PC

IBM Model F revine

Cine nu adoră o tastatură bună? Iar printre cele mai reușite făcute vreodată este IBM Model M, o tastatură robustă cu un zgomot unic și un răspuns tactil remarcabil. Dar nu a fost singura tastatură de acest fel făcută de IBM, înainte de ea fiind Model F. Iar acum, la 23 de ani după ce a încetat producția oficială, Model F revine.

Joe Strandberg, un absolvent al Universității Cornell din statul New York, a pus la punct o linie de producție care permite construirea de tastaturi IBM Model F din nou. Procesul de producție nu este ușor, fiind nevoie de 100 de mii de dolari în investiții în echipamentul necesar, la o fabrică din China. Nu s-au putut folosi de tehnologii mai moderne, ca imprimare în 3D a carcasei măcar, fiindcă n-ar rezista nici măcar un an. Iar producția sa n-a prea fost posibilă până acum, fiindcă firmware-ul pe care îl foloseau aceste tastaturi este disponibil publicului abia de 3 ani, aducând suport pentru conectare prin USB, cu N-Key Rollover, macro-uri și cam tot ce necesită o tastatură modernă. Dar nu RGB-uri, fiindcă este vorba de o tastatură făcută să muncească.

Și de ce Model F în locul lui Model M? Pentru că Model F este considerată a fi un model superior, mai robust și în general mai bun. Dar nu a fost la fel de popular fiindcă Model M pur și simplu era mai ieftin, și tot oferea un nivel de calitate grozav. Pentru ceva context, IBM Model F era genul de tastatură care putea fi folosită la dărâmarea unui perete și încă putea funcționa ca o tastatură, fără probleme. Era construită folosind materiale precum oțel, o placă imensă de zinc, iar modelele actuale făcute de Strandberg sunt identice. Din fericire, nu sunt tocmai la același preț. Ajustate pentru inflație, tastaturile IBM Model F costau în jur de 1700 de dolari, iar cele curente costă între 325 și 400 de dolari, în funcție de extra-opțiuni.

Vor fi două serii de producție pentru acest nou Model F, prima se desfășoară în acest moment, iar a doua va avea loc peste un an sau doi.

Dacă aveți bugetul pentru o astfel de tastatură, care nu este doar nostalgică, dar chiar are performanță bună, puteți face precomandă uneia până la sfârșitul lunii, de pe pagina producătorului.

[Popular Mechanics]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button