În sfârșit, încă un joc ce folosește Ray Tracing

Mai țineți minte când au fost lansate plăcile RTX pe piață, și practic singurul joc ce folosea în vreun fel Ray Tracing în mod efectiv era o modificare a motorului lui Quake 2 care nici măcar nu utiliza tehnologia dezvoltată de către cei de la Nvidia?
În câteva luni scurte lumea s-a schimbat foarte mult. În acest moment nu doar că avem multe jo… câtev… un joc într…. reflectarea luminii din Battlefield 5 redată cu Ray Tracing, folosind hardware RTX, dar Quake 2 în sfârșit poate fi rulat folosind potențialul maxim al noilor plăci Nvidia.
Oricine deține în acest moment un RTX 2070, 2080, 2080 Ti sau chiar un umil 2060 poate pune mâna pe Q2VKPT. Această variantă lui Quake 2 (sau cel puțin a motorului, va trebui să descărcați separat câteva fișiere de la demo-ul lui Q2) folosește Ray Tracing pentru fiecare componentă a graficii care implică lumină. Aveți reflexii, aveți umbre, aveți iluminare dinamică, aveți până și ceva refracție în puținele locuri care implică apă, dar nu mult, e vorba totuși de Quake 2.
Nu prea aveți parte din păcate de efecte de particule, acestea nu au fost implementate încă, și ca urmare poate că nu aveți parte de experiența completă vizuală a lui Quake 2 cu Ray Tracing, deocamdată. Cert este că imaginea nu arată la fel de puricoase ca la implementările vechi ale ideii, care nu foloseau metode de reducere a zgomotului, dar în același timp nici nu pare la fel de impresionantă, poate din cauza folosirii altor hărți în clipurile de prezentare, poate din cauza lipsei de particule, poate din cauza reflexiilor ceva mai temperate în podea a luminilor.
Iar în cazul în care vă întrebați cât de bine poate să ruleze jocul cu Ray Tracing activat, poate să meargă la aproape 60 de cadre pe secundă în mod constant la o rezoluție generoasă de 2560×1440… pe un RTX 2080 Ti.
Merită menționat că acest proiect este realizat de o singură persoană și că folosește Vulkan.