MORE

O asociatie industriala afirma ca pana in 2040 computerele vor consuma mai multa energie decat producem

Fără prea mare tam-tam, Semiconductor Industry Association a publicat, la începutul acestei luni, o evaluare oarecum sumbră a viitorului Legii lui Moore – și, în același timp, a anuntat finalul Hartii Internationale a Tehnologiei Semiconductorilor (HITS), o initiativa veche de cateva decenii.

Industria realizeaza harta la fiecare doi ani, începând cu anii 1990 – când existau 19 vânzători de cipuri de top. Astăzi, există doar patru – Intel, TSMC, Samsung, si Global Foundries – si este prea mult drum de mapat, astfel încât cea mai recenta harta – scrisa anul trecut și publicata oficial în această lună – va fi ultima.

Grupul a sugerat recent că industria se apropie de un punct în care economia, mai degraba decat fizica, devine un blocaj in Legea lui Moore. Tranzistorii mai mici de 10 nanometri, devin din ce in ce mai greu sa fie realizati punct de vedere economic.

2020 se pare ca o sa fie anul in care suprapunerea de tranzistori 3D va rezolva o parte din probleme de caldura, tranzistorii putand astfel sa reziste perioade mai lungi de timp. În evaluarea sa, asociația spune că industria calculatoarelor se confruntă cu o mulțime de puncte cheie mult mai grave decât păstrarea functionala a Legii lui Moore.

Cea mai mare problema e curentul electric. Infrastructura de calcul din lume utilizează deja o felie semnificativă a electricitatii lumii, iar HITS spune că traiectoria actuală este auto-limitata: până în 2040, calculatoarele vor avea nevoie de mai multă energie decât poate produce lumea.

O altă problemă este că există prea multe mingi în aer pentru ca industria semiconductorilor sa fie singurul jongler. În afară de consumul de energie, se enumeră alte șapte domenii de cercetare pe care o grupare de specialisti din industrie, guvern și mediul academic le văd ca fiind critice: sistemele cibernetice fizice; depozitarea inteligenta; comunicarea în timp real; securitatea scalabila, pe mai multe niveluri; fabricația; „înțelegerea” computerelor; și internetul obiectelor.

Cu un sfert de secol în urmă, activitatea de stabilire a priorităților de cercetare era usoara: microprocesoare, memorie, stocare și comunicații, toate aratau ca au avut o traiectorie previzibilă. Asta a făcut ca un consens în industrie sa fie relativ ușor de realizat.

Un lucru care este evident în lista de priorități de cercetare este faptul că un accent pe dimensiunea caracteristicilor și viteza ceasului nu mai este de ajuns: HITS documentează o schimbare în care aplicatiile conduc proiectarea. În discutarea schimbării, IEEE Spectrum observă, de asemenea, că clienții mari (cum ar fi Google, Apple, Samsung, și un magazin de modele, Qualcomm) conduc tratativele, mai degrabă decât companiile de semiconductori.
computing_energy

Cu mai puțini furnizori din industrie și o listă destul de mare de probleme de rezolvat, HITS afirmă ca industria nu poate stabili priorități de cercetare fără ajutor:

„Comunitatea semiconductorilor din SUA, inclusiv guvern, industrie și mediul academic – va fi în măsură să ia aceste măsuri critice numai printr-un parteneriat și concentrare a finanțarii. O inițiativă națională de calculare și Insight Tehnologic va sprijini dezvoltarea unei agende de cercetare agresivă și a unui salt înainte în noi cunoștințe. Împreună, comunitatea trebuie să exploateze oportunitățile de dezvoltare rapidă pentru a reporni, expanda, și extinde revoluția IT, și, astfel, să asigure ca Statele Unite, pe termen lung, vor conduce, cu robustete, tehnologia informației „

Respectiva inițiativă – N-CITE pe scurt – a fost prefigurata de grup în luna ianuarie, când a spus ca un astfel de efort ar trebui să fie o parte a Inițiativei Naționale Strategice de Calcul (INSC)

[TheRegister]

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button