ȘtiințăȘtiri

Cercetătorii japonezi au obținut imagini holografice 3D color, folosind un iPhone

Pentru formarea imaginii e nevoie și de un modulator spațial de lumină (SLM)

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au transformat iPhone-ul într-un proiector holografic pentru imagini, deschizând calea către noi aplicații în realitatea augmentată și virtuală. Lucrarea a fost publicată în jurnalul Optics Letters din cadrul Optica Publishing Group.

Proiectarea imaginilor holografice 3D color pe iPhone

Potrivit liderului echipei de cercetare, Dr. Ryoichi Horisaki, de la Universitatea din Tokyo, metoda se bazează pe holograme generate pe computer (CGH) și utilizează un algoritm nou pentru a reproduce imagini holografice 3D color. Utilizând ecranul unui iPhone și un singur modulator spațial de lumină (SLM), cercetătorii au construit un afișaj holografic în două straturi.

Această abordare elimină necesitatea surselor laser și simplifică sistemul optic. Obiectivul principal al cercetării japonezilor este de a reduce complexitatea și costul afișajelor holografice, fără a compromite calitatea, și de a minimiza posibilele riscuri pentru ochi. Configurația experimentală implică afișarea unei imagini colorate pe smartphone, care acționează ca prim strat holografic. Straturile ulterioare ale hologramelor utilizează modulația amplitudinii sau a fazei furnizate de SLM.

Un modulator spațial de lumină (SLM) este un dispozitiv optic care poate modifica proprietățile spațiale ale luminii, cum ar fi amplitudinea, faza sau polarizarea, într-un mod controlat. Acesta poate fi utilizat pentru a manipula și a controla fasciculele de lumină în diverse aplicații, inclusiv în holografie, optică cuantică, comunicații optice și procesarea imaginilor. În contextul holografiei, un SLM este adesea utilizat pentru a modula un fascicul de lumină de referință pentru a genera un model holografic precis și detaliat.

Deși cercetătorii au folosit ecranul unui iPhone, în teorie și alte mărci de smartphone-uri ar putea fi la fel de eficiente ca și iPhone-ul pentru această utilizare, cu condiția să fie compatibile cu tehnologia și cerințele experimentului sau aplicației specifice. Chiar dacă această invenție este extrem de interesantă și promițătoare, nu te aștepta să experimentezi așa ceva prea curând pe ecranul smartphone-ului personal.

Dar, prin eliminarea nevoii de sursă laser și simplificarea sistemului optic, această metodă are potențialul de a face afișajele holografice mai accesibile și mai ușor de utilizat într-o varietate de aplicații, de la divertisment la medicină și educație, în viitor.

În urmă cu 8 ani, YouTube-rul Mrwhosetheboss a prezentat într-un clip video un truc prin care oricine poate crea o hologramă folosind iPhone-ul. Metoda implică crearea unui mic proiector holografic folosind materiale comune precum hârtie, bandă adezivă, cutter, un smartphone și o carcasă pentru CD. Deși ideea este interesantă, pare să fie mai potrivită pentru proiectul unui elev de școală generală sau liceu.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button