PC

Intel a instalat un OS secret pe fiecare procesor, cu acces la toate datele tale

Intel a instalat MINIX (o versiune mini a UNIX) pe fiecare procesor vândut din 2008 încoace indiferent dacă este vorba de procesoare pentru PC sau pentru servere, spune Network World. Pe MINIX rulează sistemul de management Intel, Management Engine, care deseori este criticat ca extrem de vulnerabil.

Astfel, fiind instalat pe toate procesoarele din ultimii 9 ani, MINIX devine practic cel mai popular sistem de operare din lume. În plus, este un nou risc de securitate pentru utilizatorii de computere, dar mai ales pentru servere și data center-e. Se pare că cei de la Google au descoperit deja asta și lucrează activ să schimbe procesoarele utilizate (studiu, PDF).

Utilizatorul, oricâte privilegii de administrator ar avea, nu poate avea acces direct la MINIX. Dar sistemul de operare Intel are acces la tot ce ai tu pe calculator. Are acces la toate aplicațiile derulate, la comunicații, la orice. Întrebarea pe care o pun cei de la NetWork World este dacă sistemul este safe sau există riscuri de securitate. Acestea ar putea apărea dacă MINIX comunică în afară, dacă rulează alte servicii despre care nu știm, iar actualizările nu sunt la zi.

Pe lângă acces la fișiere, la traficul pe placa de rețea sau driver-ele instalate pe PC sau server, MINIX rulează ca un web server pe fiecare computer sau server pe care este instalat. Evident, că Intel nu comunică pe tema asta, iar dacă o va face, probabil va nega acest lucru. Probabil era intenționat pentru administratorul de rețea pentru a avea acces securizat la computer la distanță, ca parte a Intel Management Engine. Pentru a face actualizări fără bătăi de cap.

Pentru varianta integrală a articolului vizitați ComputerBlog.ro

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button