PC

Intel a dezvăluit P4800X, primul SSD bazat pe 3D XPoint

Intel se pregătește în cele din urmă să lanseze primul SSD bazat pe noul standard de memorie 3D XPoint, dezvoltat alături de Micron.

Tehnologia în forma sa finală poartă numele de Optane, iar primul SSD comercial care să se folosească de ea este P4800X. Înainte să vă repeziți până la cel mai apropiat magazin pentru a lua unul, trebuie să aveți în minte două lucruri. Încă nu a fost lansat și nu este pentru muritorii de rând. P4800X este un SSD construit pentru centre de date.

Varianta de lansare va avea o capacitate de 375GB, urmând ca modele de 750GB și 1.5TB să fie disponibile ceva mai târziu. Performanța acestei noi tehnologii nu este de trecut cu vederea, atingând viteze de citire/scriere secvențială de 2400MB/s și respectiv 2000MB/s. Poate că nu pare mult, comparativ cu unele SSD-uri NVMe contemporane, dar P4800X poate atinge aceste viteze chiar și atunci când lucrează cu date foarte puține.

SSD-urile moderne pot atinge viteze foarte mari prin paralelism, stocând datele în cât mai multe celule cu putință care pot fi accesate simultan, ceea ce oferă un avantaj la lucrul cu fișiere mari. Tehnologia 3D XPoint funcționează diferit, permițând același gen de viteze chiar și în cazul fișierelor mici, când controller-ul de memorie dare o singură instrucțiune în coadă. Numărul de instrucțiuni pe care le poate executa pe secundă în cazul prelucrării fișierelor de 4KB poate depăși 500 de mii.

O variantă pentru utilizatorul de rând al acestui SSD ar trebui să își facă apariția în viitorul nu foarte îndepărtat. Prețul este încă necunoscut, dar având în vedere că este vorba de o tehnologie nouă, probabil nu va fi mic.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button