Tech&ITPCTECH

Intel introduce suport pentru memorie ECC pe procesoarele Alder Lake

Pentru prima dată în istoria recentă, Intel a lăsat activ suportul pentru memorie ECC pe procesoarele din categoria consumer. Adică inclusiv modelel 12th Gen Alder Lake, lansate la finalul anului trecut. Singura cerință pe care trebuie s-o îndeplinești pentru a folosi astfel de module RAM este ca placa de bază să aibă chipset W680.

În ultimii câțiva ani dacă aveai un workstation, fie el și entry-level, trebuia să folosești un procesor Intel Xeon-E pentru a avea acces la memorie RAM ECC (Error Correcting Code). Acest tip de memorie este necesar în medii business deoarece asigură o stabilitate mai mare a sistemului. Și totuși, decizia producătorului nu este neapărat surprinzătoare; procesoarele Xeon-E folosesc același silicon ca și modelele consumer, astfel singura diferență era făcută de chipset-ul plăcii de bază.

Intel Alder Lake Suport Memorie RAM ECC

Cât despre chipset-ul Intel W680, acesta oferă același set de caracteristici ca și Z690, minus capabilitățile de overclock. Asta se datorează naturii sale de workstation, care pune stabilitatea pe primul loc, după performanță. În schimb, oferă suport pentru PCIe 5.0, porturi SATA și M.2, Wi-Fi 6E, USB 3.2 Gen2x2 și cam orice altceva ai putea dori de la un sistem modern.

Această mișcare va schimba puțin fața segmentului de workstation-uri entry-level, întrucât procesoarele Xeon care erau esențiale pentru acest tip de consumatori vor fi înlocuite acum de modele Alder Lake. Dar asta este o veste bună atât pentru utilizatori, cât și pentru Intel deoarece nu vor trebui să-și mai bată capul cu două serii diferite de procesoare, testarea acestora, distribuția și așa mai departe.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button