ReviewsRSS PaginaDeMedia

[Concurs Încheiat] Huawei WiFi Mesh WS5800-20 (3-pack) – acoperire pentru toată casa (review)

Instalare și întreținere extrem de facilă, kit ideal pentru case mari

Iată că HUAWEI WiFi Mesh, cel mai nou kit de routere de tip MESH, anunțat la sfârșitul lunii trecute, a ajuns la noi în teste. Varianta de top, cu trei routere.

Dar înainte de a trece la discuții despre design, funcții, specificații, configurare, performanțe, aș dori să spun din start un lucru: m-am jucat cu mai multe Mesh-uri de-a lungul timpului, și sincer, așteptam cu înfrigurare momentul testării, având o experiență nu neapărat foarte fericită cu unele kit-uri de acest tip – Mesh Networking.

Ei bine, fără a face spoiler, vă voi mărturisi din capul locului că HUAWEI WiFI Mesh a oferit cel mai plăcut experiment de instalare al unui astfel de kit ever și totul a decurs în mai puțin de 5 min! Odată instalată aplicația AI Life pe telefon, se conectează primul router, fie direct pe WAN, la firul ce vă intră în casă, fie la media convertor-ul operatorului (se adaugă user/parolă în primul caz, doar un admin/parolă în al doilea caz), și ”greul” a trecut!

Al doilea și al trelea router pur și simplu se alimenteaza, și se așteaptă între 1-2 min, și veți observa cu mare satisfacție cum se transformă lumina roșie în lumină albastră si gata conexiunea! Fără bătăi de cap, fără extra configurări.

Ce poate fi mai simplu?

De ce WiFi Mesh?

Dar să vedem ce este un WiFi Mesh. Care sunt avantajele unei astfel de rețele față de o rețea obișnuită, de mai multe routere?

Foarte simplu: în momentul în care ați setat o astfel de rețea, există o singură rețea vizibilă, un singur nume. Oriunde v-ați deplasa prin casă, indiferent care este router-ul cel mai apropiat, veți vedea un singur device/nume și partea frumoasă este că automat vă veți conecta mereu la routerul care are cel mai bun semnal.

Ca și o comparație, as aduce celulele de rețea de telefonie mobilă – niciodată nu știți la care antenă sunteți conectat și nici nu vă interesează asta, nu? Când mergeți cu mașina și vorbiți la telefon, nu vă veți deconecta convorbirea cînd părăsiți o celulă și vă conectați la o altă antenă – totul se întâmplă automat. Așa și aici.

Design, specificații

Sistemul HUAWEI WiFi Mesh poate fi achiziționat în configurații de 2 sau 3 routere, în funcție de necesitățile dvs. trebuie să aveți în vedere că fiecare router din rețeaua HUAWEI WiFi Mesh poate acoperi până la 120 metri pătrați, așa că vă dați seama, kit-ul de 3 este pentru case mari sau unde există un scenariu destul de complicat din cauza pereților de rezistență.

Fiecare router al sistemului WiFi oferă trei benzi, respectiv 2,4 GHz (rată teoretică maximă de transfer de 400 Mbps), 5 GHz banda inferioară (867Mbps rată de transfer) și 5 GHz banda superioară (tot 867 Mbps transfer), cu viteze combinate de până la 2200 Mbps.

HUAWEI WiFi Mesh - 3 benzi, unul dedicat conexiunii backhaul (comunicarea strictă între routere)
HUAWEI WiFi Mesh – 3 benzi, unul dedicat conexiunii backhaul (comunicarea strictă între routere)

Una din aceste benzi de 5GHz este dedicată exclusiv pentru a stabili conexiunea / a asigura comunicarea propriu-zisă a routerelor din rețea, pentru acoperire WiFi în întreaga casă la viteze cât mai mari și în condiții de stabilitate cât mai bune. În cazul în care crește distanța și calitatea legăturii dintre routere scade, această conexiune între routere, numită și conexiune dedicată de backhaul va comuta automat din banda de 5 GHz la 2,4 GHz. Și da, avem și compatibilitate de backhaul pe cablu Ethernet, good old school, pentru cele mai dificile situații – pereți beton mulți și groși, etc (și pentru viteze și mai bune).

Fiecare router al kit-ului HUAWEI WiFi Mesh are integrat numai puțin de șase amplificatoare independente și receptoare de semnal. (!) Și că vorbim de ce e în fiecare router în parte – motorul fiecărui ”cilindru” înalt de 21 cm este un procesor Gigahome, quad-core, tactat la 1.4 GHz. Și fiecare router are o memorie de 256MB.

HUAWEI WiFi Mesh - în fiecare router, avem șase amplificatoare independente și receptoare de semnal.
HUAWEI WiFi Mesh – în fiecare router, avem șase amplificatoare independente și receptoare de semnal.

Fiecare router are un port WAN și 3 porturi LAN gigabit. Un buton de rest, buton de oprire/pornire și un button ”H” pentru conectare one-key cu alte dispozitive, compatibil WPS.

La baza routerului există și un indicator stare rețea – conexiune realizată – lumină albastră, probleme conexiune – lumină roșie. Evident, noaptea, dacă lumina vi se pare deranjantă (mie da, mi s-a părut un pic prea mult) se poate dezactiva iluminarea LED în câteva secunde, din aplicația AI Life (Router Settings -> Router Indicator light).

Funcții specifice – HUAWEI WiFi Mesh

Aplicația AI Life este utilă, suficient pentru instalarea rapidă a sistemuli și pentru un management rapid al stării rețelei.

Dar anumite funcții sunt mult prea minimaliste pe telefon – de exemplu, ”Parental control”-ul mi s-a părut o jucărie în interfața de pe telefon, adică se pot face doar restricții legate de orele de conectare la Internet, nu și tipul de conținut accesat.

Noroc că management-ul din browser este mai complex, de exemplu aici se pot adăuga filtre – ce site-uri pot fi excluse pentru copii.

HUAWEI WiFi Mesh permite crearea unei rețele pentru vizitatori, funcție pass through pentru VPN-uri, WiFi Timer, funcții NAT (port forwarding, triggering), Dynamic Domain Name Server, UPnP, IPv6.

Da, nu avem WiFi6, dar în rest, pentru un Mesh obișnuit, pentru scenarii potrivite majorității utilizatorilor, noul HUAWEI WiFi Mesh este o opțiune foarte bună.

O altă funcție utilă este Huawei Share – dacă aveți un telefon cu NFC, pur și simplu îl apropiați de partea superioară a router-ului și automat aveți acces la rețea, fără parolă, fără bătăi de cap.

HUAWEI WiFi Mesh cu technologie Huawei share - tehnologie NFC pentru o conectare la rețea și mai facilă. fără parole
HUAWEI WiFi Mesh cu technologie Huawei share – tehnologie NFC pentru o conectare la rețea și mai facilă. fără parole

Performanțe

Apartamentul meu micuț de 50m2 este o glumă pentru a testa acest kit de 3 routere Mesh, dar în anumite situații ”chiar ajută” configurația nu tocmai fericită, al micuțului apartament, după cum veți vedea, la punerea în dificultate și al unor mai routere puternice.

De exemplu, apartamentul meu are toți pereții din beton. Toți. Beton de beton, armat ca un bunker.

Am conectat in sufragerie (sa-i spunem incaperea din mijloc) la media converter primul router, apoi in cele doua extremitati ale apartamentului -bucatarie, respectiv dormitor – (încăperi ce flancheaza prin sânga, respectiv prin dreapta sufrageria) am instalat celelalte două routere.

Între sufragerie și dormitor – 1 perete beton, între sufragerie și dormitor – doi pereți de beton (există un hol cu baie/debara între cele două camere).

Și iată și rezultatele:

În ordine descrescătoare, de la stânga la dreapta – sufragerie (routerul principal), apoi bucătărie, și după doi pereți de beton, dormitorul.

Evident, pentru o testare exhaustivă ar fi fost necesar măcar un apartament de 80-100m2, dar asta e…oricum, performanțele s-au păstrat foarte bine, dacă aveam pereți de cărămidă probabil că rezultatele erau și mai bune.

Concluzie – HUAWEI WiFi Mesh – un kit de rețea MESH cu raport preț / performanță bun!

HUAWEI intră puternic și pe piața de routere de tip MESH, și chiar dacă deja lumea vorbește de WiFi 6, WPA3…ei bine, acestea probabil vor primi implementări în viitoare ediții WiFi MESH ale producătorului. Azi, pas.

Însă dacă puteți trece (eu nu cred că sunt probleme majore pentru majoritatea utilizatorilor) peste aceste neajunsuri, HUAWEI WiFI MESH strălucește la capitolul setare /configurare facilă, conectare extrem de ușoară/chiar banală a noilor dispozitive (HUAWEI Share pt dispozitive cu NFC), ușurința cu care se adaugă un router nou în rețea, și mai ales, viteaza foarte bună, totul raportat la prețul său, care sincer, la sub 1000 Lei acum, chiar e o afacere bună.

Concurs – Câștigă un Huawei Mesh WS5800-20!

Iată că a venit și momentul mult așteptat! Punem la bătaie un sistem Huawei Mesh WS5800-20! Dar nu am vrut să fie doar unul dintre celelalte concursuri în care vă pun să dați un like și un share, să comentați ceva cu copy-paste și gata; nu, nu, de data asta o să vă las creativitatea să zburde liberă și o să va rog să-mi răspundeți la o întrebare în comentarii. Iar pentru a intra în competiție, după ce ați răspuns în site, va trebui să accesați un link pentru a va înscrie în extragerea de pe Gleam. Singura condiție ar fi să folosiți același nume și adresă de email și pe site și pe Gleam pentru a fi ușor de identificat în momentul în care ați câștigat. Mai departe, vă vom contacta noi pentru a va cere datele de livrare.

Cum particip la concurs?

  • Răspunde în secțiunea de comentarii la următoarea întrebare: „În ce fel credeți că un sistem mesh vă poate îmbunătăți conexiunea din casă? Este necesar un mesh la voi acasă, sau un singur router acoperă toată suprafața?”
  • Înscrie-te pe Gleam.io cu același nume și adresă de mail cu care te-ai logat pentru a comenta.
  • Verifică-ți căsuța de mail pe data de 28.04.2021 pentru a vedea dacă ai câștigat!

Produsul testat poate fi găsit direct în magazinul online Huawei. Intră și vezi care sunt reducerile disponibile pe www.huaweistore.ro.

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button