PCRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Intel a făcut un procesor AMD Epyc

Când AMD a prezentat arhitectura Zen și-a atras multe critici de la Intel cum că modele pentru servere ce se folosesc acest design ar fi pur și simplu două procesoare lipite unul de celălalt. De aceea situația de săptămâna aceasta pare puțin cam comică.

Intel a prezentat zilele trecute o serie nouă de produse pentru  sectorul Enterprise, precum un adaptor de rețea de 100Gb/s, un FPGA cu design de chiplet, dar mai important, un nou procesor Xeon din seria Platinum 9200, numit 9282, cu 56 de nuclee fizice și 112 de fire de execuție.

Această minunăție face parte din seria Cascade Lake X și se folosește tot de arhitectura pe 14 nanometri pe care o cam știm de la Skylake și până acum. Totuși, prezintă o sumedenie de îmbunătățiri, cum ar fi suport pentru 4.5 TB de RAM sau repararea din hardware a problemelor de Meltdown și Spectre.

În ceea ce privește designul, este în esență două procesoare cu 28 de nuclee lipite unul de celălalt, într-un mod similar cu un procesor Epyc sau unul Threadripper. Numai că spre deosebire de acestea va costa aproximativ o tonă de bani, are un TDP de 400W, funcționează la frecvențe ce variază între 2.6GHz și 3.8GHz, dar, mai important, nu este menit pentru nici un socket existent.

Intel Xeon Platinum 9282 va putea fi obținut doar de la producătorii de sisteme, din moment ce trebuie lipit fizic de placa de bază, având o conexiune de tipul BGA. Așa că cei care vor un sistem pentru un server ce poate fi îmbunătățit cu timpul vor trebui să caute altundeva o soluție. Poate de la o altă companie care va lansa anul acesta un procesor cu 64 de nuclee fizice care probabil va consuma mai puțin.

S-ar putea spune că Intel copiază AMD, dar viitorul este cam inevitabil la acest capitol, din moment ce legea lui Moore s-a cam dus de mult pe apa sâmbetei, și sunt puține moduri prin care se poate obține performanță mai bună fără o schimbare radicală a tehnologiei.

[Anandtech]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button