ȘtiriTech&IT

EV-urile Tesla, un coșmar pentru serviciile de închirieri auto și asiguratori deopotrivă

O mare companie de închirieri auto din Europa scoate din flotă mașinile Tesla, acuzând costuri de reparație uriașe și valoare de revânzare prea mică. Strategia lui Elon Musk de a forța ieftinirea agresivă a mașinilor Tesla, modul în care acestea sunt proiectate pentru eficiență maximă pe linia de asamblare și politica Tesla bazată mai degrabă pe înlocuire decât pe repararea mașinilor defectate din cauze tehnice sau în urma unor accidente de circulație dă coșmaruri nu doar firmelor de asigurări, ci și companiilor de închirieri auto, nevoite să „înghită” costuri astronomice cu mult peste marjele de profit ale unui business sustenabil comercial.

Sixt, una dintre cele mai mari companii de închirieri auto din Europa, anunță oprirea achizițiilor de mașini Tesla și măsuri pentru scoaterea exemplarelor Model 3 și Model Y din flota de închirieri. Compania acuză probleme precum costurile mari de achiziție și cheltuielile cu reparațiile foarte mari, dar și deprecierea masivă în cazul revânzării.

Probabil că un detaliu esențial este și observația cum că unii clienți folosesc mașinile Sixt pentru a descoperi mobilitatea electrică. Nepregătiți pentru accelerația și caracteristicile de performanță „fără gălăgie” ale mașinilor Tesla, începătorii pot ajunge foarte ușor să fie implicați în accidente de circulație. Iar de aici revenim la problema enunțată la începutul acestui articol: mașinile Tesla sunt proiectate pentru eficiență maximă pe linia de asamblare. Asta implicând reduceri de costuri prin simplificarea procesului de fabricare și asamblare. Și cum poți face asta mai ușor decât reducând miile de componente ale unui autoturism convențional la module de mari dimensiuni, fabricate și asamblate în mai puțini pași. Ei bine, consecința este că o mașină Tesla lovită nu poate fi reparată decât prin înlocuirea acelorași module de mari dimensiuni, complexitatea operațiunii și costul pieselor de schimb putând transforma chiar și o tamponare ușoară în daună totală, din punct de vedere economic.

tesla

Sixt comunică clienților că vor putea închiria în continuare modele BMW, Peugeot, dar și celd in China, BYD sau MG. Oarecum surprinzător, Sixt acuză și cererea redusă pentru mașini Tesla de închiriat, chiar susținând că a fost nevoită să reducă prețurile de închiriere pentru a atrage mai mulți clienți. Un alt argument pentru încetarea colaborării cu Tesla ar putea fi și lipsa unui acord de buy back, beneficiu deseori oferit companiilor de închiriere care achiziționează în număr mare vehicule pentru completarea flotelor. Altfel spus, Sixt trebuie să vândă acum mașinile neprofitabile pe piața liberă, suportând toate costurile asociate deprecierii amplificate de Tesla prin ieftiniri succesive, anunțate la mult timp după lansarea inițială a acestor serii EV.

Compania susține că intenționează să atingă o proporție de 70 % mașini electrice în flota sa de închiriat, până în anul 2030, fără ajutorul Tesla.

Citind printre rânduri, putem deduce că problema deprecierii rapide și a reparațiilor costisitoare nu este una rezervată doar companiilor de asigurări și servicii de închirieri auto. În timp ce garanția Tesla acordată pentru EV-uri nou achiziționate rezolvă această problemă în mare parte, nu este greu de imaginat cum ar putea arăta un deviz de reparații pentru o mașină proaspăt ieșită din garanție, sau implicată într-un accident de circulație neacoperit de asigurarea RCA obligatorie, sau cea facultativă facultativă (CASCO).

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button