MORE

Încă un înlocuitor pentru siliciu pare să fi fost găsit

Tot auzim de ani de zile tot auzim cum siliciul este un material ce nu ne va mai permite dezvoltarea de semiconductoare mai mici de la un anumit punct, din cauza proprietăților materialului. Pur și simplu nu se vor putea forma circuite când procesul de fabricație se micșorează, asta fără să punem la socoteală tendința electronilor de a mai pleca cu sorcova prin tărâmuri cuantice.

Alternative pentru siliciu tot sunt propuse de câțiva ani, iar opțiuni noi au fost descoperite recent la Universitatea Standford din SUA, de către un profesor, Eric Pop, și un cercetător, Michal Mleczko.

Aceștia au publicat un document în care relevă că au reușit să stabilească un circuit funcțional cu o grosime de numai trei atomi, folosind materialele Diselenid de Hafniu și Diselenid de Zircon.  Ambele substanțe, alături de oxidul izolator asociat, sunt capabile să ofere suficient de multă izolare încât să permită realizarea de circuite cu un consum electric foarte redus. Mai important de atât, energia necesară pentru declanșarea tranzistorilor este aceeași ca cea a siliciului folosit până acum.

Astfel de materiale vor permite scăderea proceselor de fabricație la mai puțin de 5 nanometri, dar nu o vor face pre curând. Propuneri de alternative pentru siliciu tot apar, dar implementarea lor este dificilă, necesitând ani întregi de teste și întocmirea unui lanț întreg de producție ce-a necesitat decenii pentru a putea fi pus la punct și în cazul siliciului.

[Hexus]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button