In China, propaganda traieste pe Social Media

Cand incerci sa mentii controlul asupra a peste 1.3 miliarde de oameni, ce strategie poti folosi?
Intr-un studiu efectuat in cadrul universitatii Harvard, trei cercetatori in colaborare cu DARPA, National Science Foundation si o sumedenie de participanti, au descoperit ca guvernul chinez sustine o campanie perseverenta de propaganda pe mijloacele de comunicare sociala, cu sute de milioane de postari.
Aceste participari nu au de a face cu dezbateri sau argumentatie de nici un fel si nu incearca sa apere guvernul, conducatorii sau politica guvernului de criticism, indiferent intensitate. Dimpotriva, aceste postari evita orice fel de controversa, si incearca sa (re)directioneze atentia catre subiecte pozitive.
Studiul estimeaza ca in anul 2013, peste 488 de milioane de postari au fost efectuate de reprezentanti ai aparatului de stat – numiti in jargon Partidul de 50 de centi. Pe langa principiile de activitate pasive mai sus mentionate, exista si un principiu activ, de a intrerupe discutii cu potential rezultant de actiune colectiva, prin distragerea atentiei si cenzura activa.
Cea mai mare amenintare perceputa de catre regimul chinez in epoca moderna nu pare sa stea in atacuri militare din partea unor puteri straine, ci in cadrul potentialului revolutionar din sanul propriei populatii, ceea ce implica un control foarte atent asupra tuturor regiunilor, prefecturilor, oraselor si satelor.
Strategia asadar este de a permite plangerile specifice, individuale, si de a distrage atentia de la actiunile cu putere de a galvaniza populatia, inclusiv prin cenzura.
Cat despre membrii asa-zisului „partid”, studiul concluzioneaza ca este vorba de angajati ai guvernului ce contribuie in timpul sau in afara programului normal de lucru.