PCȘtiri ITTECH

Intel anunță procesoare Pentium și Celeron noi

Deși mulți dintre noi fie visează la un Coffee Lake cu șase nuclee sau așteaptă varianta cu opt nuclee, nu toată lumea are nevoie de atât de multă putere, așa că Intel oferă o varietate de alte procesoare, cum ar fi noile modele de Pentium și Celeron anunțate recent.

Procesoarele noi sunt menite să înlocuiască PC-uri și sisteme compacte care n-au mai fost actualizate de patru ani de zile, oferind un spor de performanță de 58% în comparație cu acestea. Astfel avem parte de o nouă serie de procesoare bazate tot pe arhitectura Goldmont, o variantă nouă a sa, numită Gemini Lake.

Modelele noi sunt împărțite pe două categorii, diferențiate în mare parte de TDP-ul lor. La 10W avem Pentium Silver J5005 și Celeron J4105, ambele cu patru nuclee fizice, iar cu două nuclee avem Celeron J4005. TDP-ul este același pentru că frecvența de bază a modelului cel din urmă este de 2GHz, nu de 1.5GHz ca la restul. Însă toate pot să atingă cel puțin 2.5GHz în modul de boost, ajungând în unele cazuri și la 2.8GHz. Iarăși, poate că nu pare mult, dar vorbim de procesoare menite să încapă în dispozitive ce funcționează pe baterie sau care folosesc răcire pasivă.

Apoi avem și cele clar menite pentru sisteme pe care le poți alimenta cu o lămâie. Desigur, exagerez pentru efect comic, dar la 6W avem Pentium Silver N5000, Celeron N4100 și N4000. Acestea păstrează structura de 4 nuclee fizice pentru primele și două pentru ultimul, toate având o frecvență de bază de 1.1GHz și atingând chiar 2.7GHz în modul de boost.

Toate procesoarele acestea vin cu soluții grafice integrate Intel, cele Pentium Silver având UHD605, iar celelalte vând UHD600, însemnând că suportă rezoluții destul de mari.

Primele dispozitive care chiar se vor folosi de ele, cum ar fi laptop-uri foarte ieftine, vor sosi pe piață la începutul anului viitor.

[Tom’s Hardware]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button