MORE

Incarcare wireless pentru toate dispozitivele noastre portabile. Deodata, nu pe rand!

O casa fara cabluri este un vis ce se apropie vertiginos de realitate. Desi de cativa ani incoace suntem tot mai „autonomi” din punct de vedere al tehnologiei mobile, casele noastre continua sa arate ca niste centrale electrice. Bateriile dispozitivelor noastre portabile trebuie sa faca fata unor performante crescute in ritm accelerat, ceea ce se traduce printr-o puzderie de „chestii” infipte in prizele din casa, in fiecare seara. Incarcatoarele telefoanelor, tabletei, laptopului isi aduc si ele contributia la „cablaraia” PC-ului, televizorului, veiozelor, aerului conditionat etc. Intr-o firma e si mai rau: esti norocos daca „prinzi” o priza libera pentru a-ti „hrani” telefonul.

Cu incarcarea wireless, adica transmiterea energiei electrice „la distanta” fara cabluri, se chocheteaza de mai multa vreme, dar rezultatele au fost putine si nesatisfacatoare. Se pare insa ca recent a avut loc un „breakthrough”: un centru de cercetare din Coreea (de Sud, evident :)) au reusit sa incarce wireless 40 de telefoane simultan de la 5 metri distanta. Acestia au „imbunatatit” o idee a celor de la MIT prezentata in 2007. Atunci cercetatorii de la MIT au reusit sa tina aprins un bec de 60W de la peste 2 metri distanta, si au  numit acest gen de alimentare WiTricity (Wireless Electricity).

Luna aceasta, coreenii au declarat ca sistemul lor (DCRS-Dipole Coil Resonant System) a reusit sa depaseasca limitele legate de dimensiunile prea mari si eficienta scazuta a „transferului” de energie. Reducerea dimensiunilor se refera la un ansamblu de…trei metri lungime, 10 cm latime si 6 inaltime. Deci…nu e pentru acasa. Nici eficienta de transfer nu este inca teribil de buna: la o putere de 100W transferata, la 3m a ajuns un procent de 36.9 din aceasta, 18,7 la 4m si doar 9,2 procente la peste 5m. Deci nu este nici foarte economica.

Cercetatorii spun insa ca asa cum avem acum retele publice Wi-Fi, in viitorul apropiat vom avea probabil zone de Wi-Power in restaurante, la munca sau pe strada de la care sa ne incarcam telefoanele si tabletele.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. De abia astept sa devina „obsolete” incarcatoarele. Ori pun prize wireless peste tot, ori fac acumulatori de durata lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button