MORE

Intel 4004 , primul procesor programabil comercial a implinit 44 de ani

Cand omenirea se pregatea sa faca primul pas pe Luna, Intel a primit sarcina de a realiza o serie de procesoare pentru Nippon Calculating Machine Corporation, care urmau sa fie integrata in calculatoarele lor de birou. Nu va ganditi aici la PC-uri, ci calculatoare ca cele de buzunar stravechi, doar ca in loc de un display aveau ace si cerneala.

Unul din acele procesoare era mai special. Un CPU programabil, cu RAM si ROM, care urma sa paveze drumul catre un viitor foarte luminos. De-a dreptul radiant atunci cand contractul de exclusivitate pentru procesorul Intel 4004 pe care il avea NCMC a expirat pe 15 noiembrie 1971, iar Intel l-a putut comercializa mai departe oricui dorea sa un sistem de calcul propriu.

La vremea sa, Intel 4004 era o adevarata fiara. Avea puterea de calcul a unui sistem care cu 15 ani mai devreme ar fi ocupat o intreaga camera. Si avea dimensiunea unei unghii.

Desigur, in comparatie cu ce avem acum pe piata este o nimica toata. Insa la acea vreme, sa ai un procesor cu 2300 de tranzistori, construit pe procesul de fabricatie de 10 micrometri (cam de o mie de ori mai mare fata de ce avem acum), chiar insemna ceva. In special daca iei in considerare viteza sa uluitoare de 740KHz.

Acest procesor a fost la baza tuturor celor care au urmat, seria 8008, seria 8080 si in cele din urma, 8086, pe care sunt bazate toate procesoarele folosite acum in PC-urile contemporane.

[PC Gamer]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close