ReviewsTECH

HUAWEI Watch GT 3 SE, un ceas accesibil și capabil pentru amatorii de exerciții fizice

Știi cum îți dai seama că ai îmbătrânit? Când simți nevoia să icnești sau să oftezi de fiecare dată când te ridici de pe vine sau de pe un scaun, chiar dacă nu te doare nimic. Din momentul în care am realizat că și eu fac asta, m-am apucat serios de sport, de exerciții cardio – mai pe românește, am început să alerg. După ce am citit o tonă de articole și ghiduri, am concluzionat că îmi este foarte necesar un dispozitiv de urmărire a evoluției și de monitorizare a semnelor vitale.

De ce? Pentru că toate manualele spun că ar pentru rezultate bune, trebuie să alergi la 70-75% din pulsul maxim pentru cât mai mult timp. Pulsul ți-l poți afla cu cam orice fitness band sau smartwatch, dar pe lângă asta ar fi util să afli și ce distanță ai parcurs, ce diferență de nivel ai avut etc. Toate informațiile astea te ajută să îți urmărești evoluția și să ai o analiză mai detaliată a exercițiilor. Așa că, inginerește, m-am pus pe făcut listă de must-have-uri și de funcții de care mă puteam dispensa.

Cum am ales un smartwatch de fitness

Lista era destul de lungă, pentru că sunt un tipicar. Nu voiam un smartwatch extrem de scump, dar nici un band de 100 de lei. Cerințele obligatorii erau o monitorizare cât mai bună a pulsului și un modul GPS pentru localizare. GPS-ul era esențial, pentru că am vrut neapărat să nu îmi iau telefonul cu mine la alergat. Pe lângă inconvenientele legate de greutate și mărime, telefonul m-ar fi ținut conectat la rețea, lucru pe care, măcar pentru 30-60 minute pe zi, aș fi vrut să îl evit. Digital detox, baby!

În plus, mai aveam o listă cu lucruri care ar face diferența în favoarea unui ceas sau a altuia. În primul rând, nu voiam un ceas pe care să îl încarc zilnic. Pentru asta s-au creat telefoanele mobile, mulțumesc. Apoi, un ecran cât mai lizibil reprezenta un mare plus, pentru că ceasul urma să fie utilizat pe tot parcursul zilei, nu doar când alergam. Apoi, la capitolul mofturi, dacă puteam să citesc mesaje era minunat, dacă puteam să și răspund la telefon cu ajutorul ceasului (funcție foarte utilă când ai de lucru cu mâinile) era perfect.

Am evitat ceasurile cu conectivitate GSM (LTE), pentru motivele menționate mai sus. Pe lângă ca m-ar fi ținut conectat non-stop la rețea, autonomia ar fi fost îngrozitoare. De asemenea, nu am căutat neapărat un ceas fancy, pentru că obiectivul meu nu era să mă afișez cu el, ci să îl utilizez. Sigur, nu voiam să arate ca un ceas proaspăt scos din punga de pufuleți, dar nici să arate senzațional în detrimentul funcționalității.

Munca în domeniul jurnalismului tech are și avantajele ei. De-a lungul timpului, am testat multe smartwatch-uri, atât de la producători dedicați acestui tip de dispozitive, cât și de la producători generaliști de dispozitive mobile. La unele dispozitive m-a deranjat autonomia redusă (Apple Watch, Samsung Watch 4), deși monitorizarea era excelentă. La altele, m-a deranjat lipsa integrării complete pe partea de notificări cu telefonul din dotare (un, mă scuzați, HUAWEI).

Review Huawei Watch GT Runner (11)

În final, am ales un HUAWEI GT Runner. A contat mult că l-am prins la un preț bun, dar pe lângă asta, bifa cam toate lucrurile de care aveam nevoie, plus o serie de funcții „nice to have”. Și ți-aș vorbi pe larg despre el, dar ceasul este End of Life, adică a fost scos din producție și o să dispară în scurt timp din magazine, pe măsură ce se vând ultimele bucăți. Vestea bună este că HUAWEI a lansat recent un ceas care vine să acopere golul lăsat de GT Runner, ba chiar face asta la un preț semnificativ mai mic decât cel pe care îl avea GT Runner la lansare: HUAWEI Watch GT 3 SE.

HUAWEI Watch GT 3 SE

Am fost foarte curios să aflu ce îi poate pielea, așa că l-am pus pe GT Runner în cutie și l-am pus la mână pe HUAWEI Watch GT 3 SE. O săptămână mai târziu, am suficiente informații cât să dau un verdict pe marginea lui. Să începem, ca de obicei, cu aspectul.

Designul și calitatea fabricației lui HUAWEI Watch GT 3 SE

Dacă e să o luăm pe game de produs și generații, GT 3 SE este de fapt succesorul lui GT 2e, oferind deci o alternativă mai accesibilă la vârful de gamă din generația actuală a producătorului chinez, HUAWEI Watch GT 3. Dar vizual, estetic, GT 3 SE își ia mai degrabă inspirația din GT Runner, un smartwatch cam nehotărât de felul lui. GT Runner este (era) prea scump și arătos pentru un dispozitiv strict de sport/fitness și prea puțin elegant pentru un smartwatch de purtat pe post de ceas de zi cu zi.

Inițial, am fost foarte dezamăgit când am pus mâna pe HUAWEI Watch GT 3 SE, pentru că față de GT Runner, calitatea percepută a materialelor e mai slabă iar coroana rotativă de pe butonul principal, deși este la locul ei, nu este implementată (basically, nu face nimic). Am înțeles însă, ulterior, abordarea pragmatică de care au dat dovadă inginerii de la HUAWEI. GT 3 SE corectează fix neajunsurile lui GT Runner și definește mai bine grupul-țintă.

Pe lângă prețul semnificativ mai mic la lansare, HUAWEI Watch GT 3 SE vine cu un design mai pe gustul amatorilor de fitness, cu un cadran numerotat și cu o greutate mai mică. HUAWEI a ales, în plus, să păstreze intacte funcțiile ceasului și ecranul superb, AMOLED, prezent și pe GT Runner. Ecranul, că tot am menționat de el, are rezoluția de 466 x 466 pixeli și un diametru de 1,43 țoli.

HUAWEI Watch GT 3 SE

Reducerea asta semnificativă de preț nu putea însă să vină din neant, mai ales că costurile de producție și cele logistice au crescut semnificativ de anul trecut. Economiile s-au făcut la calitatea unora dintre materiale și, din ce am testat, la această funcție a coroanei rotative, funcție care, să fiu sincer, era aproape inutilă și pe GT Runner. Dacă e prea complicat să dai scroll pe ecran în loc de coroană, poate nu e pentru tine un astfel de ceas.

Inclusiv dacă stăm să ne uităm la specificațiile de gabarit, vom observa foarte puține diferențe între GT Runner și HUAWEI Watch GT 3 SE. Dimensiunile sunt identice (46,4 x 46,4 x 11 mm) iar greutatea a scăzut de la 38.5 la 35,6 grame, ceea ce, deși aproape neglijabil, e totuși un pas în direcția bună pentru pasionații de fitness. Butoanele se simt identic la apăsare și au aceleași funcții iar rezistența la apă este la fel de bună (50m sau 5 ATM, suficient pentru sesiuni de scuba-diving).

Cred că, până la urmă, singurul lucru care m-a deranjat în mod real când am trecut de la GT Runner la GT 3 SE a fost cureaua, care la Runner era din silicon și la HUAWEI Watch GT 3 SE este din TPU (poliuretan). Cea din TPU este mai rigidă și nu se mulează la fel de bine pe mână, dar cum ceasurile folosesc același sistem de prindere și au aceleași dimensiuni, poți ulterior să cumperi o curea din silicon pentru GT 3 SE (curea care costă cam 40 de lei).

HUAWEI Watch GT 3 SE

În rest, dacă le pui unul lângă altul, singurul feature care le diferențiază vizibil este marginea ecranului, care la HUAWEI Watch GT 3 SE este un pseudo-tahigraf (și spun pseudo pentru că nu se rotește). Acesta are mai degrabă funcția de a înlocui cadranul ceasului atunci când folosești o față de ceas fără cadran numerotat.

Funcțiile lui HUAWEI Watch GT 3 SE

HUAWEI Watch GT 3 SE folosește HarmonyOS 2.0, un sistem de operare destul de flexibil și pe care poți instala câteva aplicații (nu foarte multe). Pe lângă sistemul de operare, HUAWEI mai face caz și de câteva funcții software: TruSleep, TruSeen 5.0+ și TruSport. Mai departe de numele astea demne de un serial cu adolescenți emo, funcțiile software menționate analizează de fapt măsurătorile din timpul somnului, datele venite de la senzorul cardiac și cele din timpul activităților fizice și asigură precizia și relevanța datelor înregistrate.

Meniul principal este ușor de utilizat, iar în aranjarea tip listă poți vedea și denumirea fiecărei pictograme, ca să nu mai trebuiască să ghicești pe ce să apeși. Un swipe în jos afișează meniul rapid, un swipe în sus afișează notificările, în stânga ai vremea și controlul media iar în dreapta diferitele widgeturi, a căror ordine o poți configura după bunul plac.

Dacă apeși lung pe cadran, vei putea să schimbi fața de ceas, o apăsare pe butonul de sus te duce în meniul de aplicații iar o apăsare pe butonul de jos te trimite direct la exercițiul favorit (dar acest buton este configurabil ca funcție).

HUAWEI Watch GT 3 SE

Să zic sincer, mi-a fost aproape imposibil să găsesc diferențe între GT Runner și HUAWEI Watch GT 3 SE în ceea ce privește funcțiile. Este asta un lucru rău? Eu zic că nu, având în vedere lista de specificații și prețul de pornire. Avem așa:

  • localizare prin GPS
  • monitorizare ritm cardiac
  • monitorizarea concentrației de oxigen în sânge (SpO2)
  • monitorizarea somnului
  • monitorizarea nivelului de stres
  • altimetru, barometru
  • busolă
  • cronometru, alarmă
  • calendar
  • lanternă
  • afișarea mesajelor text (pe Android) și răspuns cu mesaje prestabilite
  • apeluri telefonice prin Bluetooth în combinație cu un smartphone
  • control media (nu și pentru iOS)
  • redare fișiere media descărcate pe ceas (aproximativ 2 GB disponibili), inclusiv prin conectare directă la căști Bluetooth

Din experiența mea, atât cu HUAWEI Watch GT Runner cât și cu HUAWEI Watch GT 3 SE, monitorizarea ritmului cardiac este precisă în timpul antrenamentelor și deci foarte utilă pentru reglarea intensității exercițiilor. Poziționarea prin GPS a funcționat și ea ireproșabil iar datele au fost foarte ușor de vizualizat și analizat cu ajutorul aplicației HUAWEI Health, de care voi vorbi un pic mai târziu.

HUAWEI Watch GT 3 SE

Concentrația de oxigen în sânge este o măsurătoare pe care nu am avut cum să o verific cu un dispozitiv medical, ca să pot confirma acuratețea ei, deci în afară că funcția este prezentă și că măsurătoarea se efectuează, nu pot să zic mare lucru. La fel și cu monitorizarea nivelului de stres, o funcție suficient de vagă cât să nu mă intereseze prea mult. Oricum, nivelul de stres mi-l pot măsura și singur, în funcție de cât de tare îmi vine să pălmuiesc monitorul când citesc comentarii pe Facebook.

Monitorizarea somnului, în schimb, mi-e foarte utilă. Ceasul este destul de masiv și nu găsesc mereu o poziție confortabilă de dormit cu el la mână, dar asta nu este o problemă insurmontabilă, iar măsurătorile sunt precise. Ceasul măsoară inclusiv sesiuni scurte de somn, gen o oră, și poate deosebi o siestă de un serial pe Netflix, de exemplu. De asemenea, este interesantă și analiza calității somnului, cu împărțirea în somn ușor, somn adânc și REM.

HUAWEI Watch GT 3 SE

Am folosit deseori funcția de apel telefonic și de convorbire prin Bluetooth. Mai ales când eram în mașină și nu puteam folosi telefonul, ceasul a funcționat pe post de hands-free. Difuzorul încorporat este suficient de puternic iar interlocutorii mei mi-au confirmat că și la ei se auzea la fel de bine.

Dimensiuni 46,4 × 46,4 × 11 mm
Greutate 35,6 g
Tip ecran AMOLED
Diametru ecran 1,43 țoli (36,3 mm)
Rezoluție 466 x 466 pixeli
Memorie 32 MB (neconfirmat)
Stocare 4 GB (disponibili 2 GB)
Conectivitate Bluetooth 5.1
Baterie Li-Po 455 mAh (neconfirmat)
Autonomie 14 zile
Sistem de operare HarmonyOS 2.0

Mi-ar fi plăcut ca ceasul să aibă și NFC, dar deja cred că cer cam mult la banii ăștia. Bateria are o autonomie declarată de 14 zile, iar în practică, în funcție și de cum îl folosești, poți trece lejer de zece zile. Fiind un ecran OLED, consumul de curent pentru ecranul always-on este mai redus ca la alte ceasuri. Și atunci când rămâi fără baterie, ceasul are un încărcător wireless care umple bateria în mai puțin de o oră. HUAWEI Watch GT 3 SE e chiar compatibil cu Reverse Wireless Charging, la anumite telefoane. Dacă vrei să afli mai multe despre ceas, poți accesa pagina dedicată.

HUAWEI Watch GT 3 SE

O să scad totuși puncte la partea de notificări, pentru că deși în general sunt afișate corect, ceasul nu poate afișa mesaje cu poze sau alt conținut multimedia.

HUAWEI Health plus HUAWEI Watch GT 3 SE egal love

Partea cu adevărat mișto este că HUAWEI Watch GT 3 SE poate fi cuplat cu mai orice telefon smart, fie că vorbim de HUAWEI, Samsung sau IPhone. Primul pas este să instalezi aplicația HUAWEI Health. Aceasta este disponibilă atât pe Google Play, cât și pe App Store. Desigur, dacă ai un telefon HUAWEI, aplicația este deja preinstalată. Dacă ai dezinstalat-o accidental sau voit, o poți descărca din nou din AppGallery.

Pasul doi este să îți creezi un cont HUAWEI (sau să te loghezi în contul tău, dacă ai deja unul). În felul ăsta poți sincroniza datele între dispozitive și poți să vezi un istoric detaliat al activităților fizice. În pasul următor dai permisiuni aplicației, apoi adaugi ceasul în ea. Poți face asta și după model, și folosind un cod QR. Ai apoi acces la o gamă largă de funcții suplimentare ale ceasului: poți configura individual ce aplicație poate trimite notificări către ceas, poți descărca mai multe fețe de ceas (sunt tone de fețe, atât pe bani și cât gratuite), poți configura răspunsurile rapide la mesaje, descărca și instala aplicații pe ceas.

HUAWEI Watch GT 3 SE

De aici poți descărca și muzică pe ceas, astfel încât să poți asculta melodiile favorite în timpul exercițiilor. Un lucru interesant pe care l-am descoperit în setări este că denumirea lui HUAWEI Watch GT 3 SE în aplicația HUAWEI Health este… Runner-SE. V-am zis eu că e un înlocuitor pentru GT Runner!

Secțiunea de statistici ale aplicației HUAWEI Health este una dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit la o aplicație de fitness. Există aplicații mai bune, însă sunt pe bani, HUAWEI Health e gratuită. Pe lângă statisticile obișnuite legate de activitatea zilnică, ai o groază de alte statistici utile:

  • Istoricul exercițiilor, cu statistici extrem de detaliate legate de traseu, cadență, ritm cardiac, calorii consumate
  • Istoricul țintelor zilnice și gradul de realizare  (somn, exerciții, relaxare)
  • Istoricul ritmului cardiac (măsurat constant de ceas)
  • Istoricul greutății (care poate fi măsurată manual sau cu alte dispozitive compatibile cu aplicația)
  • Istoricul sesiunilor de somn, cu scoruri și procentaje de somn adânc, somn ușor etc.
  • Istoricul nivelului de stres
  • Istoricul concentrației oxigenului în sânge (SpO2)
  • Istoricul tensiunii (care poate fi măsurată manual sau cu alte dispozitive compatibile cu aplicația)
  • Istoricul temperaturii pielii (care poate fi măsurată manual sau cu alte dispozitive compatibile cu aplicația)
  • Calendar menstrual

În special istoricul exercițiilor mă ajută foarte mult, pentru că pot să îmi urmăresc evoluția de-a lungul timpului, iar asta mă motivează să trag tare.

Și fiindcă prietenii mei au alte tipuri de ceasuri, tot ce trebuie să fac ca să-mi compar activitățile fizice cu ale lor este să permit sincronizarea datelor cu Strava. Moment în care râd de ei pentru că informațiile pe care eu le am gratuit în Health ei le au pe bani în alte aplicații. Per total, HUAWEI Health este un mare plus pentru toată suita de wearables de la HUAWEI.

Merită să cumperi un HUAWEI Watch GT 3 SE?

Să ne uităm un pic la preț. Pentru Watch GT Runner, prețul recomandat de producător este de 1.299 lei. În magazine îl găsești și mai ieftin, dar stocurile sunt pe cale să dispară, datorită faptului că nu se mai produce. HUAWEI WATCH GT 3, versiunea originală, are un preț recomandat de 1.199 lei. Prețul de lansare al lui HUAWEI Watch GT 3 SE este de 999 lei. HUAWEI obișnuiește să vină cu promoții excelente, deci mă aștept ca prețul lui SE să mai scadă sau să primească vreun bundle cu căști, ceva.

În acest context, HUAWEI Watch GT 3 SE este o alegere foarte bună. Este cel mai ieftin din seria actuală de Watch, vine cu aproape toate funcțiile prezente și pe celelalte ceasuri din serie, cu aproximativ aceleași specificații și aceeași autonomie excelentă. Pentru confort, sugerez să te uiți și de o curea siliconică, pentru că cea dint TPU este prea dură, dar în rest, dacă vrei un ceas pentru activități fizice, care să poată fi folosit și în viața de zi cu zi, HUAWEI Watch GT 3 SE este clar de luat în considerare.

HUAWEI Watch GT 3 SE

Dacă însă vrei un smartwatch elegant, cu aspect premium, sau dacă te interesează funcții suplimentare, cum ar fi măsurarea temperaturii pielii, HUAWEI Watch GT 3 SE nu e pentru tine. Eu am fost foarte mulțumit de ceas, iar ca posesor de GT Runner, trecerea de la unul la celălalt efectiv nu s-a simțit. Să nu simți trecerea de la un ceas de 1300 de lei mai vechi, la unul de 1000 proaspăt lansat, eu zic că este un progres. Și asta pentru că progresul nu este doar legat de lista de funcții, ci și de cât de accesibile sunt funcțiile alea pentru buzunarul tău.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button