PC

IBM a făcut un „HDD” de 100 de mii de ori mai încăpător ca unul normal

Mai țineți minte când IBM încă mai era în piața tehnicii de calcul orientată către utilizatorul de rând? Vremuri bune. Dar de câteva decenii IBM se ocupă strict de segmente de piață foarte diferite, însă progresul pe care îl face compania pe acolo mai dă din când în când rezultate interesante.

Spre exemplu, IBM a realizat recent un nou tip de mediu de stocare magnetică a cărei densitate de stocare este cam de 100 de mii de ori mai mare ca cea a unui hard disk de zi cu zi.

Acest nou mediu de stocare este capabil să înregistreze un bit pe un singur atom de holmium, care se află pe o suprafață de oxid de magneziu. Un HDD normal are nevoie de cam 100 de mii de atomi pentru a putea stoca un bit. Sistemul funcționează prin aplicarea unui curent electric folosind un ac microscopic pentru a schimba orientarea atomului respectiv. Polul magnetic fiind diferit, va da un rezultat diferit atunci când un senzor este trecut peste atomul respectiv.

Sună foarte bine, nu? Dar există câteva mici dezavantaje. Spre exemplu, procesul de scriere și citire poate fi făcut în acest moment doar cu un microscop de electroni care funcționează în vid și este răcit folosind azot lichid. Nu este tocmai genul de lucru care este tocmai la îndemâna fiecăruia. Dar, cine știe, poate prin anul 2050, după apocalipsa zombie, vom putea îngrămădi pe un telefon toate datele existente la ora actuală în lume. Nu cele de atunci, pentru că la câte date generează CIA și NSA pe zi, în 30 de ani probabil vor fi câțiva yottabytes.

[Engadget]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button