Seria HUAWEI Watch GT 5 a fost lansată pe 19 septembrie la Barcelona, iar eu am testat GT 5 Blue Woven, de 46mm, timp de două săptămâni. Ceasul vine cu câteva noutăți interesante, despre care o să povestesc în continuare: un design îmbunătățit, senzori și algoritmi TrueSense mai avansați, GPS mai precis, cu antene noi, și o mulțime de opțiuni de personalizare. În plus, pentru cei pasionați de sport, funcțiile dedicate au fost extinse.
Înainte să mergem mai departe, hai să clarificăm un pic situația: seria HUAWEI Watch GT 5 vine cu opt modele diferite, câte unul pentru fiecare oră de muncă dintr-o zi obișnuită. Sunt trei modele de 46mm: Black Fluoroelastomer, Brown Composite Leather și Blue Woven. Și cinci de 41mm: Black Fluoroelastomer, White Composite Leather, Gold Milanese, Brown Woven și Blue Fluoroelastomer.
Toate smartwatch-urile sunt echipate cu ecrane AMOLED, cele de 46 mm au un ecran de 1,43 inch cu o rezoluție de 466×466 pixeli și densitate de 326 PPI. Cele de 41 mm dispun de un ecran de 1,32 inci, cu aceeași rezoluție, dar o densitate mai mare, de 352 PPI. Toate modelele rulează pe sistemul de operare propriu HUAWEI, HarmonyOS 5.0.
Dacă la GT4 spuneam că e mai greu decât al meu, smartwatch-ul meu personal fiind un GT3, acum nu mai e cazul. Poate din cauza curelei din cauciuc și pânză se simte mai ușor. Concret, HUAWEI Watch GT 5 are o greutate de aproximativ 48 de grame (fără curea) pentru varianta de 46mm.
Ceasul e din oțel inoxidabil, dar HUAWEI a abandonat forma circulară simplă și a trecut la o combinație între octogon și cerc, design potrivit atât pentru folosire casual sau sport cât și pentru ocazii speciale. Ecranul este protejat de sticlă rezistentă), iar spatele este dintr-un material compozit de plastic. Dacă vrei ceva mai fancy, la capitolul materiale și construcție, vezi modelul Pro din titan.
Ambele butoane sunt poziționate pe partea dreaptă a ceasului. Coroana te ajută să intri în meniul principal, să dai back, iar prin rotire poți naviga prin meniuri și aplicații. Butonul de jos deschide aplicațiile de sport, dar poate fi alocat din setările ceasului pentru alte funcții sau aplicații, în funcție de preferințele tale. Și sistemul de schimbare a brățării a fost simplificat.
Materialele din care este fabricat ceasul sunt concepute pentru a fi durabile și rezistente la zgârieturi, ceasul având certificare IP69K. De asemenea, are rezistență la apă de 5 ATM, ceea ce înseamnă că este potrivit pentru înot, dar nu și pentru scufundări.
Pentru sportivi, HUAWEI Watch GT 5 monitorizează postura și mișcările în timpul alergării, evaluând parametri precum unghiul corpului, mișcările brațelor și picioarelor, și forța impactului cu solul. Folosind aceste date, ceasul oferă sfaturi personalizate pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce riscul accidentărilor.
În premieră ai abonamentul Huawei Health+ care oferă acces la funcții exclusive, precum antrenamente avansate, muzică relaxantă pentru somn și exerciții de respirație. Costul este de 7.99 euro pe lună sau 59.99 euro pe an, iar utilizatorii noi beneficiază de o perioadă de încercare gratuită de 3 luni. În România, prețul abonamentului lunar este de 39,99 lei.
De asemenea, ceasul le permite sporivilor să navigheze pe trasee prestabilite în timp real și să-și urmărească poziția pe traseu. Funcția de navigare GPS ajută alergătorii și cicliștii să rămână pe drumul corect și oferă o opțiune de reîntoarcere pe traseul inițial în cazul în care se rătăcesc.
Și pe parte de somn ai o mulțime de date, poate mai multe decât ai nevoie sau poți „procesa”.
Special pentru doamne și domnișoare, funcția „Extra Attentive to Women’s Health” oferă estimări pentru ciclul menstrual, ovulație și perioadele fertile, bazate pe date fiziologice avansate și un algoritm de învățare profundă.
Și apropo de abundența asta de date, într-o seară, pe când am ieșit la plimbare ca să-mi fac cei 10.000 de pași, mi-a venit o idee creață. Pe măsură ce aplicațiile de sănătate continuă să adune tot mai multe date despre starea noastră de sănătate, aceste informații ar putea fi folosite pentru a ne oferi previziuni personalizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Astfel, tehnologia și AI-ul ar putea deveni capabile nu doar să prezică evoluția sănătății noastre, ci și orizontul de timp pe care îl mai avem de trăit, în funcție de stilul de viață și de parametrii colectați în timp. Și gluma aceea cu tipul care sună să comande o pizza și este refuzat din cauza colesterolului ridicat va fi, de fapt, cea mai mică problemă. Sigur că sper să mă înșel!
HUAWEI Watch GT 5, îmbunătățiri cheie față de modelele anterioare
- Monitorizarea sănătății și senzorii îmbunătățiți – sistemul HUAWEI TruSense, care integrează monitorizarea ritmului cardiac, SpO2 (nivelul de oxigen în sânge) și alte funcții de sănătate într-un mod mai precis și mai detaliat. TruSense oferă o acuratețe de peste 98% pentru măsurarea ritmului cardiac și reduce erorile de măsurare a SpO2 la sub 2%.
- Optimizare GPS – ceasul vine cu antene GPS îmbunătățite, care oferă o precizie mai bună, mai ales în zonele urbane dens populate. Aceste îmbunătățiri reduc erorile de poziționare și spike-urile de semnal care pot apărea în orașe.
- Personalizare sporită: Ceasul aduce mai multe fețe de ceas personalizabile, cu opțiunea de a modifica culorile și informațiile afișate pentru a se potrivi stilului utilizatorului.
- Funcții sport extinse: GT 5 monitorizează peste 100 de activități sportive, incluzând noi moduri pentru sporturile outdoor, cum ar fi drumețiile montane, care oferă acum hărți detaliate direct pe ceas.
Cum arată și se mișcă HUAWEI Watch GT 5, experiența de utilizare
Ceasul e comod de purtat, n-am mai făcut alergie la cauciuc, cum s-a întâmplat altă dată, ceea ce-mi spune că materialul e de bună calitate. Ecranul e mare și luminos. Experiența de navigare e clar mai rapidă și mai fluidă, notificările intră mai repede pe ceas și dacă nu le vezi din prima, tot apar în partea de jos a ecranului, strigând parcă „Sunt aici, sunt aici!”
Notificările sunt marcate printr-o o bulă mică portocalie și în plus sunt însoțite de o vibrație puternică. Deci oricum ar fi, n-ai cum să ratezi o notificare. Decât dacă nu vrei s-o vezi.
Grafica mi se pare îmbunătățită, în sensul în care conținutul e mai lizibil. Ai și calculator, pe care chiar poți să faci calcule, deși nu văd de ce. Cum ziceam și mai sus, se simte că navigarea prin meniuri sau aplicații e mai rapidă.
M-au deranjat puțin aplicațiile de sănătate, fiecare îți cer acordul de utilizare și apoi te avertizează că nu sunt certificate medical. Cred că am repetat cei doi pași la cel puțin 6-7 aplicații. Deși e iritant, acest lucru este o practică obișnuită pentru majoritatea dispozitivelor wearable din cauza reglementărilor și certificărilor medicale, nu o problemă a Huawei.
În primul clip am filmat ceasul, am intrat prin setări și prin câteva aplicații, ca să-ți faci o idee cum e organizat , cum se mișcă ceasul și cam ce găsești prin el.
În al doilea clip m-am plimbat pe „desktop” și am aruncat o privire în notificări. Pentru că oricât ți-aș povesti, cel mai bine e să vezi cu ochii tăi.
Vezi și clipul video cu review pentru toată seria Huawei Watch GT 5.
Și tot la capitolul video este de văzut și clipul lui Rob ter Horst ( The Quantified Scientist), cercetător postdoctoral la Centrul de Cercetare în Medicină Moleculară (CeMM) din Viena, Austria. Rob testează, diverse tipuri de mișcare, somnul, saturația cu oxigen a sângelui, frecvența cardiacă etc. Și compară datele oferite de smartwatch-uri cu datele de la alte dispozitive omologate științific pentru astfel de măsurători.
Testarea ceasurilor HUAWEI a arătat că modelul de bază a avut rezultate ușor mai bune decât cel Pro în anumite aspecte, în special la monitorizarea ritmului cardiac în timpul unor activități. Cu toate acestea, diferențele între cele două modele au fost minore și nu constante. În unele cazuri, GT5 Pro a avut rezultate similare sau chiar puțin mai slabe decât GT5, în ciuda faptului că folosesc același senzor de ritm cardiac.
HUAWEI spune că ceasul, în versiunea de 46mm, are o autonomie de 14 zile. E la fel ca în anii trecuți, deși s-au adaugat noi elemente hardware și software. Poate nu ține fix 14, dar oricum vei fi mulțumit, din experiența mea minimul e de 7 zile, dar majoritatea oamenilor vor prinde cel puțin 10 zile de utilizare, cu o singură încărcare. Pentru că se încarcă wireless, la Barcelona am folosit reverse charging de pe HUAWEI Mate 50 Pro să-l încarc. Desigur merge pe orice telefon care are funcție reverse charging.
Cele mai avansate ceasuri ale concurenței au o autonomie de 3-5 zile, dar majoritatea smartwatch-urilor de la producătorii mainstream au o autonomie de o zi. Doar Garmin are ceva în plus la capitolul autonomie, dar acele ceasuri nu sunt de obicei accesibile. Și încărcarea e destul de rapidă, una completă durează aproximativ o oră.
Huawei Watch GT 5, deși compatibil cu iOS și Android (Android 9 sau mai nou și iOS 13 sau mai nou), nu oferă funcționalități precum plata prin NFC (deși are NFC integrat, nu suportă plăți contactless în România ) și nu are integrare cu asistenți vocali, precum Siri sau Google Assistant.
Nu știu dacă acesta sunt defecte, pe mine personal nu mă deranjează, dar ideea e că ar trebui să știi. În schimb poți suna de pe el folosind un eSIM. Poți răspunde la mesaje cu unele predefinite și mai nou a primit tastatură pentru răspunsuri rapide. Tot la noutăți se adaugă și capturile de ecran, poți face capturi ale ecranului pe ceas apăsând ambele butoane simultan.
HUAWEI Watch GT 5 aduce îmbunătățiri față de modelele anterioare, însă în folosirea cotidiană, nu pare cu mult diferit de GT4 sau chiar GT3. Pentru utilizatorul obișnuit, care nu caută neapărat un ceas dedicat activităților sportive, principalele motive de achiziție rămân:
- designul plăcut;
- simplificarea accesului la notificările aplicațiilor uzuale precum e-mail, WhatsApp, Facebook, Instagram;
- accesul facil la informații despre sănătate;
- preț accesibil.
Ca și în cazul altor produse HUAWEI, principalul concurent este generația anterioară de produse nu smartwatch-uri ale altor companii.
Pentru cine e acest ceas?
Huawei Watch GT 5 este potrivit pentru cei care caută un smartwatch care arată bine, este bogat în funcții de fitness și sănătate, are o autonomie bună, un preț accesibil, dar nu ieftin.
HUAWEI WATCH GT 5 este disponibilă pe HUAWEI Store România, cu prețuri începând de la 1250 lei. Până pe 31
octombrie 2024, pentru orice comandă a unui smartwatch din noua serie HUAWEI WATCH GT 5, utilizatorii vor primi cadou căști HUAWEI FreeBuds 5i, 12 luni de garanție extinsă și 3 luni de abonament gratuit la HUAWEI Health+.