PC

IBM a realizat un procesor folosind procesul de 5 nanometri

Cursa către a crea cele mai eficiente procesoare cu putință continuă, iar următorul prag înfrânt este cel de 5 nanometri.

IBM anunță că a reușit să creeze un procesor a cărui caracteristici de bază au o dimensiune de numai 5 nanometri, îngrămădind 30 de miliarde de tranzistori într-un circuit de dimensiunea unei unghii. Acest procesor nu este construit folosind arhitectura FinFET, IBM implementând în schimb Stacked Nanosheet Gate-All-Around Transistor, o tehnologie similară cu cea anunțată de Samsung pentru tranziția sa până la 4 nanometri.

IBM tinde să fie printre primele companii din industrie care să facă saltul la un nou nod de fabricație în domeniul semiconductoarelor, dar din moment ce a părăsit sectorul comercial dedicat utilizatorului de rând, n-ar trebui să vă așteptați să vedeți prea curând procesoarele sale în dispozitivele voastre. La urma urmei, compania a trecut la 7 nanometri acum câțiva ani, dar la scară largă abia de anul viitor vom vedea procesoare făcute folosind acest proces.

Un procesor construit pe 5nm SNGART oferă o eficiență energetică mai bună cu 75% față de procesul de 10nm FinFET, ducând la un consum mult mai mic de energie, iar performanța sare cu 40% doar din cauza micșorării, fără să fie schimbată arhitectura de bază. Dezvoltarea acestei tehnologii a durat 3 ani de zile și a costat aproape 3 miliarde de dolari.

IBM vede aplicații pentru aceste noi procesoare în domeniul sistemelor AI, realitate virtuală și dispozitive mobile. Când? Nu anul viitor, asta este clar, din moment ce abia în 2018 compania începe să comercializeze procesul său de 7 nanometri.

[IBM]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button