PC

Review SSD HyperX Predator PCIe 240GB M.2 2280 – More speeeeeeed!!!

SSD-urile se impun din ce in ce mai tare pe piata, competitia fiind in crestere iar preturile in scadere, un lucru foarte bun mai ales pentru consumator. Anul acesta arata bine din acest punct de vedere, producatorii de SSD-uri aducand multe modele noi in piata. Pe langa SSD-urile clasice pe SATA 3, acum mare „afacere” sunt cele pe slot M.2 sau PCI-Express. Ca HyperX Predator PCIe 240GB M.2 2280 despre care vom vorbi mai jos.

Aceste SSD-uri au suport din plin pe placile de baza, motherboard-uri care inca de acum un an si ceva veneau cu cel putin un slot M.2, care are viteze peste cele ale lui SATA 3. Vitezele sunt mari pe aceste interfete: M.2 a ajuns la viteza unui slot PCI-Express 4x, dar SSD-urile au ramas putin in urma, pe piata fiind putine SSD-uri care folosesc M.2 sau PCI-Express 4x la capacitate maxima, iar cele care le folosesc la capacitatea maxima sau chiar depasesc vitezele unui PCI-Express 4x, sunt dedicate categoriei enterprise si au preturi de iti vinzi toate organele pentru a achizitona unul.

Insa in aceasta piata si-a facut aparitia un SSD extrem de interesat sub brandul HyperX. Modelul cu pricina se numeste Kingston HyperX Predator 240GB M.2 2280 si dupa cum ne spune numele, acesta are o capacitate de 240GB. SSD-ul foloseste interfata M.2, dar la pachet vine si cu un adaptor PCI-Express 4x.

Pe hartia cu specificatii ne este mentionata o viteza de scriere de 600MB/s si o viteza de citire de 1400MB/s, iar ca IOPS avem parte de 160.000 la read si 119.000 la write, sau pentru fisiere 4k avem 120.000 cu 78.000. Durata de viata este estimata la 1 milion de ore sau 415TB de date scrise.

Ca si temperaturi de functionare, acesta lucreaza optim intre 0 si 70 de grade, un lucru destul de important, mai ales ca acest SSD poate fi folosit in laptopurile care au slot M.2. In idle SSD-ul are un consum de 1.38W si de 8W cand este folosit la maxim. Dimensiunile lui in format M.2 sunt de 80mm x 22 mm x 3.5 mm, sau mai exact acesta foloseste standardul M.2 2280, iar greutatea este de doar 10 grame.

Ca si pret, costa in jur de 1200 lei, acceptabil pentru performantele oferite. Produsul este categorisit ca unul pentru clasa entuziast, iar ambalajul este realizat ca atare, adica unul premium, care pune in valoare continutul. Pe cutie se regasesc cateva specificatii despre SSD, iar in interior avem un manual de utilizare, un sticker, SSD-ul si adaptorul PCI-Express, care are si un bracket pentru low profile. Controllerul este un Marvell 88SS9293, care se descurca excelent impreuna cu memoria NAND Flash Toshiba A19. Aceste chipuri de memorie fabricate pe 19nm sunt printre cele mai fiabile din lume.

Pentru testare am folosit Crystal Disk Info, ATTO Benchmark, AS SSD Benchmark si Anvil’s Storage Utilities. In Anvil’s Storage Utilities am obtinut un scor de 3714 puncte, in AS SSD, SSD-ul a obtinut o viteza de citire de 1147MB/s si 655MB/s pentru scriere. ATTO Benchmark a inregistrat o viteza de citire de maxim 1550MB/s si o viteza de scriere de 637MB/s. Timpul de raspuns este unul extrem de bun, datele la scriere fiind accesate intr-un interval de 0.09ms iar la citere accesarea datelor se face in 0.18ms. SSD-ul este clar unul extrem de rapid si de bun.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close