Injustice 2 – Ciuntit si segmentat, tot este un joc senzational!
Sunt foarte putine jocuri care se bucura de un pedigree atat de bogat precum seria Injustice. Cu un studio legendar renascut din propia cenusa si cu ajutorul unor nume celebre, cel putin pentru cunoscatorii benzilor desenate DC, Injustice 2 de la NetherRealm Studios promite nu doar sa imbogateasca felul in care experimentam povestea intr-un fighter, dar si sistemul de progresie, care acum are o usoara tenta RPG.
Un exemplu clar de evolutie a unei francize intr-o directie favorabila pentru gameri, cu toate ca anumite tertipuri nefaste, precum personaje DLC sunt deja programate. Cu bune, cu foarte bune si cu DLC-uri, pentru ca nu se poate altfel in ziua de astazi, Injustice 2 pare sa fie un pachet extrem de atractiv, nu doar pentru pasionatii jocurilor cu bataie.
Pentru a face o scurta prefata a evenimentelor din jocul precedent, Superman isi pierde cumpatul si pe Lois, Joker isi pierde inima, Sups este suparat nevoie mare, pune stapanire pe glob, pentru ca stie el sa conduca mai bine. Batman este mai anarhist el de felul lui si importa din universul principal toti super-eroii cunoscuti de prin reviste si desenele animate DC, pentru ajutor. Superman este dat jos din pozitia de dictator global, toata lumea se intoarce acasa, se presupune ca lucrurile s-au calmat, cand apare Briniac sa puna stapanire pe glob si de aici incepe jocul nostru.
Daca se uita cineva crucis la explicatia de mai sus, asta este pentru ca am incercat sa inchegam in cateva randuri, cele cinci sase ore de campanie stufoasa a primului joc. Aici, in cazul lui Injustice 2, povestea a primit un tratament … special, echipa NetherRealm Studios cel mai probabil temandu-se de o posibila repetitivitate, fiind necesara si de data aceasta importul unor eroi din universul principal. Ei bine, in acest caz povestea si evenimentele, cu toate ca unele cazuri aproape hilare, sunt tratate elegant, aportul lui Jimmy Palmiotti si Justin Grey, doi dintre cei mai cunoscuti scriitori pentru DC, vazandu-se cale de o posta. Cu toate ca Brainic este baiatul rau, Grood face si el parte din peisaj, dar lupta centrala, ramane Superman vs Batman. Echipa nu s-a indepartat de core-ul povestii si ceea ce a atras pana la urma fanii, posibilitatea de a experimenta o poveste in care cei mai cunoscuti super eroi DC se infrunta pe viata si pe moarte. Iar aici, miza este destul de mare.
Povestea, care pe buna dreptate a primit laude in primul titlu, a fost rafinata si prezentata intr-o maniera cinematica daca doriti, vanzadu-se clar influentele DC pe care cei doi scenaristi le-au adus. Core-ul a ramas acelasi, dar povestea din jurul acesteia s-a schimbat. Dupa demiterea lui Superman din acest univers alternativ, se pare ca noi factiuni si-au facut aparitia si incerca sa puna mana pe putere. Batman si aliatii sai incerca sa pastreze ordinea si linistea, iar intre timp apare si Brainic, o entitate care absorbe informatia, digitizand materie. O amenintare care il face pe Superman ∆sa isi aduca aminte de radacinile Kryptoniene si intregul Glob sa tremure.
Injutice 2 vine cu o campanie interesanta, dar si cu o serie de povesti pentru fiecare personaj in parte, pastrand traditia jocurilor de acest gen. Daca este sa judecam doar campania de single player, jocul ofera intre cinci si sase ore de poveste, dar, daca adaugam si povestile individuale ale fiecarui personaj, s-ar putea sa obtinem cateva ore in plus. O experienta pe care o sa o doriti sa o incercati, Injustice 2 avand de aceasta data si o nota emotionala si personala pe alocuri, mai ales pentru fanii benzilor desenate.
Sa recapitulam: Jocul ofera o campanie stufoasa, povesti individuale si ceea ce jocul numeste Multiverse. Daca esti familiar cu Living Tower-ul din Mortal Kombat, atunci Multiverse-ul este implementarea sa in Injustice. Odata itnrat in acest meiu vei avea acces la o serie de lumi paralele, fiecare oferind cate o o provocare si o serie de inamici din ce in ce mai puternici. Pentru acei jucatori care nu doresc sa experiemtneze componenta online, Multiverse-ul este de departe cea mai buna optiune, conexiunea la internet necesara pentru a accesa acest mod facand ca acesta sa se si updateze si sa aduca noi si noi provocari.
Pentru fanii fighterelor, Injustice a fost un subiect de bucurie, iar Injustice 2 se pare ca imbogateste gameplay-ul, fara sa modifice prea mult radacinile jocului. La fel ca si in primul joc poti executa combo-uri si interactiona cu obiectele din fundal, fiecare personaj avand un set specific de abilitati ofensive si defensive pe care le poate utiliza intr-o lupta. Pe langa asta se adauga si SuperMetter-ul care poate servii fie sa aplici un combo devastator sau sa executi variatii mai puternice ale unei anumite miscari. Clash-ul s-a intors si el, la fel ca si arenele cu mai multe nivele, prin care poti sa iti proiectezi adversarul, facand astfel si mai diversa o lupta.
Baza, a ramas aceasi, dupa cum am spus, multe dintre miscarile si combo-urile care functionau in Injustice 1, functionand si aici. Dar, noi aditii au fost introduse care schimba dinamica unui combo, precum roll-urile si dodge-uril, care in schimbul unei portiuni din Super Metter te pot scapa dintr-un combo devastator. Acestea pot fi si introduse intr-un combo, dar in principiu sunt o mecanica imperativa jocului pe care o vei dori sa o stapanesti pentru a nu fi facut arsice de oponenti in meciurile online. Adaugam la asta si sistemul de Traits, caracteristici personale ale unui personaj si avem deja un joc care iti ofera ceva de facut si personaje cu care sa experiemtnezi. Si XP la final!
Pentru ce este acest XP pe care il primesti la finalul fiecarui meci? Ei bine, Ed Boon, inca de cand Midway si-a inchis portile, cocheta cu ideea unui fighter cu elemente de progresie RPG incluse. Daca cu Mortal Kombat X nu s-a putut, s-a putut cu Injustice 2, iar rezultatul este unul dintre cele mai imprevizibile fightere din istorie. Aici primesti pe masura ce avansezi, pe langa ceea ce jocul numeste Gear, dar si o bara de progresie pentru fiecare personaj, pe masura ce avansezi spre nivelul 20, abilitatile tale fiind imbunatatite, precum stamina, viata sau putere.
Sistemul de level up nu joaca un rol atat de important, pe cat sistemul de Gear, acesta putand chiar sa iti modifice felul in care joci Injustice, NetherRealm dorind sa ofere o experienta personalizata si croita pentru fiecare player in parte. Si au reusit. Pe masura ce avansezi deblochezi noi bucati de Gear pe care le vei atasa personajului tau favorit, unele bucati de armura fiind legate de nivelul tau. Astfel, pe masura ce avansezi in joc, o sa vezi o armura faina si la alte personaje, in esenta pierzand cateva zeci de ore deblocand gear si personalizand in detaliu fiecare super-erou din joc.
Adaugam cele aproape 1000 de bucati de gear pe care le poti debloca si ∆avem un titlu pe care o sa il joci mult si bine, mai ales daca esti fixist si doresti acel item. Bine, si faptul ca aceste bucati de armura schimba si statisticile personajului care le imbraca ajuta foarte mult.
NetherRealm au mers pana in panzele albe, putand chiar sa schimbi culorile individuale ale unor bucati de gear, rezultatul fiind un Justice league cu animatii si atacuri total diferite de restul personajelor de pe glob. Asta pana apar listele cu top tier Gear de vanat, iar atunci toata lumea o sa caute o anumita armura si o anumita pereche de nedragi pentru acelea ofera cele mai bune caracteristici.
Asta schimba si meciurile online, o alta parte a jocului foarte indragita. Asta pentru ca acum poti sa iti arati muschii proverbiali si sa iti perziniti personajul intr-o lumina cu adevarat unica, piperand si mai mult gamepplay-ul cu palpitatii la inima si caderi nervoase. Pe de alta parte, Netcode-ul, eterna problema cu legatura dintre doi jucatori online, pare sa nu prezinte sughituri. Cel putin momentan. Meciurile online sunt, frustrante, dar placute, implicand atat o notiune de strategie, Super Metter-ul fiind imperativ, dar si viteza de reactie, fiind necesara o intelegere a mecanicilor de joc, dar si cum functioneaza un nivel si oponentul pentru a castiga un meci.
Sigur, o sa iti iei in prima faza o batuta sora cu moartea, dar, in secunda in care intelegi cum se leaga fiecare mecanica de joc si cum se integreaza in sistemul de lupta, o sa descoperi probabil unul dintre cele mai complexe fightere de pana acum. Din pacate, in meciurile online ranked, bonusurile aplicate de armuri nu se aplica, dar, asta nu inseamna ca nu iti poti face personajul sa arate intr-un anumit fel. In cele unranked, lucrurile se schimba si fac jocul de o imprevizibilitate halucinanta, in unele cazuri minunandu-ne de inventivitatea unor indivizi online si felul in care au ales sa isi combine gear-ul.
Injustice 2 este de departe unul dintre cele mai accesibile fightere pe care un incepator in gen il poate alege. Este probabil unul dintre cele mai usor de inteles fightere pe care le-am jucat pana acum, dar mai mult decat atat, prezinta o finete in detalii care iti permite sa iti realizezi un personaj croit pentru tine. Asta gratie itemelor speciale care modifica miscarile speciale. Fara sa strice balansul jocului intr-un fel, Injustice 2, in ciuda numarului mare de iteme, fiind un joc extrem de bine gandit, chiar si cu un avantaj precum o miscare modificata, adversarul tau avand o contra.
Din nefericire, pe cat am dori sa laudam Injustice 2, trebuie adresat singura meteahna, a unui joc, care altminteri este unul dintre cele mai bune fightere pe care le-am jucat. Faptul ca pentru a juca intreg Injustce 2, trebuie sa platesti defat 99 de dolari pentru a putea avea acces la restul de personaje blocate in spatele fiecarei editii ale jocului.
Ne-ar placea sa putem spune ca Injustice 2 nu sufera atat de mult din cauza absentei celor 9 personaje si skin-urilor care transforma personaje precum Flash sau SuperGirl, in Zoom sau PowerGirl. Din pacate este o bucata insemnata din joc pentru care gamerii vor fi obligati sa plateasca inca 29 de dolari pentru a se putea bucura in totalitate de Injustice 2. Pe de alta parte, nu ne-ar deranja sa platim pentru personaje DLC noi, WB pregatind deja 10 personaje DLC, 3 dintre acestea, Sub-Zero, Red Hood si Star Fire, fiind deja anuntate. O abordare cu adevarat „agresiva” pentru portofelele noastre din partea studioului cand vine vorba de DLC-uri am putea spune…
Dar, pana la urma jocul este un mic miracol tehnic, NetherRealm reusind sa livreze un titlu impresionant din punct de vedere al prezentari si directiei artisticice. Nu doar ca cinematicele sunt realizate superb, dar aduc aminte de ce DC reuseste sa scoata pe banda rulanta filme de animatie, controversate, dar absolut iubite de comunitate. Si in Injustice 2 directia artistica este fara cusur, cu toate ca ruleaza pe o versiune modificata de Unreal Engine. 60 de cadre pe secunda, animatii superb implementate si o atentie la detalii naucitoare. Pentru fanii Justice league sunt foarte multe surprize, iar prezentarea povestii si felul in care au ales sa il portretizeze pe Brainiac aduce aminte de desenul animat.
Cu actori vocali numai unul si unul si o prezentare de exceptie, Injustice 2 este un titlu care merita cumparat. Asta fara doar si poate. Acum intrebarea este care editie a jocului sa o achizitionezi. Ei bine, daca nu esti un impatimit, mai bine astepti editia care apare la anul, remasterizata si rebalansata, care cel mai probabil o sa fie inca o editie definitiva, care va contine si personajele de DLC si cele nou personaje ascunse in spatele unui paywall. Totusi, daca nu poti sa astepti pana atunci, alternativa este sa cumperi editia de baza si sa astepti sa mai scada preturile la DLC-uri. Asta daca nu ai 99 de gold prin casa si n-ai ce sa faci cu ei. Chiar si cu aceasta meteahna, Injustice 2 este un joc care altminteri merita o nota de zece. In ciuda programului de DLC suparator.