Reviews

Huawei Watch GT 3 Pro – Un comeback de lux, în titan și ceramică (review)

Prin 2021 vă vorbeam despre noile (pe atunci) ceasuri ale producătorului. Huawei Watch GT 3 cel original aducea la masă un amalgam de funcții, toate adunate într-un design premium. De unde obsesia asta a producătorului pentru sport, n-am nici cea mai vagă idee, dar nu pot spune că nu sunt în unele privințe plăcut surprins de atenția la detalii de care Huawei a tot dat dovadă. Deși nu este un ceas perfect, GT 3 s-a făcut remarcat datorită ecranului său splendid și multitudinii de programe de fitness și sport, adică fix ceea ce ziceam mai sus.

Iar odată cu noul an sosesc și niște refresh-uri, astfel încât n-a durat prea mult până am făcut cunoștință cu Huawei Watch GT 3 Pro, în cele două variante super premium ale sale – Titanium și Ceramic. Fără alte introduceri, haideți să vedem cu ce sunt ele diferite comparativ cu frații mai mari și, nu în ultimul rând, cum se diferențiază ele… între ele…

Watch GT 3 Pro Titanium Watch GT 3 Pro Ceramic
Dimensiune (mm) 46.6 x 46.6 x 10.9 42.9 x 42.9 x 10.5
Dimensiune cadran (mm) 46.6 42.9
Dimensiune curea (mm) 140-210 130-190
Greutate (fără curea) Aprox. 54g Aprox. 50g
Ecran 1,43” AMOLED Colour Screen 1,32″ AMOLED Colour Screen
Material cadran Titan + sticlă de safir Ceramică + sticlă de safir
Material curea Cauciuc sintetic negru / Piele gri Ceramică albă / PIele albă
Baterie 14 zile / 8 zile 7 zile / 4 zile
Microfon Da
Difuzor Da
Conectivitate GPS, NFC, Bluetooth
Senzori Accelerometru, giroscop, magnetometru, senzor cardiac, barometru, senzor de temperatura
Rezistență apă/praf IP68, 5 ATM

 

Construcție și design

Odată scos din pachet, simți inevitabil tenta premium a lui Huawei Watch GT 3 Pro. Oh well, nu e de parcă producătorul a decis să-și îndrepte atenția nu doar înspre îmbunătățirea bateriei și a programelor, ci și înspre crearea unui ceas cu aspect super fancy. Avem de-a face cu două variante, și anume Titanium și Ceramic. Deci, hai să punem literalmente mâna pe fiecare și să vedem cum se prezintă.

Varianta din titan este mai mare și ceva mai greuță, la dimensiunile 46.6 x 46.6 x 10.9 mm și circa 54 de grame, asta dacă nu iei în calcul și cureaua din dotare. Cu un cadran, implicit un ecran mai mare și ceva mai masiv, varianta Titanium se îndreaptă cu precădere înspre publicul bărbătesc, dar chiar și așa este cumva… finuț. Nu este nici prea delicat, dar nici prea butucănos, și la ale sale 54 de grame îmi pare mai ușurel comparativ cu modelele generației anterioare.  Layout-ul simplist, adică două butoane amplasate pe partea dreaptă, lasă mai mult loc ceasului. Astfel, avem parte de un corp mai mare, mai impunător, dar foarte classy și care evidențiază prezența unui ecran superb. Este big and bold, dar fără să îți dea impresia că ții la încheietură un calup de fiare bulky, iar asta am apreciat întotdeauna atunci când vine vorba despre orologiile la purtător.

Huawei Watch GT 3 Pro (6)

Varianta Ceramic este mai delicată la ale sale 50 de grame și, evident, mai feminină. Și parcă are așa, niște accente Botticelli-ish. Nu, pe bune, Huawei preciează că design-ul modelului este inspirat din capodopera lui Sandro Botticelli, Nașterea lui Venus. Well, ăsta da travaliu artistic… Sincer, nu știu dacă așa ceva ar arăta bine pe o mână de flăcău și parcă nici auriul acela pe albul ceramic nu dă prea bine, dar hei, acuma, gusturile nu se discută. Mă sâcâie puțin că ecranul de pe varianta asta de Huawei Watch GT 3 Pro are ecranul și corpul mai mici, la 42.9 x 42.9 x 10.5mm , fapt care poate fi uneori frustrant și dezamăgitor dacă te gândești ce potențial are display-ul din dotare, după cum veți vedea în cele ce urmează. Ce să mai, o să te distrezi de minune încercând să-l asortezi cu ce ai prin garderobă, deci mulțumesc Domnului că astfel de lucruri lumești nu-mi prezintă interes.

Huawei Watch GT 3 Pro

Nu mă înțelegeți greșit, ambele sunt frumușele, dar într-un fel they defy the purpose, sau mă rog, unul dintre scopurile principale țintite de Huawei. E cam ciudat să alergi sau să faci tumbe prin aer cu parapanta purtând la mână zalele alea. Bine, nu ar fi mare bai, pentru că producătorul pune la dispoziția doritorilor și alte seturi de curele, cum ar fi cele din piele sau din cauciuc sintetic, create special pentru pasionații de sport și pentru cei care doresc să-și asorteze outfit-ul cu un design mai discret al ceasului. Hai că înțeleg, dar totuși, cum poți face sport, sau măcar să practici unul dintre cele peste o sută de programe incluse având la mână un ceas din ceramică. Pardon, ceramică ȘI SAFIR, acea sticlă indispensabilă care protejează ecranul de zgârieturi. Eu știu că ceramica e destul de rezistentă, dar tot mi-e teamă că dacă scap un Watch GT 3 Pro pe jos, o să ridic mai multe. În privința asta, ai fi mai câștigat dacă pui un strap de cauciuc sau piele pe varianta Titanium, care nu doar că arată, ci se și simte mai rezistentă.

Huawei Watch GT 3 Pro

Și totuși, la final de zi, cine Doamne iartă-mă plesnește de sănătate pentru că face sport cu un ceas super fancy la mână? Oricum ai da-o, Huawei Watch GT 3 Pro tot va fi companionul pentru viața de zi cu zi care implică navigare, notificări, muzică și tot ceea ce mai faci tu cu tehnologia cu care ai ajuns să fuzionezi. Nevertheless, posibilitatea de a face sport există, dar mai bine achiziționezi un model gândit special pentru așa ceva. În fine, ambele ceasuri denotă lux și atenție la detalii și îmi place că Huawei a inclus în pachete și un set extra de zale, alături de o mică șurubelniță care te ajută să le scoți sau să le instalezi. Overall, ca design, Huawei Watch GT 3 Pro este chiar mai subțire decât predecesorii săi și se simte mai comod pe mână, fără să-și piardă însă din robustețe. Sunt niște design-uri incontestabil artistice și frumoase și nu pot decât să-mi imaginez munca depusă de artizanii de la Huawei. Gusturile nu se discută, la fel cum nici eu n-am să mă supăr pe tine că poți varianta de ceramică pe mânuța ta păroasă de bărbat sau vice-versa.

Huawei Watch GT 3 Pro

Instalare și conectare, veșnica situație Huawei

Huawei Watch GT 3 Pro este compatibil Android și iOS, dar ai nevoie de Huawei Health pentru a-l utiliza așa cum trebuie. Procesul de conectare în sine nu este prea dificil, nu îți ia prea mult să scanezi QR-ul sau să detecezi și să conectezi automat ceasul, doar că problema serviciilor Huawei este motivul pentru care pierzi mai mult timp săpând după aplicația up to date.

Huawei Health poate fi găsită în App Store și Play Store, dar iarăși apare veșnica problemă a versiunilor neactualizate. Mergi la ghici și instalezi platforma de pe magazinul preferat, te loghezi, îți bagi codul sau, după caz, îți faci cont Huawei, dai accept la toți termenii și condițiile numai ca să constați la final că aplicația nu vede modelul tău de ceas din simplul fapt că Huawei nu s-a ocupat de actualizarea și optimizarea aplicației de cele două magazine. Aceeași aplicație, dar adusă la zi, trebuie descărcată prin AppGallery. Iar dacă nu ai AppGallery, dă-i și instalează fișierul .APK. Loghează-te iar cu contul Huawei, intră în AppGallery și instalează de acolo versiunea bună a lui Health, iar asta se întâmplă cu mai toate platformele dezvoltatorului chinez, cum ar fi AI Life.

După niște minute în plus de căscat ochii la ecran și de expriat puternic pe nări, aplicația este instalată, ceasul este asociat, datele sunt sincronizate, iar de aici începe magia. După cum știm deja, Health este hub-ul principal când vrei să-ți urmărești datele legate de fitness, sport, sănătate și, cel mai important, este locul unde gestionezi comportamentul ceasului. Asta înseamnă că fețele de ceas, notificările, scurtăturile, rapoartele și tot ceea ce ai tu nevoie sincronizat pe Huawei Watch GT 3 Pro se setează prin aplicația Health.

Huawei Watch GT 3 Pro

Bătaia asta de cap privind lipsa optimizării platformelor Huawei în afara AppGallery va continua să persiste, dar odată ce te obișnuiești cu ea vei ajunge să o privești foarte plictisit și degajat, astfel încât știi deja ce ai de făcut și cum să faci să îți conectezi cu succes ceasul sau alte dispozitive la telefon. În cazul de față, praise the Lord pentru că nu am fost nevoit să-i fac ceasului update de firmware ca să poată „colabora” eficient cu Health!

Accentul cade și pe ecrane bune

Autonomie bună și programe de sport câte-n Lună și-n stele, da, dar astea n-au niciun rost pe lume dacă nu sunt puse în valoare de un ecran cel puțin la fel de premium. Iar pe partea asta, constat că Huawei și-a făcut temele cu suficientă conștiinciozitate. Este de departe unul dintre cele mai frumoase ecrane pe care le-am văzut în ultima vreme la un smartwatch, și se vede că această calitate se vrea a persista cu stoicism în line-up-ul producătorului.

Huawei Watch GT 3 Pro

Ambele variante, Titanium și Ceramic, se bucură de un ecran AMOLED HD la rezoluție 466 x 466. Rezultatul este unul pe cât de simplu, pe atât de frumos: culori vii, precise și foarte crisp, luminozitate mare și o fluiditate bună în ceea ce privește tranzițiile. Display-ul de pe Titanium este mai mare, la 1,43 inci și este flat, fără margini 3D, ceea ce face ca nuanțele închise să se topească armonios și să fuzioneze cu bezelul foarte subțire. Este un artificiu foarte mișto și o experiență foarte interesantă, care face din ecran un obiect aproape seamless și fully immersive.

Huawei Watch GT 3 Pro

Efectul ăsta nu prea poate fi obținut pe Ceramic Edition, dar și aici există niște lucruri ce țin de frumusețe și de finețe. Cu o dimensiune de 1,32 inci, ceasul păstrează același AMOLED 466 x 466, iar asta face ca elementele și culorile afișate pe ecran să pară chiar mai luminoase și mai crisp decât pe Titanium Edition. Cumva, pare că Huawei a încercat să echilibreze diferența dintre dimensiunile celor două modele, completându-l pe cel delicat și feminin cu iluzia, sau poate chiar cu reușita, unei străluciri mai mari și mai atrăgătoare. Iar dacă aduci în discuție și faptul că până și cele mai mici texte afișate pe ecran pot fi citite cu ușurință, poți spune că Huawei a făcut o treabă excelentă în ceea ce privește display-ul și consistența acestuia.

HarmonyOS aduce o interfață ceva mai responsive

Deși nu diferă cu prea multe de predecesorul său, noul Huawei Watch GT 3 Pro vine cu un HarmonyOS mai vioi. Ecranul tactil lasă loc unor tranziții mult mai rapide și mai fluide și acest mic refresh al sistemului de operare permite suportul și pentru niscaiva aplicații third-party precum MyTuner Radio, Focus To-Do, Tick-Tick, Home Workout și Fit. Shortcut-urile principale accesibile prin gesturi te vor purta spre ferestrele meteo, spre grafice de fitness și spre tot felul de date precum nivelul de oxigen din sânge și ritmul cardiac.

Dar asta nu înseamnă că nu dăm iar peste metehnele de care suferă GT 3-ul standard. Într-un fel, interfața se inspiră poate prea mult de la competitori, și nu de puține ori vei avea impresia că scrollezi printr-un Apple Watch atunci când examinezi grila de aplicații din meniul principal. Uneori te pierzi și ești nevoit să schimbi modul de afișare într-o listă cu denumirile indicate, dar îți garantez că te obșinuiești după o perioadă. Chiar și așa, HarmonyOS aduce destul de multă profunzime în materie de funcții și interfață și este doar o chestiune de timp până să te familiarizezi cu ceea ce are de oferit Huawei Watch GT 3 Pro.

Huawei Watch GT 3 Pro

Sistemul de operare este gândit să lucreze cât mai armonios posibil cu aplicația Health pentru satisfacerea nevoilor utilizatorilor. Deși era loc de mai bine, sunt impresionat de această sinergie și de această valorificare a ecosistemului producătorului. Da, disponibilitatea unor funcții și/sau servicii variază în funcție de dispozitiv (dacă ai Android sau iOS) și regiune, dar majoritatea gimmick-urilor sunt la îndemână. Îmi place că aplicațiile terțe menționate mai sus, precum și unele jocuri, pot fi instalate direct pe ceas prin intermediul aplicației Health, fapt care dovedește cât de multă nevoie ai nevoie de platforma producătorului, chiar dacă există o oarecare deschidere și spre spațiul Google/Apple.

Huawei Watch GT 3 Pro

Cam așa stau lucrurile și dacă dorești să-ți exporti datele despre sănătate în aplicații third-party, pe lângă Health-ul cel de toate zilele. Huawei a extins compatibilitatea cu alte servicii similare, vreo șaizeci la număr după cum afirmă producătorul, iar printre acestea se numără și nume populare precum Runtastic și Komoot. N-am simțtit nevoia să le încerc, Health are tot ce-mi trebuie și nici nu vreau să-mi aglomerez telefonul cu platforme separate când pot să aduc laolaltă totul într-un singur hub destul de sofisticat și de util.

Huawei Watch GT 3 Pro

O sută de sporturi și funcții avantajoase

Wow factor-ul cu care producătorul și-a împins noua serie de ceasuri inteligente este reprezentat de multitudinea de programe de antrenamente. Ai la activ peste o sută de astfel de workout-uri și foarte multe dintre acestea îți sunt puse la dispoziți prin apăsarea butonului de pe cadran, de la banalele sesiuni de jogging indoors și outdoors până la sporturi mai complexe cum ar fi skiing, snowboarding, golf, înot, hiking și ciclism. Nu mă întrebați cum funcționează toate astea, eu sunt mai sedentar din fire, dar zău de nu-s tentat să mă apuc de alergat numai pentru a purta ceasul ăsta.

Hai, exagerez, aș purta ceasul ăsta mai degrabă pentru aspect și funcțiile utile din viața de zi cu zi. Pentru că dacă dai de o parte amalgamul ăsta super sporty, ai să vrei să vezi cum te poți folosi de Huawei Watch GT 3 Pro pentru situațiile cotidiene, gen muzică, apeluri, sau poate chiar pentru măsurarea diferiților parametri în cazul în care te interesează să vezi cum stai cu sănătatea. Pentru că Huawei Watch GT 3 Pro este într-adevăr destul de versatil. Ai de exemplu senzori de măsurare a nivelului de oxigen din sânge, de detectare a ritmului cardiac, ai indicatori care-ți urmăresc ciclurile de somn, ba chiar există și un calendar special pentru femei, alături de barometru care detectează schimbările bruște ale presiunii atmosferice. Se pare că a fost păstrată și tehnologia care făcea din originalul Watch GT 3 un model avansat.

Este vorba despre un refresh al senzorului TruSeen 5+ de pe spate. Acesta dublează numărul de fotodiode pentru ca citirea unor parametri precum cei enumerați mai sus să fie mai precisă și mai silențioasă. Ar fi fost vorba și despre un buton dedicat ECG, dar am înțeles că electrocardiograma cu pricina nu este disponibilă (cel puțin momentan) în Europa. În mod similar, pare că nici Huawei Wallet, implicit plata prin NFC cu ceasul, nu este suportată în anumite regiuni. Și e păcat, pentru că nicicând nu a deranjat pe cineva această posibilitate de a plăti contactless dând cu încheietura de POS în loc să mai scoți telefonul…

Huawei Watch GT 3 Pro

Dispui și de un asistent vocal în cazul în care ai nevoie de așa ceva, iar modul în care notificările sunt afișate și gestionate este cu siguranță cunoscut publicului larg. Iar asta este una dintre chestiile pe care le caut la un ceas, cu atât mai mult la un model premium cum este Huawei Watch GT 3 Pro. Păstrăm complexitatea funcțiilor dar menținem niște setări și aplicații pe cât de simple cu putință. Mi-a plăcut și posiblitatea de a-ți importa contactele din agendă în sistemul ceasului, astfel încât să poți apela sau accepta apeluri direct prin GT 3 Pro grație integrării unui difuzor și al unui microfon.

În combinație cu niște căști Bluetooth poți să-ți vezi liniștit de drumul tău prin viață, prin oraș sau prin pista de jogging fără să mai bâjbâi după telefonul din buzunar dacă vrei să suni pe cineva sau dacă vrei să te bucuri de muzica preferată. La asta se mai adaugă și sincronizarea serviciului Petal Maps, o chestie pe care îmi amintesc că am văzut-o ultima oară la Galaxy Watch 4 cu Google Maps. Îți instalezi aplicația pe telefon, setezi destinația, iar informațiile vor fi transmise și pe ceas, urmând ca instrucțiunile de navigație să fie afișate pe ecran. Good job Huawei!

Huawei Watch GT 3 Pro

Autonomie

Ne lovim, din nou, încă unul din puținii factori diferențiatori vis-a-vis de cele două ediții ale lui Huawei Watch GT 3 Pro: bateria. Lucrurile sunt foarte simple: ceas mic = baterie mai mică, evident o autonomie înjumătățită în cazul ediției de ceramică. Pe hârtie ni se specifică șapte zile într-un scenariu tipic de utilizare, adică funcțiile cele mai uzoale și de bază, și patru zile pentru utilizare complexă și thorough, adică dacă te joci din plin cu el și-l iei la sport, la iarbă verde, pe Everest, pe Lună, alea alea.

Pentru Titanium Edition, valorile se dublează, ajungând la o autonomie de două săptămâni, respectiv o săptămână. În ambele cazuri, lucrurile stau binișor și se vede că dezvoltatorul a decis să meargă pe ideea asta odată cu seria GT 3. Sigur, cu anumite limitări în materie de suport pentru aplicații și extinderea ecosistemului, dar și ăsta este un trade-off înțelept dacă ne raportăm la competiția feroce de pe piață.

Huawei Watch GT 3 Pro – Preț și concluzie

Un refresh plăcut adus membrului fondator al gamei, Huawei Watch GT 3 Pro păstrează și bune și rele. Păstrează aspectul luxos și premium al originalului, ba chiar este și mai subțirel și mai îndemânos, oferă o selecție foarte bogată de workout-uri și dovezi limpezi ale obsesiei pentru sport, dar perpetuează și o parte din neplăcerile UI-ului și al adaptabilității cu orice alt ecosistem în afară de cel proprietar. Unele funcții nu sunt disponibile pe iOS sau în diferite regiuni, setup-ul a rămas în continuare la fel de frustrant privind instalarea și gestionarea serviciilor Huawei, dar odată ce sari peste bătaia asta de cap vei observa că ceasul își face bine treaba.

Fiecare dintre cele două modele disponibile este frumos în stilul său. Deși nu mă dau în vânt după Ceramic Edition, nu pot să nu observ atenția la detalii și rafinamentul suflat peste un astfel de ceas. La rândul său, Titanium Edition este mai mare, mai robust, mai rece și bărbătesc, dar în ambele cazuri vorbim despre niște ecrane sclipitoare în adevăratul sens al cuvântului. Este unul dintre perk-urile de a deține și utiliza un astfel de ceas, iar Huawei Watch GT 3 Pro păstrează aceste caracteristici lăudabile.

Dacă ne raportăm la nota de plată, ceasurile sunt scumpe, lucru justificat mai mult de calitatea construcției și de materialele folosite. La momentul redactării acestui review, modelul din titan, cu tot cu strap-ul din zale din titan, se găsește pe site-ul Huawei la 2400 de lei. Iterația ceramică (atenție, cu tot cu cureaua din ceramică) te mănâncă de încă 300 de lei, ajungând la un total de 2700 de lei. Iar când vezi astfel de prețuri, ajungi să te întrebi dacă vrei un astfel de ceas mai mult pentru aspect decât pentru funcțiile propriu-zise.

Huawei Watch GT 3 Pro

E adevărat, sunt materiale de calitate și ambele modele mai au nițel și-și afișează singure pe ecran expresia you’ve got drip. Din câte observ, la achiziționarea unuia dintre modele primești cadou o pereche de căști Freebuds 4 sau, în cazul lui Ceramic, o pereche FreeBuds Lipstick. Ha, că tot vorbeam despre diferența asta dintre sexe! Sunt căști foarte bune, eu personal dețin o pereche și mă declar mulțumit. Cumva, dacă pui la socoteală și extra goodie-ul ăsta, cam ajungi să înțelegi de ce Huawei Watch GT 3 Pro poate costa atâta. Dar la final de zi, este o chestiune de nuanță și unii vor alege aceste modele fix datorită construcției și design-ului.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button