PC

Intel anunță detalii despre seria Skylake-X i9

Intel și-a dezvăluit pe larg la Computex răspunsul său pentru seria de procesoare AMD Threadripper și Ryzen 7, sub forma procesoarelor i9 și i7 din generația Skylake-X.

Aceste procesoare vor funcționa pe platforma X299 (a nu fi confundată cu X399 de la AMD), care se folosește de socket-ul LGA 2066. Vor fi disponibile numeroase modele, a căror număr de nuclee începe de la 6 și ajunge până la 18, cu tot cu Hyperthreading totalizând 36 de nuclee virtuale. Procesoarele de top vor putea adresa 44 de conexiuni PCI-Express 3.0, în timp ce modelele cu 6 și 8 nuclee, ce au primit desemnarea i7, vor putea accesa simultan doar 28. Toate procesoarele au suport pentru memorie DDR4 Quad Channel.

Nu vorbim aici de simple variante mai mari ale procesoarelor Skylake de pe desktop, ci de componente noi orientate către segmentul high-end desktop computing. Ca urmare, au fost implementate câteva modificări arhitecturale importante, precum redistribuirea cache-ului, punând un accent mai mare pe L1 și L2, alături de includerea suportului pentru setul de instrucțiuni VX-512 și Turbo Boost 3.0

Intel susține că procesorul de top din această serie, i9 7980XE, este primul CPU care să atingă o performanță de 1 TFLOPS. Nu s-au oferit detalii despre cum a fost calculat acest nivel de performanță, dar se poate vedea destul de clar la preț puterea sa. Acest procesor va costa 2000 de dolari.

Cel mai ieftin procesor din seria i9, 7900X, va avea un preț de 1000 de dolari, oferind 10 nuclee la o frecvență de bază de 3.3GHz. Prin comparație, generația anterioară de procesoare cu 10 nuclee costa peste 1700 de dolari. Competiția a fost fără nici un fel de îndoială extrem de benefică.

Skylake-X conține și câteva procesoare i7, menite să ofere competiție serioasă pentru seria Ryzen 7. De aici, modelul de top, i7 7820X, oferă 8 nuclee fizice la o frecvență de bază de 3.6GHz, la un preț de 600 de dolari, ceva mai mult ca un R7 1800X, dar cu aproape 500 de dolari mai puțin ca generația trecută de procesoare cu 8 nuclee de la Intel.

În imaginea de mai sus puteți vedea și procesoarele Kaby Lake-X, sub forma umilului i7 7740X și a unui i5 a cărui existență pe o placă de bază dedicată segmentului HEDC este cam greu de înțeles. Toate aceste procesoare vor fi lansate pe parcursul acestei veri, începând din luna iunie.

[Anandtech]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button