MORE

Imprimanta te spioneaza

Imprimantele pot face foarte multe lucruri zilele astea. Pot rula Doom, pot pana sa si printeze pe fiecare foie un cod de identificare in mod intentionat facut sa fie greu de vazut de catre utilizator.

Spionaj poate ca este un cuvant cam dur, dar pentru cei care nu sunt familiari cu procedeul, EEVblog a publicat un scurt video in care se explica exact cum aproape fiecare imprimanta facuta in ultimii 20 de ani iroseste cerneala pentru a lasa un cod de identificare ascuns in fiecare lucru pe care il printezi.

Codul ia forma mai multor puncte de culoare galbena pura, care sunt greu de vazut pe hartie alba. Aceste puncte sunt lasate peste tot intr-o imagine sau intr-un document, si reprezinta un cod din care se pot afla informatii precum data si timpul printarii documentului si numarul de serie al imprimantei. Desigur, asta doar la imprimantele a caror cod a fost descifrat. Inca mai sunt unele care lasa acele puncte care ar putea contine informatii aditionale.

De ce exista aceste puncte? Legenda spune ca guvernul SUA a dorit implementarea sa pentru a se putea depista mai usor bancnotele contrafacute, intr-un mod similar in care incarcarea pozei unei banctone in Photoshop va rezulta intr-o eroare, deoarece bancnota in sine are un cod pe care Photoshop il poate recunoaste.

Desigur, faptul ca imprimanta te ajuta sa scoti informatii suplimentare din documente atunci cand incerci sa dai de urma cuiva niciodata nu strica. Spre exemplu, pot fi identificate detalii din cereri de rascumparare sau pamflete care condamna abuzurile drepturilor omului. Perspectiva depinde de cat de mult credeti ca traim in lumea descrisa de Orwell in 1984.

Cum am spus, prezenta acestui cod lasat de imprimante nu este o noutate,  fenomenul este cunoscut de an de zile, dar mereu este bine sa mai amintesti oamenilor de ce face hardware-ul fara voia lor. Electronic Frontier Foundation chiar a publicat o lista in mod constant actualizata cu imprimantele care lasa astfel de forme de identificare pe pagina.

De parca nu era destul ca imprimanta deja folosetse cerneala aceea foarte scumpa intr-un mod anapoda, o mai iroseste si pentru a te spiona.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button