MORE

IBM se luptă cu proprii acționari

IBM se luptă cu proprii acționari pentru a isi pastra integritatea si cel mai probabil si brevetele care valoreaza miliarde de dolari. Gigantul tehnologic IBM nu este tocmai la nivelul de profit la care se afla acum câțiva ani, prețul acțiunilor sale scăzând în mod constant, fiind acum cu 25% mai mic față de anul 2013. O pantă descendentă ce a fost sesizată de acționarii săi și în nici un caz apreciată.

Ca urmare, câțiva din aceștia încearcă să apeleze la investitori activiști. Pentru cei care nu sunt familiari cu acest termen, un investitor activist este o entitate economică ce cumpără acțiuni în masă de la o companie cu intenția de a ajunge să afecteze modul în care aceasta funcționează, fie prin schimbarea polițelor, fie prin schimbarea conducerii.

În momentul actual, la conducerea IBM se află Virginia Rometty, a cărei decizii au servit bine compania în tranziția sa către soluții de securitate și soluții bazate pe cloud. Din păcate, compania nu a fost la fel de profitabilă în ultima vreme din cauza acestei tranziții, dar era o măsură ce trebuia efectuată, piața hardware tradițională nefiind la fel de stabilă ca pe vremuri, nu când marile companii își mută marea majoritate din suportul tehnologic pe cloud în defavoarea terminalelor. Cât despre profitul actual, IBM tot a reușit să strângă 21 de miliarde de dolari brut pe anul 2014, așa că nu se îndreaptă tocmai spre faliment.

Ca urmare, încercările acționarilor de a atrage de partea lor acei investitori activiști au eșuat până acum. Pur și simplu nu s-a văzut în IBM vreun semn clar că ceva anume trebuie să se schimbe la conducerea sau direcția sa pentru restaurarea profitului de acum trei ani. Cu toate acestea, IBM va lua măsuri pentru a formula un plan de apărare alături de două bănci de investiții, în cazul în care entitățile economice ce dispun de fonduri suficiente vor decide să remodeleze compania.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button