MORE

Inginer VW condamnat la 40 luni închisoare pentru rolul său în scandalul emisiilor

James Liang, un inginer din California care a ocupat funcția de lider al competențelor diesel în cadrul grupului Volkswagen în perioada instalării de software înșelător, a fost condamnat vineri la 40 luni de închisoare și 2 ani de eliberare condiționată. Liang, în vârstă de 63 ani, s-a declarat vinovat în luna septembrie a anului trecut.

În declarația sa Liang a mărturisit că el și echipa sa au primit de la VW dispoziția de a construi un nou motor diesel pentru Statele Unite. Când inginerii și-au dat seama că nu vor putea construi motorul conform standardelor de emisii din State, Liang și colegii lui au conceput un program care să ajute mașina să identifice momentul testării împotriva noxelor, și să activeze sistemul de control, care ar fi de altfel dezactivat în timpul condusului.

Liang a recunoscut de asemenea că a luat parte personal la întâlniri cu reprezentanți ai Agenției de Protecție a Mediului (EPA – Environmental Protection Agency) și ai Comitetului de Resurse Aeriene din California (CARB – California Air Resources Board) și a înșelat respectivele autorități de reglementare omițând să comunice faptul că noile modele diesel fabricate de VW nu erau în conformitate cu normele de poluare. Conform unui comunicat al Departamentului de Justiție, Liang ar fi continuat să mintă EPA, CARB și clienții VW chiar și după ce agențiile de control au început să pună întrebări referitoare la performanțele de pe stradă ale autovehiculului.

Conform Reuters, Liang ar fi putut primi o condamnare de până la 5 ani de închisoare. Avocații inginerului au cerut ca acesta să fie reținut la domiciliu și să efectueze din pedeapsă în serviciul comunității.

Liang a fost primul angajat Volkswagen care să fie acuzat penal în instanță. Departamentul de Justiție și multe alte state au depus plângeri împotriva fabricantului german de autovehicule. Deși scandalul datează din 2015, abia anul acesta încă șase alți manageri au fost puși sub acuzare. Dintre aceștia doar Oliver Schmidt, fost expert în conformitatea emisiilor, a fost arestat. Schmidt și-a recunoscut vinovăția acum o lună.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Inseamna ca brandul asta de masini sau marca asta de masini se numeste pollution auto sau dass pollution, su cum se zice la unii ca nu inteleg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button