Tech&ITRSS PaginaDeMediaTECH

Ce impact are un singur Bitcoin asupra mediului înconjurător?

Sunt mulți oameni care se plâng că, vezi Doamne, nu mai sunt plăci video din cauza monedelor virtuale. Dar în goana după cele mai noi plăci video și visul de a se îmbogăți fără mare efort, mulți uită că minatul de criptomonede afectează mediul înconjurător. Iar un studiu realizat de Banca Centrală Olandeză și MIT ne arată ce impact are un singur Bitcoin.

Deși moneda în sine nu are un impact sesizabil, mulți uită că pentru a genera Bitcoin se folosesc ASIC-uri. Acestea sunt dispozitive create special pentru minat, dar nu sunt întotdeauna prietenoase cu mediul înconjurător, iar pentru a susține o astfel de operațiune, minerii cu destule resurse își actualizează destul de des fermele ASIC.

Media de viață a unui dispozitiv pentru minat este limitată la un an și câteva luni. Ca rezultat, estimăm că întreaga rețea de Bitcoin folosește peste 30.7 kilotone metrice de echipament anual. Acest număr este comparabil cu deșeurile generate de întreaga industrie de IT și telecomunicații dintr-o țară precum Olanda.
Alex de Vries și Christian Still, Parte din materialul „Bitcoin’s growing e-waste problem” publicat în jurnalul „Resources, Conservation and Recycling”.

Câte deșeuri generează un singur Bitcoin?

În decursul anului 2020, rețeaua Bitcoin a procesat 112.5 milioane de tranzacții, conform economiștilor. Asta înseamnă că fiecare tranzacție generează cel puțin 272 grame de reziduri electronice. Adică cam aceeași greutate pe care o au două iPhone 12 Mini.

Apple iPhone 12 Mini

Problema cea mai mare cu echipamentele folosite pentru a mina Bitcoin este că nu pot fi reutilizate. ASIC-urile nu servesc alt rol în afară de a genera criptomonede, iar dacă își pierd randamentul devin gunoaie, fără un alt scop. Singura alternativă ar fi păstrarea acestora pentru când valoarea monedei explodează iarăși, moment în care devin iarăși profitabile pentru mineri.

Cercetătorii care au realizat acest studiu ne avertizează că problema deșeurilor e-waste urmează să se accentueze pe măsură ce prețul monedei crește, deoarece va motiva oamenii să investească în și mai multe ASIC-uri cu care să le înlocuiască pe cele vechi. Iar acestea din urmă, vor deveni deșeuri.

Există alternative?

Acum să nu mă înțelegeți greșit și să-mi spuneți că mi-am luat-o în cap cu iubirea față de mediul înconjurător. La fel ca și autorii acestui studiu, sunt de acord cu faptul că trebuie să găsim metode alternative pentru minatul de Bitcoin. Este clar că în acest punct nu mai este cale de întoarcere, iar criptomonedele vor deveni, inevitabil, parte din viitorul industriei tech.

Autorii studiului oferă ca alternativă o abordare de tip „Proof of Stake„. Și avem deja o monedă populară care plănuiește să folosească această abordare. Este vorba despre Ethereum, adică vinovatul principal pentru minatul cu plăci video. Acest protocol este mult mai eficient decât „Proof of Work” și ar putea ajuta la scăderea energiei consumate de sistemele cu care sunt generate monedele, astfel mărindu-le și durata de viață și ar încetini destul de mult nevoia de upgrade regulat.

Mai există și alte alternative precum Chia, o monedă care a încercat să vină ca o alternativă eco-friendly, folosind un algoritm „Proof of Time and Space„. Din păcate, această monedă mânca SSD-uri și HDD-uri pe pâine. Din acest motiv, industria tech ar fi fost afectată la scară destul de mare, iar popularitatea criptomonedei a scăzut, trăgându-i în jos și valoarea.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button