ȘtiriTech&IT

IBM a prezentat un chip care va opri „foamea” de plăci video în domeniul AI

IMB Research tocmai a publicat un document care vorbește despre un nou chip AI analog, care ar putea rezolva viitoarea „foame” de plăci video. De data asta, aria responsabilă pentru dispariția GPU-urilor este inteligența artificială, întrucât o placă video este mediul perfect de dezvoltare pentru aceasta: ai nuclee rapide și memorie pe care să stochezi informație. Doar că chip-ul AI analog de la IMB va oferi o soluție mai bună, la o fracțiune din consumul unei plăci video moderne.

Ce face, pe scurt, acest chip este că imită modul de funcționare al creierului. După fiecare operațiune efectuată, acesta își va stoca rezultatul în memoria de la bordul chip-ului. În felul ăsta, data viitoare când se lovește de o sarcină pe care a mai îndeplinit-o, nu va trebui să o recalculeze. Iar toate astea necesită un consum infim, de 1.51 microjuli de energie per calcul. Cât despre eficiență, vorbim despre o acuratețe de 92.81% în dataset-ul CIFAR-10.

Fișa tehnică a chip-ului care va fi produs de IBM intră în mai multe detalii despre construcție și specificații, însă domeniul este atât de nou pentru mine încât nu mă pot încumeta să intru în detalii. În schimb, pasionații pot să vadă despre ce este vorba aici. Noi restul nu putem decât să așteptăm inevitabilul, atunci când plăcile video vor redeveni o rariate, mai ceva decât cireșele. Așa că tot ce pot să zic, este multă bafta IBM! Sper să va iasă planul, ca să nu se atingă altă industrie irelevantă de plăcile noastre video pentru gaming.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button