MORE

IBM lanseaza primul calculator cuantic accesibil oricui – in Cloud

Ati citit stiri despre calculatoare cuantice si v-ati intrebat daca este cu adevarat posibil ca acestea sa fie disponibile in masa candva in timpul vietii noastre?

Exteriorul frigiderului in care se afla computerul cuantic al IBM
Exteriorul frigiderului in care se afla computerul cuantic al IBM

In premiera mondiala, IBM au facut disponibil publicului un calculator cuantic bazat pe Cloud, miercuriea aceasta.

Serviciul este orientat in principal catre oameni de stiinta si studenti, dar oricine este interesat de acest computer nou si ciudat poate sa acceseze acum pagina dedicata acestui sistem de catre IBM si sa solicite o invitatie.

Un computer cuantic este diferit de calculatoarele digitale folosite in prezent. Un calculator digital proceseaza in doar doua stari: zero, si unu (sau oprit si pornit). Un computer cuantic foloseste „combinatii de zero si unu” pentru a crea mai multe stari. Acestea pot fi un zero, unu, ambele simultan, ceva intre zero si unu, sau chiar o stare incerta ce nu poate fi determinata, conform spuselor lui Jerry Chow, unul din liderii de proiect.

Asa arata softul computerului cuantic
Asa arata softul computerului cuantic

 

Echipa IBM a creat un tutorial pentru a ajuta oamenii sa invete cum programare quantum. Aveti nevoie de abilitati de algebra de liceu si ceva notiuni de programare traditionala. Chow recomanda si studierea unor notiuni de baza de programare cuantica inainte de incercarea de a scrie primul program.

 

Calcualtorul cuantic al IBM e construit pe o baza de siliciu, precum computerele traditionale, dar se bazeaza pe metale cu proprietati de superconductivitate precum niobiu si aluminiu tinute la o temperatura aproape de zero absolut.

Stefan Filipp in interiorul frigiderului ce face posibil computerul cuantic
Stefan Filipp in interiorul frigiderului ce face posibil computerul cuantic
[Business Insider]

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Totusi ce aplicabilitate practica are un astfel de calculator?(nu contest ca are dar eram curios).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button