MORE

In Dubai ar putea exista in curand… zapada!

O cunoscuta companie de imobiliare si-a propus sa aduca zapada pe strazile din Dubai, ca si lumea buna din acest colt al Emiratelor Arabe Unite sa se bucure de fulgii de nea. Kleindienst Group, condus de Josef Kleindienst, a anuntat ca va instala, pe strazile selecte din „Inima Europei”, masini de facut zapada. Nu, nu s-a mutat Europa in Dubai si nici invers, „Inima Europei” este o zona de insule artificiale din largul marii, care, privite de sus, formeaza harta geografica a lumii.

Ca sa fie credibil in ochii autoritatilor si ai altor potentili investitori, Kleindienst a creat chiar un om de zapada din omat artificial si l-a amplasat in „buricul targului”, in ziua de Craciun. Potrivit investitorului, sub strazile din „Inima Europei” se vor construi tevi speciale care sa mentina o temperatura scazuta pe trotuare si carosabil. Daca zapada se va topi, vor exista masini speciale care vor aduna apa si o vor recicla, transformand-o din nou in omat.

Oamenii de stiinta de la Institutul Fraunhofer din Germania sustin ca acest proiect este posibil daca sistemul va reusi sa mentina o temperatura de maxim 27 de grade Celsius. „Daca poti incalzi o piscina aflata in aer liber in timpul iernii, de ce sa nu poti raci o zona aflata in aer liber in timpul verii?” – se intreaba retoric cercetatorii de la Institutul Fraunhofer. Ecologistii nu sunt incantati insa – Sougata Nandi, expert in dezvoltare durabila, spune ca mentinerea unor temperaturi scazute in spatii deschise in timpul verii necesita o cantitate uriasa de energie: „Pentru a raci un spatiu inchis, cum e partia de schi de la Mall of the Emirates (din Dubai, n.n.), este nevoie de un consum foarte mare de energie. La fel, ca sa faci zapada si sa o mentii in aceasta stare in spatii deschise, in timpul verii, va necesita extrem de mutla energie.”

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button