Business

Iarna pe pârtie. Astăzi Ubisoft

Ubisoft a anunțat ieri seară că a redus substanțial obiectivele financiare ale anului 2022, rezultate ce vor fi prezentate la finalul lui martie, și mai ales că este foarte prudentă în ceea ce privește evoluția din 2023. Așadar, reduceri de costuri pentru următorii doi ani de 200 de milioane de euro, alte trei jocuri ce erau în producție au fost anulate (după cele patru deja tăiate de pe listă in iulie), precum și concentrarea pe jocurile mari: Assassin’s Creed Mirage, Avatar: Frontiers of Pandora și Skull and Bones.

Ubisoft se așteaptă acum ca rezultatul operațional pe anul 2022 să scadă cu 500 de milioane de euro deși previziunea inițială era un rezultat pozitiv de 400 de milioane de euro, invocând performanțelor slabe ale jocurilor Just Dance 2023 și Mario + Rabbids Sparks of Hope, dar și mediul economic potrivnic, marcat de scăderea cheltuielilor pe bunurile și serviciile neesențiale.

Răspunsul pe bursă: până la -20% scădere doar azi, asta în condițiile în care scăderea de la maximul de la începutul lui 2021 este de aproape 80%.

Previziunile pentru anul 2022 sunt ca vânzările globale de jocuri și servicii, inclusiv console și jocuri PC să scadă cu 1,2% față de anul precedent, conform unei analize a Ampere Analysis. Piața a avut o creștere constantă începând cu 2015 iar în pandemie a explodat cu 26% în cei doi ani.

Dar războiul din Ucraina (multe companii de software dar și hardware și-au anunțat retragerea din Rusia în frunte cu Microsoft și Sony), problemele globale de logistică, întreruperile de aprovizionare cu micro componente, scăderea reală a veniturilor dau bătăi de cap din ce în ce mai mari industriei. În aceste condiții consolidarea industriei va continua, iar Ubisoft nu poate fi decât vânat. De altfel, Tencent și-a majorat indirect participația în companie, investind în septembrie alte 300 de milioane de euro în Guillemot Brothers Limited, firma care deține 15% din Ubisoft. 

În ceea ce privește prețul acțiunilor, după coborârea din stratosferă acesta nu mai este atât de supraevaluat. Dar, cu un Cash Flow negativ, fără profituri și fără dividende și cu recesiune la orizont, mă îndoiesc că vom avea vreo creștere pe termen mediu. Cel mai probabil prețul va continua să scadă spre 14 euro per acțiune.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button