
Nu aș putea să spun că mă dau în vânt după smartwatch-uri butucănoase. Dacă dimensiunile ascund un feature set foarte util, sunt eventual dispus să le tolerez, dar dacă pot alege, mereu mă îndrept către un ceas mai finuț, și cu un gabarit mai redus. Și dacă la dimensiuni sunt ceva mai flexibil, la aspect, balanța înclină chiar mai mult pe formă, în defavoarea funcției.
Ce vreau să zic aici? Un smartwatch, așa cum îl definesc eu, este la fel de mult un accesoriu de modă cât este un accesoriu utilitar, deci voi prefera mereu un ceas care arată mai bine în defavoarea unuia cu mai multe funcții. Dar ce-ar fi să nu trebuiască să alegi? Spre deosebire de alți producători, HUAWEI a înțeles că un smartwatch are două componente la fel de importante: smart și watch. Noul HUAWEI Watch GT4 este dovada, pentru mine, că producătorul chinez a înțeles să cum să exploateze sinergia dintre cele două componente fundamentale ale unui smartwatch.
Am avut ocazia să testez o săptămână noul HUAWEI Watch GT4 și, la final, am ales care este versiunea care îmi place cel mai mult. Hai să vă văd, ghiciți care din ele este?
Designul și construcția lui HUAWEI Watch GT4
Cine a mai studiat ceasurile HUAWEI știe că seria GT este ceasul „de linie” al producătorului chinez, modelul care a țintit mereu să atragă prin diversitatea design-urilor și printr-un set larg de funcții. HUAWEI Watch GT4 excelează, mai mult ca oricând, la ambele capitole. Noul model vine în nu mai puțin de șapte versiuni de design patru pentru ceasul cu diametrul de 46 mm și trei pentru cel de 41 mm. Și din nou, mai mult ca oricând, aceste versiuni sunt diferite atât ca aspect, cât și ca texturi, materiale etc, nemaifiind vorba de un „ia cureaua, dă cureaua” – inclusiv corpul ceasului având elemente distinctive în cadrul gamei.
Astfel, pentru varianta de 46 mm, avem o versiune neagră, cu brățară din cauciuc, bezel negru și finisaj lucios al corpului ceasului, o versiunea maro, cu brățară din piele vegană, cadran gri cu negru și finisaj lucios, o versiune gri, cu brățară metalică, cadran gri cu negru și finisaj mat, și preferatul meu, acest Watch GT4 verde, cu o curea mixtă cauciuc-pânză cusută, cadran în ton cu cureaua și finisaj lucios.
Varianta asta are un nou design octogonal pentru corpul ceasului, și după mine această schimbare îl face pe HUAWEI Watch GT4 să arate mult mai sofisticat și mai elegant decât Watch GT3. Mărimea ceasului a crescut marginal, de la 45,9 pe 45,9 la 46 pe 46 mm, dar grosimea acestuia a scăzut, de la 11 mm la 10,9, ceea ce îl face mai ușor de purtat, mai ales noaptea. Greutatea a crescut cu 5 grame, de la 43 la 48 (fără curea).
Ceasul de 41 mm, care se adresează în principal femeilor, înclină acum mai mult spre partea de bijou, de accesoriu vestimentar, cu cele trei variante: șasiu auriu cu o curea din piele albă, șasiu auriu cu o brățară superbă de tip milanez (mai fină ca la GT3) și Silver Edition, cu șasiu și curea metalice cu tonuri aurii și argintii (HUAWEI a denumit acest pattern Piano Key). Toate trei au un design nou și semnificativ mai elegant al urechilor de prindere pentru curea. De altfel, în prezentarea de pe site-ul produsului, în dreptul variantei de 41 mm apare cuvântul „opulență”, dar vorba bancului, nu e una, sunt trei.
Dimensiunile ceasului au scăzut față de generația precedentă, de la 42 pe 42 mm la 41 pe 41 mm, iar grosimea în cel mai subțire punct a scăzut și ea de la de la 10,2 la 9,8 mm. Greutatea ceasului a crescut cu două grame, de la 35 la 37. La această variantă, cea de 41 mm, observ un focus mul mai pronunțat pe o clientelă feminină și îmi pare rău că versiunea Active, cea neagră, de pe GT3 nu are corespondent în gama nouă. Poate ulterior, cine știe, dar dacă ești în căutarea unui smartwatch de 41 mm și vrei ceva mai sobru, momentan nu ai de unde alege.
Și dacă tot am pomenit de versiunea Active, aceasta nu mai este prezentă deloc, conceptual vorbind, în gama GT4. Chiar și varianta neagră de 46 mm a devenit una elegantă, sofisticată, și deci „nedemnă” de numele Active. Ceea ce nu înseamnă că ceasul și-a pierdut din excelentele funcții legate de activitatea fizică, dar despre asta un pic mai târziu. Îndepărtarea de versiunea Active sper să aibă ca efect și apariția unui model dedicat activităților fizice dar care să nu coste o avere. Eu încă mai am „bătrânul” meu GT Runner și mi-ar plăcea să existe în viitor un refresh al acestui ceas.
Revenind la design, ceasurile își păstrează elementele cunoscute de la versiunea anterioară: curea ușor de desfăcut, cu același sistem cu ac, două butoane pe lateralul ceasului, din care cel de sus se și rotește, corp din oțel cu rezistență certificată IP68 la apă și praf și, bineînțeles, ecran tactil. Modul de interacțiune cu ceasul nu s-a schimbat nici el: butonul de sus funcționează ca unul de Home/Menu și ajută la navigarea prin meniuri prin rotirea coroniței, cel de jos este programabil și by default accesează activitățile fizice sau asistentul vocal, în funcție de durata apăsării.
Ecranul OLED al lui Watch GT4 are o diagonală de 1,43 inch, respectiv 1,32 inch, iar rezoluția este aceeași la ambele dimensiuni, și anume 466 pe 466 pixeli. Și dacă valorile astea sunt familiare, este pentru că ecranele sunt, în esență, neschimbate față de GT3. Și pot să înțeleg asta, din moment ce atât densitatea de pixeli, cât și luminozitatea și celelalte caracteristici ale ecranului de pe Watch GT3 erau absolut perfecte. Nu se menționează nimic în specificații despre protecția ecranului, dar din experiență spun că, dacă folosesc același tip de geam ca la versiunile anterioare, n-o să ai vreo problemă legată de zgârieturi sau lovituri, chiar dacă ceasul ajunge pe lângă vreo cheie sau alt obiect dur.
Ca să închei această secțiune, HUAWEI Watch GT4 reprezintă un progres clar pe partea de design față de generația anterioară. Nu e vreun refresh din ăla la care trebuie să te uiți lung ca să îl deosebești de versiunea anterioară, nu. HUAWEI Watch GT4 are personalitate distinctă (multiple personalități distincte chiar) și este chiar un ceas care, fără nicio ezitare spun, îmi place. Ca termen de comparație bazat pe ceasul meu de zi cu zi, GT Runner arată din mezozoic pe lângă GT4, iar dacă te uiți la concurență, GT4 este mult mai „ceas” decât oricare din watch-urile de la Samsung sau Apple, care îți vând niște forme exagerat de minimaliste. Bun, deci Watch GT4 îndeplinește primul criteriu de care vorbeam mai devreme – cel legat de formă. Dar funcțiile?
Funcțiile lui HUAWEI Watch GT4
Ceasurile testate au venit cu HarmonyOS 4.0. Această versiune vine cu un launcher actualizat, cu elemente vizuale și de tranziție îmbunătățite, capabil să afișeze mai multe informații pe ecran în același timp. Ai acum la dispoziție Service Widgets, practic niște pagini personalizabile ce pot fi accesate cu un swipe către stânga. Poți alege până la șapte astfel de pagini construite din nu mai puțin de 140 de elemente. Poți de exemplu să ai un ecran care să combine accesul la calendar cu cel la agenda telefonică și la controlul muzicii sau un ecran care să combine un grafic de puls cu o serie de scurtături pentru aplicații de sănătate de pe ceas.
Feșele de ceasuri, pe lângă că sunt în număr mare, permit acum în unele cazuri și să personalizezi în detaliu conținutul lor, de la fundal, funcții, mărime și până la stil și culori.
HUAWEI Watch GT4 stă foarte bine la capitolul monitorizare a parametrilor de sănătate. Aș putea să vă împui capul cu funcții gen TruSeen 5.5+, TruSleep și altele asemeni, dar nu vă ajută cu nimic să știți niște termeni scremuți de vreo echipă de marketing. Ce trebuie să știți este că ceasul monitorizează acum și mai bine parametrii de sănătate. Dau ca exemplu somnul – ceasul evaluează acum și respirația cu ajutorul microfonului și poate să îți afișeze cu o precizie mărită diferitele faze ale somnului.
Și celelalte măsurători sunt mai precise, iar acum ai o secțiune foarte utilă pentru monitorizarea ciclului menstrual (disponibilă, momentan, doar pentru varianta de 41 mm), secțiune care se bazează pe măsurători ale parametrilor fiziologici pentru a estima intervalul de ovulație. O frază pe care nu credeai că o s-o auzi vreodată: dacă vrei să faci copii, ia-ți un smartwatch.
Și încă ceva legat de sănătate: dacă ai o persoană în familie cu probleme cardiace, cu ajutorul noii funcții Heart Rate Data Broadcast, poți conecta Watch GT4-ul persoanei apropiate la contul tău HUAWEI și poți verifica prin aplicația Health dacă totul este ok. Funcția asta te poate scuti de multe emoții inutile când, de exemplu, bunicul sau bunica ta nu răspunde la telefon sau, în cazuri extreme, chiar îi poate salva viața.
În rest, ai funcțiile tradiționale de monitorizare – pe lângă ritm cardiac, mai ai la dispoziție măsurători pentru stress, nivel de oxigen în sânge și temperatura pielii. Lipsesc de la HUAWEI GT4 funcții precum EKG, glicemie sau alte măsurători avansate care sunt rezervate telefoanelor ai scumpe de la producătorul chinez.
Trecând la partea de activitate fizică, ce a remarcat la Watch GT4 este o interfață și un sistem de notificări îmbunătățit cu privire la obiective de fitness, dar și posibilitățile mai variate de configurare ale acestor obiective. Ai diverse planuri bazate pe obiectivele setate iar ceasul are grijă să te notifice când e cazul să-ți miști fundul sedentar la sală. Ai câteva activități fizice selectabile, de la clasicul outdoor run la înot sau ski, dar și o funcție de monitorizare a caloriilor.
În cazul în care vrei să îți monitorizezi sesiunile de alergat sau doar vrei să te orientezi mai bine, HUAWEI Watch GT4 în versiunea de 46 mm vine cu o precizie îmbunătățită a sistemului GPS cu ajutorul „GNSS directional satellite tracking technology”. Fără a intra prea mult în detalii, ceasul simte orientarea cadranului și se asigură că recepționează semnalele GPS cu parte potrivită a antenei. HUAWEI aruncă și cu o cifră: o acuratețe cu 30% mai bună, astfel încât traseele chiar în locuri cu obstacole de mari dimensiuni sunt înregistrate mai precis.
Ceasul nu are, în continuare, o conectivitate grozavă, dar lucrurile stau mai bine ca la generația precedentă. Avem acum Bluetooth 5.2 și, ca noutate pe această serie, Watch GT, avem NFC. O veste foarte bună, sau potențial foarte bună, în caz că reușiți să găsiți vreo utilitate la NFC. Eu nu am găsit, deci nu pot încă să notez NFC ca un win pentru acest model (sau pentru oricare ceas HUAWEI, dacă e s-o spun pe aia dreaptă). În rest, Wi-Fi nema, ca să nu mai vorbesc de eSIM, că deja exagerez.
Experiența în utilizarea lui HUAWEI Watch GT4
Venind de pe un ceas HUAWEI, senzația pe care o vei avea că totul e la locul lui, dar merge mai bine. Astfel, navigarea e mult mai fluidă, cu animații îmbunătățite, iar meniul pare parcă un pic mai matur. Interacțiunea este aceeași ca la alte smartwatch-uri ale producătorului chinez: swipe spre dreapta pentru vreme, spre stânga pentru widget-uri, în sus pentru notificări iar în jos pentru centrul de control al funcțiilor (de unde poți accesa și meniul de setări). Meniul principal îl accesezi din butonul de sus, iar la o nouă apăsare revii în ecranul principal.
În continuare e cam greu de ghicit ce face fiecare pictogramă (când meniul este afișat în format grilă), pentru că pictogramele nu au și denumire, deci trebuie să reții sau să ghicești de la ce vine fiecare în parte. Eu m-am înțeles foarte bine cu structura de meniuri a lui Watch GT4 și am remarcat îmbunătățiri în mai toate colțișoarele interfeței. Și mă bucur când văd un ritm constant al îmbunătățirilor, nu salturi urmate de stagnări.
Pe partea de măsurători, ceasul s-a achitat binișor de sarcini. La somn i-aș da un 9 din 10 – măsoară și afișează detaliat etapele și calitatea somnului, dar acuratețea duratei de somn nu e perfectă. La puls este ok, la oxigen sper că e la fel (nu am avut un oximetru ca să compar datele), temperatura e corectă, singurul lucru pe care l-aș menționa ca minus este că, la fel ca mai toate ceasurile HUAWEI (poate cu excepția lui Watch Ultimate), Watch GT4 este destul de optimist când vine vorba de pași. Ori nu îmi dau eu seama cât de mult mă fâțâi prin birou, ori ceva se întâmplă, că prea îmi fac eu cei 5000 de pași zilnici până în a doua parte a zilei. Poate de la atâta asamblat de calculatoare, mai știi?
HUAWEI Watch GT4 are un set de curele relativ comode. Am avut Samsung Galaxy Watch 5 în test fix înaintea lui GT4 și pot spune categoric și fără ezitare că brățara ceasului HUAWEI este net superioară celei de pe Samsung. Campion la capitolul aerisire a încheieturii este GT Runner, cu brățara sa plină de găuri, dar chiar dacă la Watch GT4 mi-a transpirat uneori mâna, diferența față de Galaxy Watch 5 la acest aspect e de la cer la pământ.
Am folosit ceasul și pentru a răspunde la telefon, și de asta s-a achitat perfect. Notificările, în proporție de 95% aș zice, sunt trimise corect de telefon către ceas, iar aplicația HUAWEI Health este, la fel ca și până acum, una dintre cele mai bune aplicații de acest fel. Și înainte să închei secțiunea asta, să vă zic și de autonomie. Cu ceva mai multe funcții, cu un procesor mai performant, durata de viață a bateriei a rămas aceeași. Bateria este mai mare (din informațiile mele a crescut de la 455 mAh la 524 mAh pentru varianta de 46mm și de la 292 la 323 la cea de 41mm), dar remarcabil este că asta nu a afectat greutatea deloc.
Ca autonomie propriu-zisă, te poți aștepta la o scădere de cam 10% pe zi cu toate funcțiile activate mai puțin Always-On display și un minim de șapte zile dacă folosești intens ceasul. Durata de funcționare se reduce cam la jumătate cu AOD activ. Bateria lui HUAWEI Watch GT4 se încarcă în mai puțin de două ore cu ajutorului încărcătorului magnetic inclus în pachet (și care este universal pe ceasurile HUAWEI).
Și acum, concluziile. Ceasul arată foarte bine și merge ca uns în interfață iar funcțiile sunt mulțumitoare pentru un utilizator normal de smartwatch. Ecranul este excelent, autonomia la fel, greutatea este ok iar dacă ar fi să îi reproșez ceva, ar fi că nu pot să il utilizez pentru a suna pe cine vreau din agendă și că nu pot să scriu mesaje de pe ceas. La faza cu agenda, poți adăuga doar câteva contacte preferate, în rest mai poți suna doar pe cine ai în lista de apeluri, iar la partea cu mesajele, nu vreau nici măcar lucruri exotice precum răspuns la Whatsapp sau Messenger, dar o amărâtă de tastatură pentru SMS-uri ar fi de mare ajutor.
Totuși, trebuie să ne uităm și la prețuri, că nu poți să ai eSIM la un ceas care costă 200-250 EUR. Să nu uităm că pentru asta există ceasuri precum Watch 4 Pro. Eu zic că la prețuri HUAWEI stau, ca de obicei, bine. Ceasul este disponibil la precomandă în perioada 14 septembrie – 1 octombrie 2023, pe HUAWEI Store, alături de o ofertă specială, ce include o pereche de FreeBuds SE 2 cadou, livrare gratuită și alte beneficii. Prețurile? între 1200 și 1600 lei pentru versiunea de 46 mm și între 1200 și 1900 pentru versiunea „pă opulență”, de 41 mm. Evident, la ambele versiuni, cele mai scumpe sunt variantele cu brățară metalică. Pentru mai multe detalii, intră pe pagina HUAWEI dedicată ofertelor pentru ceasuri.
Vă ziceam la începutul articolului că eu mi-am ales favoritul din noua gamă HUAWEI Watch GT4. Și acesta este… evident versiunea Rainforest Green, mai fistichie din toate punctele de vedere (pentru că și culoarea este verde fistic). Cu a sa curea realizată în proporție de 70% din nylon reciclat din ocean și 30% poliester din sticle de plastic, varianta verde mi se pare diferită, fresh și foarte aproape de idealul de care vorbeam la început: combinația potrivită dintre design și funcții. Varianta asta se vinde exclusiv prin HUAWEI Store, deci dacă vrei să pui mâna pe un exemplar, intră pe magazin și precomandă-l cu livrare gratuită.