Intel a anunțat Loihi, primul cip care imită creierul uman

Se întâmplă multe lucruri minunate și stranii în domeniul tehnicii de calcul în ultima vreme. De curând Microsoft a anunțat primul limbaj de programare pentru tehnica de calcul cuantică, iar Intel nu se lasă nici ei mai prejos și anunță un nou cip, primul din categoria sa, care se poate educa singur, și poate imita modul în care funcționează creierul uman.
Conform Intel, Loihi este un cip extrem de eficient din punct de vedere al energiei, care folosește se folosește de informații pentru a învăța și a face diferențe. Devine mai deștept odată cu parcursul timpului, și nu este nevoie să fie antrenat sau învățat. Conform Intel, „este nevoie de o abordare nouă a procesării prin asincronizare„.
Loihi învață să opereze în baza diverselor moduri în care primește feedback de la mediul înconjurător. Are la bază un concept nou de calcul, care este derivat din modul în care oamenii de știință înțeleg cum funcționează creierul.
Intel explică:
Rețelele neuronale ale creierului transmit informații prin impulsuri sau vârfuri, modulează forțele sau greutatea sinaptică a interconexiunilor bazate pe momentul acestor vârfuri, și înregistrează aceste schimbări local la aceste interconexiuni. Comportamentele inteligente apar din interacțiunile cooperante și competitive dintre mai multe regiuni din cadrul rețelelor neuronale ale creierului și a mediului său.
În interiorul lui Loihi sunt circuite digitale care imită mecanica de bază a creierului. Conform celor de la Intel, acest lucru face machine learning să fie mai rapid și mai eficient, în timp ce solicită mai puțină putere de calcul. Combinat cu abilitatea sa de a învăța, Intel spune că Loihi va pregăti calea pentru ca mașinile să fie cu adevărat autonome și să se poată adapta în timp real în loc să aștepte instrucțiuni din cloud.
Intel nu a intrat în detaliile designului, deși a spus că acest cip este construit pe un proces de fabricatie de 14nm. De asemenea, au mai afirmat că Loihi dispune de o plasă de bază centrală, foarte asincronă, neuromorfică, fiecare nucleu având un motor de învățare care poate fi programat. Cipul are de asemenea un total de 130.000 neuroni și 130 milioane de sinapse.
Intel intenționează să împărtășească cipul lor de test Loihi cu universitățile de prestigiu și centrele de cercetare în prima jumătate a lui 2018, cu o predilecție puternică către progresul inteligenței artificiale.