PC

Intel anunță seria de procesoare Coffee Lake în mod oficial

După foarte multe zvonuri, leak-uri și speculații, seria de procesoare Coffee Lake a fost dezvăluită în mod oficial de către Intel și se conformă cam tuturor așteptărilor.

Coffee Lake este prima generație de procesoare Intel care să aducă un spor al numărului de nuclee pentru platforma orientată către publicul larg în ultimul deceniu. Până acum toate erau limitate la patru nuclee fizice, dar de acum numărul crește la șase. Generația nouă este construită folosind un proces de 14 nanometri rafinat, ceea ce ar trebui să mărească eficiența energetică. Procesoarele deblocate au un TDP de 95W, 91W în cazul i3-ului, în timp ce restul se rezumă la 65W.

În fruntea seriei se află i7 8700K, ce dispune de șase nuclee fizice și suport pentru Hyperthreading. Frecvența sa de bază este de 3.8GHz, în modul de boost poate atinge 4.7GHz, iar conform unor informații deocamdată neconfirmate, toate nucleele pot atinge 4.8GHz în overclock fără nevoia de-a mări prea mult voltajul. Însă pentru a putea atinge 5GHz procesorul va trebui descăpăcit și soluția termală din procesor va trebui înlocuită cu ceva mai eficient.

Din păcate, acest procesor aduce și un salt de preț, Intel recomandând 360 de dolari, un salt de aproximativ 55 de dolari față de generația anterioară. Modelul care nu suportă overclock, și vine cu o frecvență de bază de 3.2GHz, însă are același preț ca un i7 deblocat din generația trecută, așa că îl veți putea găsi la prețul de 305 dolari. Menționez că prețurile pentru Europa nu sunt deocamdată cunoscute și ar putea fi ceva mai mari.

Trecând la seria de procesoare i5, avem două modele cu șase nuclee fizice, fără Hyperhtreading. i5 8600K suportă overclock și are o frecvență de bază de 3.6GHz, cu 4.3GHz în modul de boost, iar varianta fără overclock atinge doar 2.8GHz ca standard și 4GHz în boost. Prețul acestor modele este de 257 dolari și 182 de dolari. Iarăși, în cazul modelului deblocat saltul de preț este de aproape 40 de dolari, în timp ce modelul al doilea este cu numai 12 dolari mai scump.

În cele din urmă avem și surpriza cea mai plăcută a noii serii. Procesoarele i3 8350K și i3 8100. Acestea sunt, practic, procesoare i5, deoarece au patru nuclee fizice, dar la prețul unui i3 vechi. Modelul deblocat funcționează ca standard la 4GHz și va costa 168 de dolari, în timp ce modelul fără overclock va funcționa al 3.6GHz și va costa 117 dolari.

Platforma cea nouă, Z370, suportă până la 40 de conexiuni de tipul PCI-Express, Thunderbolt 3, Intel Optane, USB 3.1 Gen 1, DisplayPort 1.4 și cam tot ce v-ați aștepta să vedeți de la o placă de bază modernă. Referitor la componenta video, merită menționat că nu a fost înlocuită, procesoarele acestea folosesc aceeași soluție ca la Kaby Lake, dar la o frecvență mai mare. De asemenea, suportul pentru memorie a fost extins, noua generație având acum suport pentru RAM DDR4 de 2666MHz fără overclock.

În ceea ce privește performanța, Intel estimează un salt de 32% pentru editarea de video în format 4K față de generația anterioară și cu 25% mai multe cadre pe secundă în jocuri precum Gears of War 4. Noua generație oferă și o îmbunătățire de 45% a performanței pentru cei care fac simultan streaming și înregistrare locală în timp ce se joacă.

Procesoarele din seria Intel Coffee Lake vor fi disponibile din ziua de 5 octombrie 2017. Atunci ar trebui să vedeți teste imparțiale care vor indica performanța adevărată a procesoarelor.

[Andand Tech, Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button