PC

Intel ar pregăti o revizie majoră pentru x86

Arhitectura x86 este în acest moment veche de aproape 40 de ani. Fiecare revizie a sa a adăugat la ce a fost înainte, rezultând în compatibilitate care se poate întinde pe decenii între programe și hardware… atât timp sistemul de operare încă mai suportă programe pe 16 biți sau mai puțin.

Dar există și un dezavantaj aici. Sunt multe seturi de instrucțiuni în x86, foarte multe, iar acestea tind să consume energie și timp, motiv pentru care nu o să vedeți prea curând un procesor x86 care să consume la fel de puțin ca unul ARM. Dar Intel pare să încerce să meargă în această direcție.

Conform unor zvonuri care zburdă acum pe internet, compania ar încerca în acest moment să dezvolte o nouă ediție ceva mai ciuntită de x86, care ar urma să ajungă pe piață spre anul 2020. Din această ediție a arhitecturii vor fi scoase anumite instrucțiuni care nu mai sunt folosite și cam stau acolo degeaba. Prin îndepărtarea lor s-ar putea obține un grad de eficiență mai mare și poate chiar o viteză mai bună. Desigur, în funcție de ce este scos, vă puteți aștepta ca aplicații mai vechi să nu funcționeze pe această generație de procesoare.

Intel încă nu a făcut un anunț oficial despre planurile dincolo de anul 2019, când se așteaptă să fie lansat Tigerlake, optimizarea arhitecturii Icelake.

[PC Per]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

10 comentarii

  1. Foarte bine, a crescut eficienta si pretul, insa performanta nu s-a schimbat prea mult pe partea de CPU. La GPU (intel HD) s-a observat o evolutie semnificativa

  2. Intel foloseste tehnologii AMD Radeon in procesorul grafic integrat, iar aceasta regandire al nucleului x86 este tot o reactie la imbunatatirile facute de AMD la procesorul RyZen. Conform surselor, Intel va construi ceva foarte similar, regandit de la zero.

  3. si pentru ca sunt mult dispozitive embeded care nu au nevoie de putere asa mare de calcul si nu ai nevoie de 64 biti. Acum fac limbaj de ansamblare pe arhitectura de la intel x86 si ce pot sa zic ca multe chestii utile de protectie din hard au fost scoase la procesoarele pe 64 biti pentru ca asa au cerut producatorii de os-uri care le considerau inutile(vezi Microsoft si firme de antivirus). Modul protejat de pe arhitectura x86 era un antivirus din hard mult mai bun decat ce poate oferi orice solutie software.

  4. nu sunt fanboi amd sau intel , dar daca chiar e adevarat inseamna ca am trait intr-o minciuna xd , btw amd sunt sa zicem mai bune acum cu noile tehnologii fata de intel sau e cam egal?

  5. Ionut Stelian Cipurile RyZen sunt mult mai avansate ca tehnologie, insa procesoarele Intel inca au forta bruta, cu care reusesc performante mai bune, cu un consum mai ridicat si pret mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button