Știri ITTECH

IBM a dezvăluit un SSD de 19TB cu un cache de MRAM

Cei pasionați de tehnologia de memorie au parte de ceva interesant în această perioadă. IBM și Everspin anunță dezvoltarea unui SSD, din seria FlashCoreModule, de o capacitate maximă de 19TB, în format de 2.5 inch, cu interfață NVMe.

Capacitatea SSD-ului poate că pare mare, dar deja tot apar de vreun an soluții care să aibă la fel de mulți TB sub capotă. Ce face acest SSD să iasă în evidență este că pe lângă memoria de stocare NAND Flash și pe lângă RAM-ul propriu, SSD-ul mai are un cache separat de memorie de tipul MRAM.

Memoria de tipul MRAM diferă de DRAM printr-o trăsătură destul de importantă. Nu este volatil. Dacă se întrerupe curentul, ce este scris în acel RAM va rămâne în acel RAM, deoarece stocarea este magnetică.  MRAM mai are avantajul că oferă o latență ceva mai bună ca NAND. Și de ce ar avea nevoie un SSD de un cache de memorie non-volatil? Pentru performanță? Nu, ci pentru a nu pierde date atunci când cade curentul, dar fără a îngrămădi o grămadă de condensatori în SSD.

Probabil vă întrebați și de ce nu se fac toate SSD-urile din MRAM, dacă este atât de bun. Răspunsul este simplu, MRAM nu are capacitate suficientă pentru a fi folosit la SSD-uri contemporane. Pur și simplu nu pot fi produse deocamdată module cu suficient de multă memorie cât să fie util la stocare. Dar, pe viitor, când MRAM va fi dezvoltat ceva mai mult, ar putea avea utilitate ceva mai extinsă față de a fi limitat la cache.

Și cât costă acest SSD creat de IBM și Everspin? Dacă numele vostru nu se termină în „Data Center”, nu are rost să întrebați.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button