Intel are bani de evenimente fashion, dar da afara programatorii! In Romania, si una si alta!

Intel Software Development Center, perla din coroana Intel Romania, motivul de mandrie (si pe buna dreptate!) pe care l-am vazut, auzit (si inteles) la nenumaratele conferinte de presa la care am participat… nu mai exista! In urma unor decizii… „de sus” pe care le vom detalia… mai jos, Intel disponibilizeaza personal, printre tarile afectate numarandu-se (din plin) si Romania.
Pacat! Motivele sunt exprimate in limbajul de lemn cu care Intel ne-a obisnuit de o buna bucata de vreme: „strategie, fundatie solida, crestere, initiativa, puncte forte, schimbari pe termen lung, lume conectata, la revedere (chiar pe bune, exact cum vedeti: la revedere)”, bla, bla. Zau ca daca citesti scrisoarea CEO-ului Intel (din care aveti o parte semnificativa tradusa mai jos) zici ca fac angajari, nu ca dau oameni afara! Mai ca-ti vine sa compatimesti biata conducere si nu pe cei care-si pierd joburile!
Intel nu a reusit sa se impuna pe piata de chip-uri mobile (smartphones, tablete etc), pierzand teren in fata competitiei, in ciuda eforturilor de… comunicare (n.a. poate in directia gresita?). Se pare ca pierde teren si pe segmente pe care pana nu demult le stapanea cu autoritate. Am scris mai mult despre asta intr-un alt articol, tot de astazi (parca a fost un facut). Clar Intel nu se simte prea bine in ciuda bla, bla-urilor din scrisoarea de mai jos, gen ca „se transforma dintr-un producator de PC-uri in…” (punctele le gasiti in scrisoare). Si noi am intreba: IN CE?! Intr-un promotor al „fashionismului” la nivel mondial si local? Da, si ma refer mai ales la Romania. Am fost anul trecut la suficient de multe evenimente Intel sau „by Intel” (ca sa folosesc o exprimare „fashonistica”) cat sa ma intreb daca nu cumva Intel si-a schimbat profilul de activitate! (alienandu-si evident consumatorii loiali si „platitori”, nu tocmai incantati de noua directie).
Pe plan local cel putin, comunicarea acestei companii in ultimii ani imi pare a fi avut prea putina legatura cu valorile si „brandingul” cu care am crescut din partea Intel. Seriozitate, sobrietate, performanta, tehnologie, nu pitziponceala, moda, vrajeala, slacktivism si mondenitate! Bine, si la nivel mondial Intel s-au remarcat prin tot felul de initiative la moda, care mai de care mai corecta politic, dar se pare ca ele nu au descurajat concurenta extrem de serioasa (chiar daca nu la fel de trendy) si pusa pe treaba.
Sigur ca exista numeroase cauze obiective ale acestor concedieri globale (dar mai ales locale, pen’ca alea ne intereseaza pe noi), dar nu cumva si acest gen de comunicare a avut o contributie la situatia actuala a Intel? Si evident aceasta strategie paguboasa care le dicta anul trecut sa retraga cele cateva milioane amarate de dolari care finantau descoperirea tinerelor talente in domeniu simultana cu alocarea unor sute de milioane… pentru promovarea diversitatii (detalii aici). Cu alte cuvinte, in Romania, concediem programatorii, ii sacrificam in numele viitorului luminos al companiei, dar avem bani pentru evenimente fashion sau cu „bang” trendy! Tare! Eu cred ca fondatorii acestei companii nu asta au avut in vedere cand au intemeiat Intel.
Dar haideti sa vedem exact in ce consta stirea aparuta astazi: compania Intel, prezenta in Bucuresti incepand cu anul 2010, urmeaza sa inchida biroruile din capitala, in urma unui plan de restructurare ce va duce la concedierea a 12.000 de angajati la nivel global, 11% din efectivul total al companiei!
Intel detine la ora actuala in Romania trei centre de cercetare-dezvoltare, dintre care doua sunt divizii ale unor companii cumparate de catre Intel. Un asemenea centru se afla in Galati, subsidiara locala a Wind River, lider in piata de produse embedded si achizitionat de Intel in 2009, si care inca activeaza ca subsdiara independenta. Al doilea se afla in capitala, subsidiara a Telmap, o companie specializata in geolocatie achizitionata de catre Intel in 2011.
Al treilea centru, Intel Software Development SRL din Bucuresti, se pare ca se… inchide, conform unui raport al Ziarului Financiar, peste 150 de angajati fiind deja concediati. Acest centru a avut in anul 2014 o cifra de afaceri de 56.7 milioane de lei, cu un profit net de 4 milioane conform Ministerului de Finante, angajand in medie la 168 de salariati. Acest centru a desfasurat activitati de cercetare si dezvoltare pentru tehnologii open source si noi solutii de calcul.
Un extras din scrisoarea CEO-ului Brian Krzanich, trimisa catre angajatii Intel in data de 19 Aprilie 2016, spune:
De cand am devenit CEO acum trei ani, am lucrat impreuna cu echipa de conducere si cu voi toti pentru a transforma compania noastra dintr-un producator de PC-uri intr-o companie ce motorizeaza Cloud-ul si miliarde de dispozitive de calcul inteligente, interconectate. Afacerile de Data Center si Internet of Things sunt acum principarele motoare de crestere ale Intel, iar in combinatie cu piata de memorii si FPGA-uri, formeaza si alimenteaza ciclul de crestere. Impreuna, aceste afaceri au produs cresteri de venituri de 2.2 miliarde de dolari anul trecut, au reprezentat 40% din totalul veniturilor realizate, si grosul profitului operativ.
Rezultatele noastre demonstreaza o strategie care functioneaza si o fundatie solida de crestere. Ocazia noastra acum este sa ne acceleram avansul si sa ne consolidam punctele forte. Dar asta presupune decizii dificile.
In acest context, astazi anuntam o initiativa de restructurare ce [ne] va permite [companiei Intel] sa ne diversificam investitiile in produse si tehnologii ce ne alimenteaza cresterea si sa conducem intreprinderi mai profitabile in pietele de PC-uri si mobile.
Ne asteptam ca aceasta initiativa sa duca la reducerea globala a pana la 12000 de locuri de munca. Acest rezultat va fi atins prin plecari voluntare si involuntare, consolidare globala si initiative de crestere a eficientei. Majoritatea acestor actiuni va fi comunicata in urmatoarele 60 de zile, cu unele decizii urmand sa fie aplicate pana in 2017.
Acestea nu sunt schimbari pe care le fac cu usurinta. Spunem la revedere unor colegi ce au jucat un rol important in succesul Intel. Suntem profund hotarati sa ne ajutam angajatii in aceasta tranzitie si vom face acest lucru cu maxima demnitate si respect.
Anuntul de azi este despre accelerarea strategiei noastre de crestere, si despre implementarea de schimbari pe termen lung pentru a cimenta pozitia Intel de conducator pentru o lume smart, conectata.
Pe masura ce conducem aceasta transformare, exista o oportunitate extraordinara in viitor. Vom rasari ca o companie mai productiva, cu o intindere mai larga si o executie mai precisa.
Stiu ca multi dintre voi vor avea intrebari in privinta acestor schimbari. Veti auzi mai multe detalii de la mine si din partea restului echipei de conducere a Intel in zilele si saptamanile ce urmeaza. [..]
In incheiere… noi nu mai spunem nimic. Consider mai mult decat suficient comentariul lui Robert Paraschiv, unul dintre cititorii nostri, (si, mai important decat asta, consumator de tehnologie) pe pagina noastra de Facebook: „Fara competitie serioasa o corporatie este carata de oameni de marketing; in semi-monopol e o pozitie in care ei aduc beneficii si venituri mai mari decat cei care inoveaza la nivel tehnologic; dupa suficient de mult timp, ajung sa fie promovati si devin majoritate in conducere; ulterior facand pilaf o companie. E o prapastie in care cad mereu companii si corporatii, e o chestie care incepe sa se vada si la studiourile de jocuri odata ce s-au prins ca populatia cumpara orice e impachetat frumos chiar daca e neterminat, de ce sa angajezi devs dedicati cand ambalajul vinde oricum si e si mai ieftin de produs?”