PC

Intel anunță primul SSD Optane pentru utilizatorii de rând

Optane, prima implementare a tehnologiei de memorie 3D Xpoint, s-a manifestat pe segmentul de enterprise sub forma unui SSD extrem de scump și foarte performant. S-ar crede că va mai fi nevoie de câțiva ani de dezvoltare până la soluția dedicată publicului larg, dar Intel deja a dezvăluit una.

Ce e drept, poate că nu este tocmai ceea ce publicul se aștepta să vadă. Intel a dezvăluit ceva numit pur și simplu Intel Optane Memory, un mediu de stocare în format M.2 care are două modele a căror capacitate este de 16GB și 32GB.

Probabil vă întrebați la ce ar fi util acest spațiu minuscul de stocare în care n-ai putea îngrămădi nici măcar o instalare modernă de Windows. Răspunsul vine tot de la Intel. Acest SSD nu este menit pentru stocare, ci pentru caching. Asta va accelera aplicațiile folosite frecvent, sporind și timpul de boot pentru cei care nu vor să investească într-un SSD mare.

Soluția va funcționa doar în sloturi M.2 care oferă conectivitate strict pentru PCI-Express și oferă o viteză de citire de 1200MB/s, însă de numai 280MB/s la scriere pentru sarcini secvențiale, iar citirea/scrierea aleatoare ating 300 de mii de IOPS și 70 de mii de IOPS. Merită menționat că latența acestui SSD este extrem de mică, cel puțin când vine vorba de citire, la scriere pare a fi schilodit puțin.

Prețul lui Intel Optane Memory este de 44 de dolari pentru varianta de 16GB  și 77 de dolari pentru cea de 32GB. Veți găsi soluția pe piață din 24 aprilie, anul acesta.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button