadmap

Dar să lăsăm tehnologia de-acum un deceniu să se odihnească și să derulăm până în 2022, unde lupta se poartă între Alder Lake cu a sa arhitectură pe 10nm și Zen 3 Plus care folosește tehnologia pe șapte nano de la TSMC. Și cu toate astea, AMD nu are un avantaj major în fața celor de la Intel, lucru care ne demonstrează că acum, mai mult că niciodată, diferența asta de la 10 la 7 sau chiar 6 nano nu mai contează atât de mult. Am văzut-o pe desktop și va garantez că același principiu e valabil și pe laptopuri. Da, știu, am fluierat în biserică și am pus la îndoială reperul după care mulți măsoară încă performanța, dar citind în continuare acest articol, veți înțelege că observația este corectă.

Hai să revenim deci la Alder Lake și la noutățile pe care le-a introdus ultima generație de procesoare de la Intel în spațiul ăsta al laptopurilor, mai ales că aici au mai mult sens decât pe oricare altă platformă. Zic asta pentru că am fost martorii introducerii sistemului BIG.little. Adică un procesor Alder Lake, precum Core i7-12700H-ul despre care vorbim astăzi, vine dotat cu două tipuri diferite de nuclee. Ai pe de-o parte nucleele P, adică alea  performante, iar în completarea lor avem nucleele E, care se concentrează pe eficiență. Împreună formează un produs echilibrat care este bun și în task-uri grele precum jocuri sau editare video, dar capabil și de economie de energie în browsing, editat de documente și urmărit de filme.

Iar dacă asta vă sună cunoscut, este pentru că am văzut această abordare pe procesoarele ARM. Adică alea de pe telefoane sau din noile laptopuri și mai nou și desktopuri compacte de la Apple, care sunt de fapt chiar ARM. Bine, era clar că Intel aveau să încerce să-și ia revanșa după șutul în dos încasat de la Apple. Dar pe principiul batranesc că un șut în fund poate fi și un pas înainte, este unul care s-ar putea dovedi în cele din urmă benefic pentru Intel pe termen lung. Și iată și prima dovadă: modelul asta BigLittle începe să se dovedească deja extrem de eficient.

Generația a 12-a de procesoare de la Intel a introdus memoria DDR5 pe platformele mobile, conectivitatea a fost și ea îmbunătățită cu USB 3.2 Gen 2 și Wi-Fi 6E, iar Thunderbolt 4 este mai util acum ca niciodată. Și uite așa ajungem la Ryzen 6000, care împărtășește și el unele dintre aceste caracteristici, mai puțin suportul pentru Thunderbolt 4. Iar dacă până nu demult AMD nu conta pe acest segment al sistemelor portabile, odată cu Ryzen 6000 situația se schimbă, și este pentru prima oară când o serie de procesoare de laptop de la AMD pune în pericol locul foarte confortabil pe care-l ocupau soluțiile Intel pe acest segment de piață.

Spun asta pentru că tot pentru prima dată, un procesor al taberei roșii atinge frecvența de 5GHz în Boost. Și asta fără să punem la socoteală faptul că vine cu arhitectură mai eficientă și are în dotare o soluție grafică integrată mai bună decât orice Xe, Iris sau improvizație mai face competiția.

Bun, deci am comparat arhitecturile și am văzut ce oferă fiecare. Dar până să ne decidem cine câștigă această rundă, vreau să facem o comparație directă a celor două procesoare. Până la urmă, ce este o luptă fără un context? În special atunci când vorbim despre două produse din segmentul mid-range (întrucât high-end-ul este al nouarilor). Adică procesoarele alea pe care și le permit mulți, sunt mai ușor de integrat într-un laptop și oferă destulă performanță cât să nu duci lipsa unui Core i9 sau Ryzen 9.

Specificații Intel Core i7-12700H AMD Ryzen 7 6800H
Litografie Intel 7 (10nm) Zen 3+ (TSMC 6nm FinFET)
Nuclee 14 (6 nuclee P + 8 nuclee E) 8
Fire de execuție 20 16
Frecvența de bază 2.3GHz 3.2GHz
Frecvență Boost 4.7GHz 4.7GHz
Memorie Cache 24MB Intel Smart Cache L1: 512KB / L2: 4MB / L3: 16MB
Consum 45W 45W
Specificațiile memoriei RAM
Capacitate de memorie suportată 64GB 64GB
Tipul memoriei suportate DDR5 4800MT/s
DDR4 3200MT/s
LPDDR5 5200MT/s
LPDDR4x 4267MT/s
DDR5 4800MT/s
LPDDR5 6400MT/s
Canale de memorie 2 2
Suport memorie ECC Nu Da
Specificațiile chip-ului grafic
Grafică integrată Intel Iris Xe (eligibil) AMD Radeon 680M
Frecvența dinamica a graficii 1.4GHz 2.2GHz
Conectivitate eDP 1.4b / DP 1.4a / HDMI 2.1 DP 2 / HDMI 2.1
Suport DirectX 12.1 12
Suport OpenGL 4.6 4.6
Suport OpenCL 3 2.2
Numărul de ecrane suportate 4 4

De cum arunci o privire peste tabelul de specificații vei vedea clar avantajele și dezavantajele fiecărui procesor. Intel Core i7-12700H vine cu mai multe nuclee și mai multe fire de execuție, doar că o parte dintre aceste nuclee extra sunt din categoria celor eficiente, iar totalul firelor de execuție este de 20. Pe cealaltă parte, AMD a înzestrat Ryzen 7 6800H-ul cu opt nuclee mari și late, alături de alea 16 fire de execuție aferente. Și veți vedea în testele realizate că Intel a avut un oarece avantaj aici, dar nu atât de mare pe cât te-ai aștepta de la un procesor cu șase nuclee și patru thread-uri în plus.

Pe partea de memorie cache, Intel folosește 24MB de memorie Smart Cache. AMD a mers pe o configurație clasică cu trei niveluri de memorie, împărțite în metodă clasică L1 + L2 + L3, pentru un total de 20MB. Deci încă o categorie unde Intel se impune din perspectiva specificațiilor. Ajungem la frecvență, unde cea de baza este puțin spre deloc importantă, iar în Boost vedem ambele modele la valoarea de 4.7GHz.

Suportul de memorie RAM este o categorie interesantă, întrucât AMD folosește exclusiv RAM DDR5, în timp ce procesorul din tabăra albastră știe și cu DDR4. Asta înseamnă că Intel poate să-și integreze chip-urile pe mai multe dispozitive în categorii de piață diferite. Dar cum  banii îi dai pe tehnologie actuală, nu știu cine ar vrea să aleagă memorie deja veche în defavoarea noului standard.

Grafica integrată nu este atât de importantă, întrucât vorbim despre procesoare forțoase care sunt adesea însoțite de plăci video pe măsură. Dar pentru cei care sunt interesați de performanța iGPU-ului din procesor, AMD câștigă fără drept de apel în fața soluției oferite de Intel. Asta este posibil datorită chip-ului Radeon 680M care are la baza 12 nuclee grafice RDNA 2. Adică oferă performanță comparabilă cu ce poți scoate dintr-o placă video desktop accesibilă, iar în contextul asta, mi se pare că este o victorie importantă pentru tabăra roșie. Dar orice alegere ai face, ai garantat portul HDMI 2.1 care suportă până la 8K atunci când vorbim de rezoluție.

Câștigătorul acestei runde: Intel Core i7-12700H

Că este pe zece nanometri, că are mai multe nuclee, că nu știu ce… oricât de mult mi-ar plăcea să îi țin partea underdog-ului aici, este clar că Intel are mai multă expertiză atunci când vorbim despre procesoarele de laptop. În același timp, AMD merită aplauzele noastre pentru concurența pe care o reprezintă, dar din nefericire este greu să bată oferta de caracteristici propusă de Core i7.

Din perspectiva mea, diferența cea mai mare a făcut-o sistemul de nuclee de la Intel, alături de suportul pentru mai multe standarde de memorie RAM ceea ce-l face mai versatil în diverse configurații. Iar specificațiile, chiar dacă nu sunt atât de importante, atârnă și ele în favoarea lui Core i7-12700H, deci această prima rundă se termină în avantajul colțului albastru.

AMD a încercat și chiar a reușit să ofere un set de caracteristici extrem de interesante, iar cu o arhitectură pe doar 6nm de la TSMC și frecvențe care concurează cu cele de la Intel, nu este o alegere proastă deloc. Doar că nu a atins nivelul acela de inovație de care concurența din colțul albastru a dat dovadă, iar asta i-a afectat poziția. Chiar și așa, dacă alegerea dintre cele două procesoare se reduce doar la partea asta de specificații și tehnologii, nu vei greși cu niciunul.

Runda 2 – Performanța

Am concluzionat runda întâi și am văzut cum Intel Core i7-12700H reușește să se impună… cel puțin pe hârtie, iar AMD rămâne puțin în urmă, cu o performanță de lăudat. Dar acum este momentul să vedem și care dintre aceste procesoare este mai puternic, că până la urmă specificațiile nu înseamnă nimic dacă nu sunt susținute de performanță pe măsură. Din fericire, pentru astăzi avem rezultate din comparații directe, iar rezultatele vor putea fi puse cap la cap fără nici un fel de problemă.

În această rundă nu voi lua în considerare nici consumul, nici temperaturile, partea asta fiind acoperită de runda cu numărul trei. Dar până să ajungem acolo, trebuie să aruncăm o privire peste metodologia de testare. Am utilizat clasicele softuri cu care v-am obișnuit și în recenziile trecute, însă pentru așa ocazie m-am simțit obligat să mai adaug una-alta pe listă.

Benchmark Setări Intel AMD
3D Mark
TimeSpy 8912 9168
Firestrike Extreme 10022 10512
PC Mark 10
Total 7515 7291
Essentials 10272 10412
Productivity 9814 9454
Content Creation 11425 10688

Începem cu 3D Mark și PC Mark, două softuri avansate și extrem de bine balansate care reușesc să tragă la maxim de resursele puse la dispoziția lor și să ofere niște cifre ușor de comparat cu cele obținute de alte dispozitive. Am folosit TimeSpy și Firestrike Extreme din suita 3D Mark și am realizat un test complet cu PC Mark.

În prima suită de teste, AMD Ryzen 7 6800H s-a impus în fața lui Intel Core i7-12700H. Deși victoria a fost la limita, este totuși o reușită și trebuie să ținem cont de diferența de specificații dintre cele două procesoare. Trecem mai departe cu PC Mark, unde victoria a fost a taberei albastre, însă la fel ca și mai devreme, a fost așa, la mustață și presupun că performanța single-core și-a spus cuvântul aici.

Benchmark Setări Intel AMD
Cinebench R20
Single-Core 696 600
Multi-Core 6253 5565
Cinebench R23
Single-Core 1820 1543
Multi-Core 16551 14253

Ok, runda începe în forță, iar cele două procesoare sunt acum într-un mic moment de repaus. Odată revenite din pauza de odihnă, le-am aruncat în Cinebench, atât versiunea R20, cât și R23. Aici am început să vedem ceva diferențe, iar avantajul single-core al procesorului de la Intel și-a făcut simțită prezența. Și chiar dacă p-asta o vedeam venind, nu m-am așteptat că diferența multi-core să fie atât de mică între cele două procesoare.

Intel Core i7-12700H are un avantaj de 14.5% în testele single-core, o chestie care veți observa că va rămâne cât de cât constantă de-a lungul sesiunii de testare. Dar mai interesante mi se par rezultatele din testele ce folosesc toate nucleele. Să nu uităm că procesorul îmbrăcat în albastru pleacă cu un avantaj bunicel aici. Iar diferența față de AMD este de 12.5 procente în favoarea celor de la Intel. Doar că în jocul procentajelor, specificațiile ne indică o diferență de 43% între numărul de nuclee, ori 20% atunci când ne uităm la numărul de fire de execuție. Iar asta, cel puțin pe limba mea, s-ar traduce într-o egalitate dacă e să eliminăm avantajul Intel din ecuație.

Benchmark Setări Intel AMD
V-Ray Benchmark 10842 10277
POV-Ray
Single-Core 675 586
Multi-Core 5760 4987

Ultimele teste sintetice în care am pus la încercare cele două procesoare sunt V-Ray Benchmark și POV-Ray. Aceste softuri au fost omniprezente în sesiunile mele de testare din ultima perioada pentru că oferă rezultate ușor de comparat cu cele obținute în recenziile precedente și mă ajută și pe mine să îmi dau seama cam pe unde se află un procesor din punct de vedere al performanței. Rezultatele nu sunt abatere de la regulă de până acum, iar Intel Core i7-12700H se impune în fața procesorului de la AMD.

TUF A15 F15 gaming

Sunt mulți însă aceia care își cumpără un laptop în special pentru gaming, așa că m-am simțit obligat să testez și partea asta. Până la urmă, ambele configurații au câte o RTX 3060 în dotare, așa că niște firepower există acolo. Am ales trei titluri mari și late, anume Counter-Strike: Global Offensive, Cyberpunk 2077 și Metro Exodus Enhanced Edition. Setările au fost în blană de fiecare dată, iar testele le-am realizat la două rezoluții diferite: FullHD, adică 1920×1080 și QuadHD, adică 2560×1440.

Joc Setări Intel Average Intel 1% AMD Average AMD 1%
Counter-Strike: Global Offensive
1080p, Very High 473 FPS 154 FPS 431 FPS 137 FPS
1440p, Very High 367 FPS 148 FPS 351 FPS 128 FPS
Cyberpunk 2077
1080p, Ultra 65 FPS 46 FPS 68 FPS 48 FPS
1440p, Ultra 40 FPS 29 FPS 42 FPS 31 FPS
Metro Exodus Enhanced Edition
1080p, Extreme, DLSS 47 FPS 28 FPS 41 FPS 26 FPS
1440p, Extreme, DLSS 38 FPS 24 FPS 35 FPS 22 FPS

Diferența a fost destul de consistentă și aici, iar în Counter-Strike procesorul de la Intel a punctat ceva mai bine. Aici este însă vorba despre performanță single-core, categorie unde AMD mai are încă de recuperat. Distanța dintre cele două procesoare s-a micșorat însă în titlurile mai greoaie, astfel că în Cyberpunk 2077 și Metro Exodus a fost un decalaj acolo, dar nimic care să schimbe radical modul în care experimentezi jocul. Trei-patru cadre pe secundă ici-colo în favoarea Intel, alte trei-patru FPS în favoarea AMD, cam care pe care la categoria asta.

Câștigătorul acestei runde: Intel Core i7-12700H

Încă o dată, Core i7-le s-a impus în fața Ryzen-ului și a punctat mai bine în majoritatea testelor. Au existat excepții, desigur, însă victoria merge către colțul albastru. Dar aici trebuie să ținem cont și de diferența de specificații. Dacă nu aș fi avut și rezultatele din jocuri, mai ales pe cel din Counter-Strike, aș fi spus că este egal și ambele procesoare primesc câte un punct, dar în condițiile în care diferența single-core s-a simțit și-n afara testelor sintetice, nu pot să le consider egale.

Cu toate astea, AMD Ryzen 7 6800H merită laudele mele. Deși vine cu specificații simțitor mai slabe și are un deficit de nuclee, reușește să se țină aproape de competitorul său și chiar să-l depășească în unele scenarii. Iar diferența aia de pe hârtie nu se traduce 1:1 în realitate, ceea ce este important pentru colțul roșu și ar trebui să le ridice celor de la AMD moralul în timp ce se pregătesc pentru runda cu numărul trei.

Runda 3 – Temperaturi și consum

Bueno, scorul este momentan doi la zero în favoarea lui Intel Core i7-12700H, dar cu o luptă extrem de bună și curată pe care a oferit-o procesorul de la AMD. Iar acum ne îndreptăm cu pași repezi spre cea de-a treia rundă a acestei bătălii, una în care colțul roșu deja are un avantaj. Dacă vă amintiți, acum câteva zile postam pe pagina noastră de Facebook o poză cu cele două laptopuri și va întrebam care este care. Iar răspunsul la acea întrebare este că AMD-ul e în dreapta.

Intel vs. AMD - Facebook

De ce este asta important? Păi este extrem de important pentru că poza a fost realizată cu laptopurile proaspăt pornite, la aceeași temperatură, cu fix aceleași activități. Câte o fereastră de About your PC și un File Explorer în fundal. Nimic complicat, nimic de speriat. Și cu toate astea, laptopul dotat cu Intel Core i7-12700H este mult mai cald chiar și în idle.

Această apucătură s-a resimțit și în utilizarea generală. Orice task, oricât de simplu, urcă temperatura imediat la peste 60 de grade. Iar în condițiile unui laptop de gaming, să înregistrezi astfel de temperaturi cu aerul condiționat pornit și cu un amărât de Chrome în bară sună a big NO-NO. Și așa a și fost, mai ales că am reușit să bag laptopul cu Intel în throttle înainte de a mă apuca de teste… ups! Și nu, nu glumesc, câteva aplicații deschise, un installer, o muzică pe YouTube și a fost de ajuns încât să trec de 90 de grade.

În tot timpul asta, procesorul de la AMD was chillin’. Odată intrat în load mai mare a început să transpire și el, dar nici măcar pe-aproape la fel ca Intelul din laptopul geamăn. Dar aici am observat și o primă mare diferență. În timp ce ambele au avut setat același profil de utilizare, ASUS TUF A15 a fost mult mai gălăgios odată ajuns în load, în timp ce TUF F15 era silențios, dar foarte încins.

Procesor Frecvență maximă Consum Temperatură Throttle
Intel Core i7-12700H 4690MHz 105W 95 Da
AMD Ryzen 7 6800H 4755MHz 80W 93 Nu

Am decis așadar să urmăresc mai în detaliu evoluția celor două laptopuri de-a lungul unei sesiuni de gaming, câteva teste și ce-am mai făcut cu ele. O să încep cu frecvența, acolo unde ambele au punctat bine și și-au atins potențialul de 4.700MHz în Turbo. Core i7-12700H a înregistrat un maxim de 4690MHz, în timp ce AMD a performat ceva mai bine la 4.755MHz. O diferență de 65MHz care ar fi contat prin 1999, dar acum este la fel de importantă ca și 300MB liberi pe SSD.

Dar partea interesantă o vedem la consum, acolo unde Intel, la fel ca și pe desktop, a câștigat. Doar că nu vrei să câștigi lupta asta, întrucât consumul de 105W al procesorului din colțul albastru înseamnă mai multă căldură și o durată de viață mai scurtă a bateriei comparativ cu cei numai 80W pe care îi trage Ryzen-ul. O diferența de 25W care își face simțită prezența după cum veți vedea.

Temperaturile maxime sunt similare, nu am de ce să vă mint. AMD a atins 93 de grade, iar Intel s-a dus la 95. Doar că în tot acest timp, Core i7-12700H se chinuia de zor să supraviețuiască în condițiile de căldură extreme, în timp ce AMD Ryzen 7 6800H avea aerul condiționat pornit, cum s-ar zice. Asta a rezultat într-o experiență fără probleme pentru procesorul din tabăra roșie, care nu a intrat în throttle deloc în gaming și utilizare normală și abia câteva instanțe de Cinebench R23 l-au răpus. În același timp, amintiți-va cum va povesteam mai devreme că mi-a intrat i7-le în throttle în Chrome.

Câștigătorul acestei runde: AMD Ryzen 7 6800H

Cu un consum considerabil mai mic și valori mai bune overall decât competiția, 6800H-ul de la AMD a reușit să mă impresioneze. Chiar dacă șasiul și răcirea sunt identice în cele două laptopuri, optimizările software și micile diferențe hardware și-au făcut simțită prezența. Și iată cum AMD obține o victorie extrem de importantă, iar de unde stau eu cred că asta va atârna mult la rezultatul final.

Doar să țineți cont de faptul că ăsta este un caz particular și acest comportament se întâmplă pe două platforme extrem de asemănătoare. În funcție de implementare ați putea descoperi laptopuri care se descurcă mai bine cu procesorul de la Intel, ori diferența în favoarea AMD se va mări. Răcirea fiecărei mașinării influențează în mod direct aceste rezultate, iar în cazul de față tabăra roșie este victorioasă.

Runda 4 – Experiența de utilizare

Acum, că AMD a recuperat un punct și a dus scorul la 2-1 în favoarea Intel, este timpul să intrăm în ultima rundă. O rundă în care vom discuta mai puțin despre tehnicități și ne vom concentra mai mult pe ceea ce sunt aceste laptopuri pentru un utilizator normal. Am apucat să petrec ceva timp cu ambele în timpul sesiunilor mele de testare și am putut observa comportamentul lor, am văzut unde strălucesc și care părți sunt mai puțin bune și cu tot ce-am învățat sunt convins că asta va fi cea mai grea rundă.

Începem cu Intel, că așa am tot făcut până acum. În utilizarea de zi cu zi am încercat să folosesc ambele laptopuri concomitent. Am apăsat Install pe ambele simultan, le-am dat sarcini identice, am folosit aceleași teste și trebuie să va spun că Intel Core i7-12700H s-a simțit de-a lungul întregii sesiuni de utilizare mult mai rapid, mai snappy; parcă sărea pe sarcini mai repede și asta l-a făcut să se simtă mai fluid per total. Acest comportament nu este însă nou, văzându-l de atât de multe ori și pe desktop, iar ca utilizator de Ryzen, trebuie să recunosc că aș cam vrea același lucru și de la mașinăriile mele. Dar Intel are ceva al lui, iar asta nu cred că se va schimba curând.

intel versus amd

De cealaltă parte, mi s-a părut că în sarcinile multi-core, dacă numărul de nuclee și fire de execuție ar fi fost același, AMD ar fi obținut scoruri mai bune. În tot ce a însemnat jocuri grele, benchmark-uri 3D și sarcini din astea mai dificile, Ryzen 7 6800H a rezistat eroic și a pus la respect cele două tipuri de nuclee din Core i7. O avea el mai multe și o parte mai eficiente, dar la finalul zilei opt nuclee forță sunt opt nuclee forță, dublate de tehnologia SMT pentru un total de 16 fire de execuție.

Din păcate pentru fanii AMD, realitatea este diferită și nucleele în plus de pe Intel sunt și vor rămâne acolo. Însă balanță acestei runde este echilibrată fără doar și poate de un ultim factor: temperatura carcasei. Chiar dacă nu vorbesc des despre asta, folosind laptopurile astea pentru o perioada mai lungă am realizat cât de incomodă poate deveni o tastatură sau o carcasă încinsă, comparativ cu cât de comod te descurci cu un laptop rece. Iar pe TUF Gaming A15 l-am putut folosi în brațe, în timp ce TUF F15 a fost dificil de manipulat chiar și pe birou. Oriunde ții mâna pare că modelul cu Intel are febră, iar dacă ai nenorocul să atingi o zonă încinsă poate deveni incomod rapid. Ăsta nu e comportament normal pentru o mașinărie pe care unii o folosesc toată ziua, astfel cred că ASUS și Intel trebuie să-și rezolve problemele înainte de a pune clienții în situații încinse.

Câștigătorul acestei runde: egalitate.

Mamă, mamă, ce mai luptă pe cinste. Dar acum că suntem la finalul ultimei runde, este timpul să alegem un câștigător. Votul publicului este împărțit perfect egal, astfel consider că Intel Core i7-12700H și AMD Ryzen 7 6800H se țin în balans ca Yin și Yang. Unu’ e mai fortos dar se încing spiritele rapid în jurul lui, iar celălalt este mai calm și mai cumpătat dar nu poate atinge același nivel de performanță. În schimb oferă o alternativă ceva mai liniștită, cu temperaturi mai bune atât la interior, cât și la exteriorul laptopului.

Dar cum sunt un fraier și nu pot să nu plec privirea la performanța totală oferită de Intel și modul în care sistemul se mișcă mai rapid, mi-e extrem de greu să mă hotărăsc la unul dintre cele două modele. Așa că nu o voi face și voi considera că avem o remiză cât se poate de corectă în această ultimă rundă. Și cum ambii concurenți au rămas în picioare, este timpul să auzim votul juriului.

Votul juriului

În momentul acesta scorul este fie 2 la 1, fie 3 la 2, alegerea este la voi. Doar că trebuie să venim și cu un verdict pentru confruntarea de astăzi, așa că în această ultimă parte a materialului îmi revine cea mai grea misiune:  să formulez o părere deșteaptă bazată pe ce am văzut în sesiunile de testare și utilizare ale celor două laptopuri. Și chiar dacă sunt conștient că mă așteaptă cel puțin o cafea până când reușesc să mă hotărăsc, trebuie să recunosc că a fost unul dintre cele mai interesante proiecte pe care am lucrat vreodată.

Am pus față în față două laptopuri extrem de similare, singura diferență dintre ele fiind procesorul. În rest, cam aceeași mâncare de pește. Modele bune din segmentul mid-range, aparținând seriei TUF Gaming de la ASUS, dotate cu plăci video RTX 3060 care sunt gata să țină piept celor mai noi jocuri, destulă memorie RAM pentru orice sarcini zilnice ai avea de dus la bun sfârșit și câte un SSD NVMe de 1TB pentru stocat jocuri, documente, poze și ce mai înghesuie lumea în 2022 pe mediile astea de stocare. Adică configurații puternice, care nu vor întâmpină piedici în niciun joc sau program; nu în următorii doi ani.

Lupta s-a redus, așadar, la cele două procesoare: Intel Core i7-12700H și AMD Ryzen 7 6800H. Iar concluzia la care ar fi trebuit să ajung după cele patru runde, conform scorului, este că Intel mai bifează o victorie în carnețel, în timp ce AMD pierde încă o dată și se retrage cu coada între picioare. Doar că lucrurile nu stau chiar așa, iar în toată nebunia asta de experiment am putut observa o evoluție extrem de mare.

intel versus amd 2

Să nu uităm că acum nici zece ani, procesoarele de laptopuri produse de AMD aproape că nu existau, iar unde erau, ocupau sub 5% din piață. Ce făcea Intel în timpul ăsta? Vindea procesoare către Apple, care mai apoi le integrau în cele mai populare laptopuri de pe piață: Apple Macbook. Călătorind înapoi în prezent, vedem un AMD cum nu ne-a fost niciodată dat să vedem. Un AMD ce a lansat excelenta serie Ryzen 6000 care pentru prima dată, pare că se bate umăr la umăr cu procesoarele de la competiție. O competiție cu tradiție și istorie, un lider care în sfârșit a călcat strâmb și le-a permis celor din tabăra roșie să avanseze. Iar dacă lucrurile continuă să meargă în această direcție, anul viitor pe vremea asta, când vom vorbi probabil de următoarele serii de procesoare mobile, situația va sta altfel, iar categoriile de Specificații și Performanță vor înclina balanța spre AMD.

Ce să mai? Așa da main-event. O luptă frumoasă, spectaculoasă, în urma căreia am învățat ceva. Nu prostii ca Mayweather care fuge de McGregor în ring, sau Jake Paul cu ce maimuțoi d-asta s-a mai bătut el de a impresionat toți copiii de 12 ani din Anglia. Așa se face competiție, iar felicitările mele merg către Intel care au intrat în joc cu o platforma nouă și inovatoare, dar și celor de la AMD care în ciuda abordării mai old-school au reușit să dovedească că nu e doar gura de ei și au băgat fără doar și poate frica în competitor.

Despre ASUS TUF Gaming A15 / F15

Nu în ultimul rând, trebuie să le mulțumim celor de la ASUS. Laptopurile TUF Gaming A15 și F15 au fost doi parteneri de nădejde în această aventură și vreau să le dedic o parte din acest material. Despre seria TUF Gaming am tot vorbit, le știm bine produsele p-aici pe la Zona și nu le va fi ușor să ne surprindă. Însă nu pot să nu observ micile îmbunătățiri pe care le-au adus laptopurile din generația 2022 în joc. Avem un design familiar, care a primit un mic upgrade. Acum logo-ul TUF Gaming iese în evidență și tronează singur pe capacul laptopului.

Deschidem capacul și în zona tastaturii vedem încă o schimbare. Trebuie să-i mulțumesc colegului Matei care mi-a atras atenția cu privire la chestia asta. Tastele laptopurilor TUF Gaming au fost mereu iluminate, doar că de această dată keycap-urile au literele transparente, astfel iluminarea este și mai puternică și arată mai bine. Personal nu am observat asta pentru că nu prea mă uit la tastatură în general atunci când scriu sau mă joc. Dar pentru oamenii normali care nu aștern 10.000 de cuvinte în unele zile, chestia asta este importantă pentru că poate face diferența dintre apăsarea rapidă a tastei potrivite, ori spamarea unui buton greșit atunci când trebuie să acționezi rapid într-un joc.

TUF A15 F15 tastatura

În afară de astea două chestii, aspectul laptopului nu s-a schimbat. Și nu ar avea de ce, întrucât construcția a rămas la fel de robustă că și pe generațiile trecute, iar designul implementat de TUF Gaming s-a dovedit destul de bun, atât din punct de vedere vizual, cât și din perspectiva răcirii și a spațiului pe care producătorul l-a lăsat pentru un sistem de răcire cât mai mare.

Din păcate, focusul materialului de astăzi nu a fost pe baterie și laptopurile în sine, astfel tot ce mai rămâne de văzut pentru cei interesați de un astfel de laptop sunt cifrele de performanță despre care am discutat mai devreme și eventual un review al generației trecute. La finalul zilei e cam același laptop, doar că ăla cu Intel va supraviețui mai puțin fără încărcător, în timp ce ăla cu AMD va fi oleacă mai greoi, mai gălăgios, dar mai rece și mai sigur pentru hardware-ul de la interior pe termen lung. Iar dac-ar fi să aleg dintre astea două, cred că m-aș îndrepta către AMD doar pentru simplul motiv că nu pot folosi un laptop care se încinge așa, din nimic, și bateria, chiar dacă mă interesează foarte rar, în cazul consumului cu 25W mai mic, avantajează tot configurația lui A15.

În schimb, cei care caută maximul de performanță și nu țin cont de baterie, portabilitate și alte chestii d-astea, ASUS TUF Gaming F15 este alegerea potrivită. Îi împingi răcirea la maxim, eventual îl ajuți cu un AC în camera în care îl folosești, îți tragi niște căști pe cap că să nu surzesti de la motorul elicopterului și te bucuri de cât mai multe FPS per leu cheltuit. Iar asta ne aduce la ultima parte a acestui material; una care cred că va face o diferență destul de mare în decizia finală de achiziție.

Folosind configuratorul de pe site-ul ASUS România (care este puțin cam buggy, dar pe care l-am tot resetat de câteva ori până am fost convins că-mi acceptă selecțiile) am pus cap la cap configurațiile pentru ambele laptopuri folosite în această comparație și am observat o diferență majoră care mi-a pus în cap toată munca de până acum: prețul. Pe scurt, TUF Gaming F15 cu Intel Core i7-12700H este cu aproximativ 1.000 de lei mai scump decât TUF Gaming A15 cu AMD Ryzen 7 6800H (la data recenziei).

Aceeași placă video, aceeași configurație de memorie, aceeași stocare; singura diferență o reprezintă procesoarele. Iar prețul este nejustificat de mare în acest caz, alegerea Intel picând din comparația asta cu totul. Cu un price-tag cu 250 de euro mai mic, prost să fii să dai banii pe varianta cu Intel dacă o găsești pe cea cu dotare AMD în stoc.

Video AMD versus Intel pe Playground

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button