In Australia ar putea fi interzis „whistleblowing-ul”!

Subiectul scurgerilor de informatii de la institutii ale statelor democratice este unul dintre cele mai abordate in ultima vreme, asta gratie „leak-ului Edward Snowden” care a facut inconjurul lumii. Jurnalisti din intreaga lumea si-au spus pasul si si-au arata interesul, unii dintre ei chiar gasind la randul lor surse care sa raporteze publicului alte activitati „ciudate” ale guvernelor lumii.
Jurnalistii din SUA si Marea Britanie sunt oarecum in siguranta atunci cand raporteaza scurgeri privind „supraveghere” din surese gen Edward Snowden, dar presa Australiana ar trebui sa aiba grija. Procurorul General George Brandis a prezentat o lege prin care devine infractiune dezvaluirea informatiilor care ar putea dauna desfasurarii efective a operatiunilor speciale de informatii, cum ar fi cele de la Organizatia de Informatii si Securitate Australiana (OISA). De asemenea, impune noi restrictii persoanelor care ar putea deveni „avertizori de integritate”. Cu alte cuvinte In Australia ar putea fi interzis „whistleblowing-ul”, altfel statul te pune la colt si te face sa plangi.
Exista preocupari legitime cum ca o scurgere de informatii poate compromite o campanie de supraveghere. Mass-media vehiculeaza deseori informatii despre care guvernele sustin ca ar putea pune cetatenii in pericol. Cu toate acestea, criticii, ca de pilda Alianta Avocatilor din Australia se plang ca aceasta lege este mult prea vaga si extinsa. Nu este clar ceea ce „conduita eficienta” sau „operatiuni informationale” ar implica – agentii precum OISA ar putea acoperi abuzurile de putere afirmand ca orice activitate este „sensibila” si ca trebuie tinuta departe de ochii publicului. Daca exista vreo consolare pentru „campionii” libertatii de exprimare, aceasta este ca proiectul trebuie sa supravietuiasca unei dezbateri parlamentare in cursul acestui an, inainte de a deveni lege. Exista deja o opozitie acerba din partea publicului si a grupurilor de sustinere a „transparentei”, deci proiectul de lege ar putea fi „doborat” inainte de a pune in pericol libertatile civile.