MORE

IBM revoluționează procesoarele cu nano-tuburi de carbon

Ne apropiem din ce în ce mai mult de momentul în care un procesor normal nu mai poate fi micșorat, deoarece componentele sale nu vor mai funcționa. Motiv pentru care IBM a implementat nano-tuburi de carbon în tranzistori.

În mod normal, un tranzistor este construit din siliciu, un material care a fost foarte util până acum, dar ineficient și impractic dacă micșorarea procesoarelor continuă, deoarece rezistivitatea sa va crește până la punctul la care nu mai permite electronilor să treacă. Alternative sunt căutate de mult, timp, iar IBM a reușit să implementeze una, sub forma unor nano-tuburi de carbon.

Nu este vorba de înlocuirea întregului procesor cu o succesiuni de nano-tuburi, ci doar a unor contacte de siliciu, care nu mai puteau fi micșorate. Aceste nano-tuburi de carbon permit transmiterea normală de electroni, fără o scădere a vitezei, și încă mai pot fi micșorate, chiar dacă acum nu ai nici măcar 10 nanometri în diametru.

În cazul în care vă întrebați acum dacă nu cumva Cannonlake va folosi această tehnologie, din moment ce este construit pe procesul de fabricație de 10 nanometri, este important de știut că se referă la ceva diferit. Nu înseamnă că procesorul are 10 nanometri, sau o componentă a sa are 10 nanometri. Aceasta este jumătatea distanței dintre două elemente identice. Astfel sunt clasificate procesul de producție.

Iar cu nano-tuburi de carbon, vă puteți aștepta ca procesul de fabricație de 7 nanometri anunțat de IBM acum câteva luni să vi se pară chiar mare, comparativ cu ce se va putea realiza în următorul deceniu.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button