Huawei Watch GT 2e, smartwatch-ul nostru cel de toate zilele!

Da, am testat amanuntit noul Huawei Watch GT 2e, si acesta este unul dintre putinele review-uri detaliate pe care eu unul le-am facut vreodata vreunui smartwatch aici pe zonait.ro. De ce am crezut ca fix acesta merita atentie si de ce nu am facut de-a lungul timpului mai multe astfel de recenzii? Va explic imediat!
Sa facem un pic de istorie!
Am cateva argumente in apararea acestei „zgarcenii” in a prezenta ceasuri inteligente. N-am fost niciodata un fan al segmentului smartwatch, si e o chestie pe care nu am ascuns-o de-a lungul vremii. De ce? Pentru ca atunci cand ele au aparut cu cativa ani in urma, erau rudimentare, insuficient dezvoltate, stangace, asta cred ca este cuvantul cel mai bun.
Sigur, intre timp au evoluat, s-au incarcat de functii si facilitati, dar destule probleme au ramas la fel de valabile si acum, ca si atunci la inceputuri: bateria slaba, adica pe langa telefon trebuie sa-l incarci si pe acesta zilnic sau la doua zile, si nu in ultimul rand designul indoielnic, care pentru un om ca mine care a purtat ceas toata viata este un no-no. Stiu ca pentru multi primeaza partea de functionalitate, nu si pentru mine. Nu am purtat niciodata bijuterii si nici macar accesorii gen bratari, inele, barba sau tatuaje. Ceasul a fost mereu singurul accesoriu pe care mi l-am ingaduit. Si atunci, sigur, ajungi sa fii pretentios.
Cand smartwatch-urile au mai evoluat un pic, mi-am cumparat si eu cateva. Chestia este ca acum se pune praful pe ele intr-un sertar, si asta este o alta problema a lor, lifespanul, durata de viata foarte scurta pana la momentul in care arata demodat si devin depasite tehnologic.
Si totusi zilele astea am decis sa sparg gheata cu acest Huawei Watch GT 2e. Din nou, de ce?
Cum arata si cum „se simte” Huawei Watch GT 2e?
Vine in 4 versiuni de culoare: rosu, negru, alb si verzui (mint green). De fapt curelele cu gaurele sunt cele care dau culoarea de ansamblu. Chestia asta cu gaurelele in curea nu-i rea, pentru ca in teorie respira mana mai bine, poti sa transpiri mai din abundenta.

Chestia care mi-a placut mult, mult de tot acest smartwatch e ca e foarte usor si comod. Am avut si am inca vreo 5-6 astfel de smartwatch-uri si chestia e ca ori de cate ori sunt la birou si scriu sau editez, le scot de la mana, ca fie ma jeneaza dupa un timp mai indelungat, fie ajunge sa ma tina, sa ma stranga efectiv, fie imi zgarie laptoul cu catarama in zona in care incheietura se sprijina pe laptop.

Huawei Watch GT 2e este super-usor si super-comod, si modul in care cureaua este imbinata cu carcasa este seamless. In plus, toate formele si protuberantele de pe spate sunt bine rotunjite ca sa nu simti disconfort atunci cand il porti. Cureaua de silicon este si ea moale, elastica si cu gaurele, asa cum ziceam, ceea ce face sa nu se adune transpiratia sub ea.
Ecran si hardware
Ecranul este si el foarte reusit, este un AMOLED de 1,4 inch, deci marisor, cu contrast foarte bun, l-am folosit si in lumina soarelui. De miscat se misca bine, are un procesor Kirin A1 si 4GB stocare, deci raspunde bine la comenzi, nu are lag, functia touch este excelent implementata, deci nu vor fi momente cand vei vrea sa testezi cat este de antisoc si sa dai cu el de pamant.
Butoane, interfata si functii pe Huawei Watch GT 2e
Interfata pe acest smartwatch este foarte simpla si intuitiva. Ai doua butoane mari si late, cel de sus este un fel de Home, adica te intorci in ecranul principal cu ora, si apropo de asta, ai in total, adica cu aplicatia de pe telefon cu tot, vreo 200 de fete din care sa alegi. Butonul de jos vine cumva din cutie cu functia de a accesa meniul de exercitii, de sport, dar este asignabil din meniu, adica adica poti sa-i pui ce functie vrei tu. Muzica, notificari, meteo, orice, asa cum ziceam. Am lasat-o pe cea cu exercitiile.
Ritm cardiac
Deci interfata lui Huawei Watch GT 2e este simpla si foarte eficienta. Swipe stanga sau dreapta este acelasi lucru, te baga in functiile de baza: monitorizare puls, apropo de asta, functia este extrem de bine implementata, adica iti face charturi, medii, statistici, ca sa vezi cum se comporta ritmul cardiac pe o perioada mai lunga sau intr-un anumit inteval de timp, si depisteaza foarte, foarte bine si te si notifica daca bataile sunt neregulate. Poti sa setezi patternuri si alerte, deci este destul de complexa.

Monitorizare somn si stres
Huawei Watch GT 2e are evident si functie de monitorizare a somnului si o chestie destul de interesanta este cea cu monitorizarea stresului. Bineinteles ai si acel fitness tracker general care iti arata pe un singur ecran numarul de pasi, caloriile consumate si activitatea prestata. Swipe de sus in jos si intri in setari, cele cu alarma, gasire telefon, nu deranjati si bineinteles settings-ul propriu zis, de unde modificati diversele functii ale ceasului: afisaj, luminozitate, casti etc.
Activitati si sporturi – cat cuprinde pe Huawei Watch GT 2e!
Huawei Watch GT2e are o gramada de exercitii indoor si outdoor pe care le poate monitoriza. Mai exact in jur de 100! De la alergare pe banda, ciclism sau mers in interior, pana la activitatile omoloage practicate in aer liber. Si veti spune bine, bine, dar mai e cale lunga… pana la 100! Dar cand am investigat mai atent ce tipuri de activitati mai monitorizeaza ceasul asta, am avut inca o surpriza extrem de placuta. Sunt zeci de chestii pe care le poate track-ui, inclusiv plimbat cu skateboardul, sau parkour sau orice alta nebunie iti vine in minte. Poate de aici si sloganul lui, care este Play More 🙂


Aplicatia companion de pe telefon
Iarasi extrem de importanta este aplicatia companion pe pe telefon, in cazul de fata acel Huawei Health, pe care posesorii de astfel de telefoane il stiu foarte bine. Sigur, nu esti limitat la ecosistemul lor, ceea ce este un lucru bun, aplicatia poate fi descarcata pe orice telefon si sistem de operare. Cu alte cuvinte nu este doar pe Android, ci poti bine mersi s-o descarci inclusiv pe iOS si merge foarte bine.

Practic aplicatia iti ofera informatii detaliate despre ceea ce inregistreaza dispozitivul, statistici si rapoarte, poti sa schimbi fetele direct de aici sau sa modifici setarile dispozitivului si poti updata firmware-ul, ceea ce am si facut.
Ce imi place si ce nu la Huawei Watch GT 2e
Imi place ca Huawei Watch GT2e este usor si comod. Mai mult, acest smartwatch este antiacvatic (pana la 50m) si sunt decis sa-l folosesc cand voi relua inotul. Tot timpul am avut problema asta: bratarile dedicate pe care le-am avut s-au dovedit adesea imprecise, la multe chestii, si asta pe testate. Adica greseau de exemplu cu privire la distanta parcursa de exemplu, pe care o aratau mereu cu plus, adica mai mare decat cea reala pe care o parcursesem eu, desi stiam clar ca bazinul are fix 50m si mai si setasem asta in aplicatie. Cu toate astea bratara imi arata mereu in plus.
Un smartwatch este insa altceva decat o bratara, si aici n-am gasit prea multe modele care sa fie bune pentru inot. Acesta insa este suficient de mare, de puternic si de complex cat sa se dovedeasca foarte bun la treaba asta. Si are si un modul GPS care sa-mi masoare in sfarsit cum trebuie distante, viteze si alte chestii care ma intereseaza. Bine, si in cazul asta ramane de vazut cat de precis poate fi in interior, dar asta va voi putea spune abia dupa ce reiau inotul.
Baterie si „always on display”
Si am sa inchei cu probabil cea mai mare calitate a acestui ceas, una care m-a enervat grav la toate cele pe care le-am avut pana acum: bateria. Si in teorie si in practica mea de cand l-am luat la test, bateria tine un uluitor doua saptamani! Este fantastic si este pe bune.
Dar… nu avea cum sa nu existe un dar, treaba asta se intampla in anumite conditii. Ati observat cat de ciudat arata la mana un smartwatch care nu afiseaza nimic, fata de un ceas clasic? Este ca un cerc sau un patrat negru foarte inestetic. Si producatorii stiu asta, si atunci au introdus acea setare de always on display, dar asta se plateste in durata de viata a bateriei. A introdus-o si Huawei, odata cu Watch GT 2, dar exista un twist aici.

In primul rand nu exista o optiune in meniu care sa faca asta, ci mai degraba un workaround si nu e propriu zis un always on display. Cu alte cuvinte, te duci in meniul de afisaj, si acolo ai o optiune care se numeste „fata de ceas in asteptare”. Ea este setata default pe „niciuna”, adica dupa ce te uiti la el, ceasul se stinge pur si simplu, si te bazezi practic pe miscarea ampla a mainii. Dar eu cel mai adesea, la birou sau in masina, doar trag cu ochiul si vad cat e ceasul. Nu misc amplu mana de fiecare data cand vreau sa stiu asta. Si atunci setezi o fata in asteptare, care fiti atenti, nu este fata pe care tu ai setat-o ca fiind de baza, ci una presetata, analog sa digital, ai doua si doua, care se afiseaza atunci cand ceasul se stinge.
O solutie cam ne-eleganta, pe care am vazut-o folosita si de cei de la Fitbit pe Versa 2, spre deosebire de exemplu de Active 2-ul meu, unde poti lasa Always On ce fata vrei tu. Dar aici intervine problema. Aceasta setare penalizeaza destul de grav bateria. De fapt acest Huawei Watch GT 2e testat aici, te si avertizeaza din capul locului ca aceasta setare iti va reduce autonomia bateriei la jumatate.

Pe Active 2 durata masurata de mine este de o zi sau aproape o zi. Deci cu workaround-ul acesta, teoretic cel putin, Huawei Watch GT 2e ar trebui sa te tina o saptamana. Voi incerca si asta. Dar, daca voi considerati ca tot ceea ce am spus despre afisajul continuu reprezinta un capitol nesemnificativ, si aveti tot dreptul sa considerati asta, daca pentru voi functionalitatea primeaza clar asupra esteticii, atunci aveti doua saptamani de baterie, ceea ce este minunat.
Si acum ca tot am vorbit despre lucrurile care imi plac si alea care nu prea, ar mai fi ceva, pentru mine cel putin. Designul. Acele doua butoane imi aduc aminte de ceasurile electronice vechi. Si nici cifrele alea scrise pe rama nu ma dau pe spate. Dar repet, aceste „quirks” pot fi considerate pe buna dreptate rasfat. In rest este un produs robust, solid, cu o multime de functii, intuitiv si cu o durata de viata fantastica a bateriei.
Concluzie
Se vede ca acest smartwatch Huawei GT 2e a parcurs un drum lung de la momentul initial despre care vorbeam la inceputul acestui articol. Nu-l incarc zilnic, nu este urat, nu este inutil. Eventualele chestiuni care ar putea aparea sunt cele de gust si preferinte individuale, ca doar este un ceas, adica un accesoriu pe care il porti „la vedere”. Deci trebuie sa iti si placa.
Pana una alta, abia astept sa inot cu el si da, nu mai pleaca de la mine, am sa-l pastrez in colectia mea. Si acum probabil va puneti intrebarea de baza: cat? Va spun: 800 de lei. Pretul mi se pare extrem de bun pentru ce ofera acest smartwatch.