ReviewsTECH

Huawei Watch GT Runner m-a făcut să-mi doresc să mă apuc de sport (review)

Vine o vreme când încheieturile noastre parcă plâng după ceasurile mai light, mai practice și orientate spre versatilitate. Nu mă înțelegeți greșit, sunt un mare pasionat într-ale ceasornicăriei, dar mâna-mi cade grea și tânjește după un model mai blând, pe care-l pot folosi indiferent dacă port cămașă sau tai lemne. Sau, alerg, pentru că recent mi-am găsit un motiv bun să mă apuc de asta. Aș putea da vina pe Huawei Watch GT Runner, un device interesant, dezvoltat special pentru această activitate. La început, m-am mirat, pentru că mă gândeam că dacă este vorba doar despre asta, well, puteam foarte bine să folosesc un fitband sau ceva de genul, dar uite că GT Runner este un accesoriu capabil de mai multe.

  • Dimensiuni: 46,4 x 46,4 x 11 mm;
  • Dimensiunea ecranului: 46 mm;
  • Greutate (fără curea): aproximativ 38,5 g;
  • Ecran: 1,43 inch AMOLED 466 x 466 HD;
  • Rezistent la apă 5 ATM;
  • Conectivitate: GNSS, NFC, Bluetooth;
  • Stocare: 4GB.

Probabil cel mai lightweight și mai simplu design al unui ceas „cu pedigree”

Avem de-a face cu un design care calcă pe urmele excelentului Huawei Watch GT 3. Doar că de data aceasta, noul model este dedicat aproape în exclusivitate sportivilor, cu precădere alergătorilor. Sincer să fiu, nu cred că am mai purtat un smartwatch atât de comod și bine construit. La prima vedere și atingere, îți poate părea cheap și lipsit de acel premium feeling, dar realitatea este cu totul alta. Da, nu ai zalele acelea solide și ecranul de safir, dar ai un ceas rezistent, super soft și plăcut de purtat și utilizat, care lasă să se simtă și o oarecare flexibilitate.

Cureaua din silicon vine în diverse mărimi inclusve în pachet și în două culori, cea de astăzi fiind un negru simplu și elegant, care se asortează cu rama (și ea disponibilă pe negru sau gri). Și de aici se vede că Huawei Watch GT Runner este practic și stylish în egală măsură. Materialele sunt ușoare și flexibile, iar marginile ecranului sunt protejate de un bezel din ceramică, acesta completând layout-ul alcătuit din două butoane. Nu, nu-l poți suci ca la alte modele mai luxoase, dar este un touch discret care îmi place.

Huawei Watch GT Runner

Construcția ceasului nu doar că pune mai puțin stres pe încheietură, ci lasă loc și introducerii unor senzori îmbunătățiți. De exemplu, GPS-ul este acum mai precis tocmai pentru că materialele ceasului nu mai interferează cu serviciul, deci este un win-win și pentru tine, și pentru hardware-ul din interior. Fibra rezistentă și compozițiile care alcătuiesc Huawei Watch GT Runner contribuie la reducerea greutății, deci ceasul cântărește doar 38,5 grame.

Unii ar zice că body-ul este cam mare, la 46 mm, dar personal mi se pare fix ce trebuie și n-are nimeni nevoie de cine știe ce variantă mai mică, de 42 mm, de exemplu. Încheietura mea de copil de grădiniță n-a arătat nicicând mai bine cu un astfel de model, tocmai pentru că, la 46mm, GT Runner chiar nu arată bulky deloc! Este plăcut la atingere, nu irită sau incomodează și îți face plăcere să-l porți.

Ecranul este un superb AMOLED de 1.43 inci la rezoluție HD 466 x 466. Acesta împrumută direct caracteristicile lui Watch GT 3, iar ăsta nu-i deloc un lucru rău. Dai de unul din cele mai luminoase și mai clare ecrane de pe un smartwatch, iar culorile vibrane și contrastul puternic sunt completate de o suită de watchfaces din care poți alege. Sunt fețe interesante, precum cea cyberpunk, dar trebuie să admit că fața de bază mi se pare cea mai intuitivă și mai user-friendly alegere dacă vrei să ai acces rapid la ce te interesează și vrei doar să te ghidezi mai simplu și mai eficient.

Review Huawei Watch GT Runner (19)

Nu prea vei avea nevoie de butoanele de pe margine, din moment ce ecranul tactic este super responsive și se mișcă fluid și satisfăcător. Ai la degete tot ceea ce-ți trebuie, iar butoanele în sine acționează mai mult ca niște shortcut-uri când, să zicem, ai mâna transpirată sau te interesează doar ceva anume. Chiar și în bătaia Soarelui, display-ul este suficient de lumios pentru a distinge informațiile. Per total mă declar mai mult decât mulțumit de modul în care este alcătuit Huawei Watch GT Runner. Nu îți trebuie cel mai fancy ceas ca să îți faci treaba, ci ai nevoie de un model elegant, dar practic, rezistent, dar flexibil și în special deosebit de comod.

Interfața este foarte straightforward și intuitivă

Odată ce ai pornit ecranul, poți ajunge foarte repede la ce te interesează. Prin gesturile multiple gen glisare sau apăsare, poți naviga spre diferitele planuri de antrenament deja pregătite, spre multitudinea de senzori și grafice sau spre music player și informațiile meteo.

După cum spuneam și în cazul watchface-urilor, cea standard este mai mult decât suficientă pentru nevoile tale. Este destul de compactă și comprehensivă, dar nu într-atât încât să se aglomereze prea tare. Unele pictograme acționează ca niște shortcut-uri atunci când le apeși, astfel încât nici nu mai trebuie să te folosești de butoane sau de swipe-uri ca să ajungi prin alte meniuri. Ai și classicele acces points spre notificări sau spre setările de bază ale ceasului, căci Huawei Watch GT Runner este capabil și de unele funcții smart pe care toată lumea le cere în 2022, dar despre asta vom vorbi în capitolul destinat funcționalităților.

Review Huawei Watch GT Runner (11)

Este foate ușor să ridici încheietura și să arunci o privire rapidă peste statistici în timpul activităților în aer liber, și tocmai de aia îmi place că producătorul a acordat o atenție sporită modului în care utilizatorul interacționează cu ceasul în toate momentele zilei.

Huawei Health pune în valoare tot ce oferă GT Runner

Fiind vorba despre Huawei, trebuie să aducem în discuție și ecosistemul acestora. Watch GT Runner a fost creat pentru a profita la maxim de capabilitățile oferite de acesta. Ceasul merge acompaniat de aplicația Huawei Life, care este disponibilă atât pe device-urile proprietare, cât și pe Android și iOS. Doar că aici este un mici inconveninet care poate i-ar determina pe unii utilizatori să-și îndrepte atenția tocmai spre telefoane Huawei, cum este Nova 9 SE, de altfel un terminal foarte bun și accesibil. De ce? Pentru că Health nu este actualizat la cea mai nouă versiune pe Android și iOS, iar ca să faci asta, trebuie să descarci AppGallery, să intri în AppGallery și abia apoi să descarci versiunea up to date.

Deci un lucru în plus de făcut pentru un proces de conectare aplicație – telefon de altfel destul de rapid și natural. Puțin cam inconvenient, dar dacă te ții de sport și ești un împătimit al graficelor și al workout-urilor, poate că nu vei regreta. Aplicația acționează ca un hub pentru aproape toate dispozitivele wearable ale producătorului, deci lasă loc unui ocean de opțiuni de personalizare.

Aici, îți poți seta ce notificări să primești, poți crea și gestiona programele de antrenament preferate și poți seta exact ceea ce te interesează. Este acea interfață familiară și prietenoasă cu care unii dintre noi ne-am obișnuit. N-o să ai probleme cu ea, chiar dacă unele funcții mai fancy au șanse să nu fie disponibile în România, dar este un punct de plecare genial pentru oamenii activi și pasionați de fitness, inclusiv pentru cei care au nevoie de tutoriale.

Tot în aplicație sunt exportate și datele privind programul tău de somn, pașii făcuți pe zi, distanța parcursă, iar dacă îți introduci date ca greutate, înălțime și mai faci una-două ajustări, poți spune că ții în buzunar și la mână un asistent impecabil care m-ar face și pe mine să ies la jogging și să ignor shaormeria de pe bulevardul pe care alerg.

Ce funcționalități oferă ceasul?

În mare, Huawei Watch GT Runner are minimul necesar care să-i dea statutul de ceas inteligent. N-o să te trezești că duci lipsă de funcții precum playback audio, find my phone și apelarea contactelor preferate. Pentru că da, există o limită de 10 persoane pe care le poți trece în sincronizarea cu ceasul pentru a le putea apela fără să mai scoți telefonul din buzunar.

Review Huawei Watch GT Runner (11)

Există și indispensabila funcție de afișare a notificărilor, iar aplicațiile pe care vrei să ți le adaugi în listă pot fi trecute prin intermediul aceleiași aplicații Huawei Health, ai și vreme,  NFC, deși fără payment contactless, Bluetooth, deci în mare cam ești acoperit. Și cam aici se opresc funcționalitățile de ordinul smartness tradițional. Pentru că versiunea asta a sistemului de operare este ceva mai rudimentară, iar focusul nu cade pe briz-briz-uri pe care se specializează alte ceasuri, ci pe asistentul inteligent și pe zecile de programe pentru zeci de sporturi care pot fi accesate prin una, maxim două apăsări de buton.

Review Huawei Watch GT Runner (11)

Watch GT Runner nu oferă doar programe pentru alergat, ci te ajută și dacă ești pasionat de alte activități gen datul cu bicicleta, săritul coardei, ski sau mai știu eu ce. Toate astea pot fi accesate foarte ușor, iar partea cea mai convenabilă este că-ți poți programa rutele dus-întors când alergi, deci nu doar parcusul va fi mai convenabil, ci și măsurătorile vor fi mai precise.

Review Huawei Watch GT Runner (11)

La acestea se adaugă excelenții senzori biometrici în versiuni optimizate și aduse la zi. GPS-ul este acum mai precis și lucrează împreună cu Huawei Health și asistentul vocal pentru a-ți îmbunătăți experiența sportivă. Pe lângă asta, senzorii de măsurare a nivelului de stres și a nivelului de oxigen din sânge îmi par acum mult mai preciși, și la fel stă treaba și cu măsurarea pulsului. Mulți dintre senzorii cu pricina se bazează pe noul sistem TruSeen 5.0+ introdus de Huawei. Sistemul asigură o precizie mai mare.

Review Huawei Watch GT Runner (11)

 

Au fost calculate excepții precum căldura și lumina solară sau zgomotul de fundal pentru a ajunge la măsurători optime. Primești și informații post-workout interesante, care te ajută să-ți faci o idee cu privire la performanța ta în activități în sau în afara casei. Datele sunt extrem de detaliate, și chiar dacă se mai strecoară și câte o marjă de eroare sau deviație de cel mult 4%, ceea ce oferă întregul ansamblu este perfect pentru un model mid-range cum este Huawei Watch GT Runner. Nici pe partea de autonomie nu stăm prea rău, dar aici totul ține de nivelul de utilizare și de condițiile de utilizare. Pe utilizare normală, adică moderată, ceasul rezistă stoic aproape două săptămâni. Și chiar dacă pui stres mai mult pe el on a dai to day basisc, probabil pe seară nu te deranjează să-l lași nițel la înărcat, că doar nu ți l-ai sudat de mână și te îngropi cu el fără să-l dai joc măcar o dată.

Huawei Watch GT Runner – Concluzie și preț

La momentul actual, observ pe site-ul producătorului că Huawei Watch GT Runner poate fi achiziționat la vreo 1300 de lei. Ceea ce este relativ bine. Multe dintre caracteristicile sale sunt chiar foarte potente și reprezintă un punct de pornire excelent pentru utilizatorul care-și dorește un ceas sport frumos și isteț într-un buget relativ moderat. În mod clar există modele high-end care oferă caracteristici fitness cu diferențe astronomice, dar GT Runner împacă aproape pe toată lumea, pentru că:

  1. Este beginner friendly și vine în sprijinul celor care abia acum se apucă de fitness sau alergat;

și

2. Păstrează eleganța și construcția de calitate regăsite pe deosebitul Watch GT 3.

Review Huawei Watch GT Runner (11)

Este un bun început din multe puncte de vedere, dar are tendința de a se plafona odată ce și-a atins potențialul maxim. În orice caz, ca smartwatch dedicat activităților indoor și outdoor, Huawei Watch GT Runner este o achiziție satisfăcătoare. În plus, am observat că zilele acestea există și reduceri pe site-ul companiei, iar ceasul în sine vine acompaniat de o pereche de căști Huawei FreeBuds 4i, un cadou bine-venit pentru un setup numai bun de alergat în parc.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button