MORERSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Imagini de pe suprafața unui asteroid

Pe cât de frumoase tot sunt promisiunile făcute de diverși miliardari, care spun că ne vor duce înapoi pe Lună sau chiar pe Marte, merită să ne amintim că sunt numeroase agenții spațiale în lume care lucrează la tehnologia necesară pentru explorarea spațiului.

Agenția de Explorare Aero-Spațială Japoneză s-a bucurat la sfârșitul săptămânii trecute de un succes foarte mare. Sonda Hayabusa2, trimisă în spațiu din decembrie 2014 a reușit să își atingă obiectivul, făcând contact cu asteroidul 162173 Ryugu și lansând pe suprafața sa prima încărcătură.

hayabusa2 asteroid

MINERVA-II era un container care găzduia două sonde de explorare, numite ROVER-1A și ROVER-1B. În ciuda numelui, acestea nu au roți și nu prea seamănă cu cele găsite acum pe Marte… dintre care unul încă doarme. În schimb, cele două sonde au o formă cilindrică și sunt gândite să țopăie pe suprafața asteroidului, care are un diametru de numai 1 kilometri.

Aceste sonde deja au început să dea roade, fiind publicate primele poze de pe suprafața asteroidului. Ce e drept, nu sunt imagini grozave, din moment ce sonda 1A se afla în mișcare, iar soarele tinde să lumineze destul de mult în spațiu.

Dar sonda 1B a reușit să facă o poză mult mai bună, cât timp nu iei în considerare pata de culoare din stânga sus, provocată de reflexia lumini.

Acestea nu vor fi singurele sonde care vor poposi pe asteroid. În octombrie va fi lansat MASCOT, o sondă cam de 9 ori mai mare ca celelalte, echipată cu tot soiul de senzori. Spre deosebire de celelalte sonde, MASCOT este menit să funcționeze pentru un timp foarte limitat, fiind alimentat de baterii care nu pot fi reîncărcate. Anul viitor va fi lansat ROVER-2, ce poate să vadă ceva mai bine ca semenii săi, urmând ca la finalul proiectului să fie lansat un proiectil în asteroid, în așa fel încât Hayabusa2 să poată preleva mostre de praf. Aceste mostre vor fi apoi aduse înapoi pe Pământ, prin decembrie 2020.

Sunt convins că veți putea găsi o recreere a proiectului în Kerbal Space Program în curând.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button