O să încep acest review cu un of pe care îl am de ceva timp cu anumite tipuri de device-uri . Primim de multe ori ceasuri sau alte tipuri de dispozitive mobile pentru testare, dispozitive care, față de generația precedentă, au uneori doar schimbări estetice sau două-trei elemente în plus. În condițiile astea, îmi e foarte greu să recomand acel produs, pentru că eu caut noutatea, caut progresul, iar un ceas care e identic cu cel de anul trecut, dar a primit în plus mai știu eu ce termometru, nu este ceva ce aș putea prezenta ca o noutate.
În cazul ceasului pe care vi-l voi prezenta în acest articol, situația este complet diferită. Unu la mână, pentru că nu este o linie de ceasuri care nu a existat până acum, și doi la mână pentru că acest dispozitiv inovează prin însăși natura lui. Vorbim de un dispozitiv care este la granița dintre smartwatch și dispozitiv medical: HUAWEI Watch D. Și pentru că nu ar fi corect să îl evaluez în comparație cu alte smartwatch-uri, hai pentru început să vedem despre ce vorbim.
Ce este HUAWEI Watch D?
La prima vedere, HUAWEI Watch D arată ca un ceas inteligent normal, poate doar un pic butucănos. Este relativ gros, cureaua este și ea cam lată, dar poți la prima vedere să consideri că asta este o caracteristică de design, concepută să se armonizeze vizual ceasul propriu-zis și cureaua. Totuși, la o privire mai atentă vei vedea că sub curea se află o căptușeală din pânză. Căptușeala asta ascunde cel mai important și revoluționar feature al acestui ceas: o pernă gonflabilă care este folosită pentru măsurarea tensiunii.
Aș vrea să clarific ceva. Există destule ceasuri care se laudă cu faptul că pot măsura tensiunea. Totuși, absolut niciunul nu face această măsurătoare medical corect din prima. Ele au două mari slăbiciuni: unu la mână, măsurătoarea se face folosind senzori optici și de presiune care măsoară pulsul și mișcarea buricelor degetelor (fapt ce poate afecta semnificativ precizia măsurătorilor) și doi la mână, toate ceasurile de acest tip au nevoie de o calibrare folosind un tensiometru medical. Mai mult, calibrarea asta trebuie refăcută periodic pentru păstrarea acurateții dispozitivului.
Ei bine, situația stă complet diferit la HUAWEI Watch D. Ceasul este gata de utilizare din primul moment, singurul lucru pe care trebuie să îl faci este ca, înainte de prima purtare, să îți măsori încheietura folosind un fel de centimetru de croitorie inclus în pachet. Odată ce ai aflat dimensiunea încheieturii, montezi la ceas una din cele două brățări incluse (L sau M) și ești ready to go. Fără calibrare, fără alte artificii.
Producătorul menționează o eroare de măsurătoare de ± 3 mmHg și 5% pentru puls, plajă de eroare care este identică cu cea a unui aparat pe care îl iei din farmacie. Nu numai atât, dar HUAWEI Watch D a obținut certificare din partea ministerelor Sănătății din mai multe țări ca dispozitiv medical. Deci, ce este HUAWEI Watch D?
Dacă ar fi să îl definești, acest dispozitiv este la granița dintre smartwatch și asistent medical. Are atât funcțiile unui ceas inteligent (citit mesaje, control multimedia, control al apelurilor), cât și cele ale unui health band performant: monitorizarea activităților fizice cu GPS, a somnului, puls, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, a stresului, a nivelului de oxigen din sânge și a temperaturii pielii. Din acest punct de vedere, al măsurătorilor legate de sănătate și activitate fizică, HUAWEI Watch D este într-o clasă doar a lui, nemaiexistând pe piață un dispozitiv similar. În special prin prisma metodei de măsurare a tensiunii arteriale, HUAWEI Watch D este un dispozitiv cu adevărat unic.
Designul și construcția lui HUAWEI Watch D
Pentru a putea îngloba funcțiile despre care am vorbit mai sus, inginerii de la HUAWEI au trebuit să facă unele compromisuri legate de design. Deși în ceea ce privește lățimea și lungimea, ceasul are dimensiuni întâlnite și la alte ceasuri inteligente, grosimea ceasului și a curelei a fost necesar să fie crescute. Astfel, HUAWEI Watch D măsoară 51 x 38 x 13,6 mm iar cureaua are o lățime de 30 mm. Grosimea curelei este și ea mai mare decât la un smartwatch normal, pentru că înglobează perna de aer folosită pentru măsurarea tensiunii.
Este, deci, un smartwatch exagerat de mare? Nu, nici pe departe. Este însă butucănos, iar dacă vei vrea să dormi cu el la mână va fi inconfortabil în anumite poziții. Greutatea nu va fi o problemă, fiind de doar 41 de grame. Să îți spun ce dimensiuni are și cât cântărește un tensiometru electronic? Nu cred că e nevoie.
Revenind la curea, aceasta este ajustabilă cu o granularitate foarte mare, iar sistemul de prindere este cu cataramă, foarte ușor de scos și de de montat și care împiedică scăparea ceasului atunci când este desfăcută. Cureaua este relativ ușor de demontat de pe ceas, dar există un pas suplimentar pentru demontarea pernei de aer. Ceasul se poate purta și fără pernă de aer, variantă în care se poate pune un căpăcel peste interfața unde se montează perna pe ceas.
Corpul ceasului este dreptunghiular, cu marginile rotunjite, iar ecranul este un AMOLED cu diagonală de 1.64 țoli, foarte luminos și ușor de citit. Ca materiale, vorbim de fluoroelastomer pentru curea și aliaj de aluminiu pentru carcasă. Ceasul are certificare IP68, fiind deci rezistent la scufundarea la adâncimi mici. Producătorul nu specifică nimic despre rezistența sticlei, dar în perioada în care am avut ceasul, am reușit cumva să îi produc o mică zgârietură într-un colț. Există o singură culoare disponibilă, negru combinat cu gri metalic (Graphite Black).
Ceasul are două butoane pe lateral, exact ca orice alt ceas smart de la HUAWEI, iar funcțiile lor sunt similare: butonul de sus este pentru meniu și pentru revenirea la ecranul principal iar butonul de jos este pentru măsurarea tensiunii și are înglobat și un senzor pentru EKG. Butonul acesta este însă configurabil, utilizatorul putând selecta oricare altă funcție pentru el. Pe spatele ceasului regăsim, evident, senzorii pentru puls și temperatură. Hai să vedem și un tabel de specificații:
Dimensiuni | 51 x 38 x 13,6 mm |
Greutate | 40,9 g |
Tip ecran | AMOLED |
Diametru ecran | 1,64 țoli (41,6 mm) |
Rezoluție | 456 x 280 pixeli |
Memorie | N/A |
Stocare | 4 GB |
Conectivitate | Bluetooth 5.1, GPS, NFC |
Senzori | Accelerometru, giroscop, senzor optic puls, senzor lumină ambientală, termometru, senzor presiune, senzor Hall |
Baterie | Li-Po, N/A mAh |
Autonomie | 7 zile |
Sistem de operare | HarmonyOS 2.1 |
Comparativ cu HUAWEI Watch GT Runner, ceasul este la fel de mare, cureaua este o idee mai inconfortabilă, dar înălțimea ceasului a fost o problemă pentru mine când am dormit cu el. Per total, ținând cont de funcția de tensiometru și înțelegând ce componente sunt necesare pentru un astfel de dispozitiv (pompă, pernă de aer, senzori suplimentari), consider că HUAWEI Watch D este un ceas extraordinar de mic și că inginerii de la HUAWEI au făcut o treabă excelentă în a îngloba toate componentele într-un ceas de aceste dimensiuni.
Mai menționez doar de pachet, în care vei găsi ceasul (cu brățara L montată), încărcătorul, cureaua M, centimetrul folosit pentru măsurarea încheieturii, doi săculeți de protecție suplimentari pentru perna de aer și bineînțeles, manualele.
Configurarea și experiența în utilizare a lui HUAWEI Watch D
Atât ca software, interfață, cât și ca interacțiunea cu ceasul, HUAWEI Watch D este foarte similar cu orice alt ceas HUAWEI. Avem HarmonyOS 2.1, o versiune actualizată a sistemului tradițional de operare pe care l-am întâlnit și pe HUAWEI Watch GT 3 SE. Funcțiile de sănătate sunt în prim-plan la acest smartwatch: TruBP (pentru tensiune), TruSleep 2.0, TruSeen 5.0+ (pentru puls), TruRelax și TruSport. Funcțiile software menționate analizează măsurătorile din timpul somnului, datele venite de la senzorul cardiac și cele din timpul activităților fizice și asigură precizia și relevanța datelor înregistrate.
Pentru a conecta ceasul la telefon, ai nevoie de aplicația HUAWEI Health, care vine preinstalată pe telefoanele HUAWEI dar care se poate instala ușor și pe alte telefoane. Conectarea este foarte rapidă și ușoară, putând fi făcută atât prin scanarea dispozitivelor Bluetooth, cât și cu ajutorul unui cod QR. Odată conectat la aplicație, ceasul poate fi configurat în detaliu, atât la nivel de fețe de ceas, cât și în ceea ce privește notificările.
Meniul principal este la fel ușor de utilizat ca și la celelalte ceasuri HUAWEI, folosind aranjarea tip listă în care poți vedea și denumirea fiecărei pictograme. Un swipe în jos afișează meniul rapid, un swipe în sus afișează notificările, în stânga ai vremea și controlul media iar în dreapta diferitele widgeturi, a căror ordine o poți configura după bunul plac.
Dacă apeși lung pe cadran, vei putea să schimbi fața de ceas, o apăsare pe butonul de sus te duce în meniul de aplicații iar o apăsare pe butonul de jos te trimite direct la măsurătoarea tensiunii. În utilizarea ceasului, am observat un lag destul de semnificativ în navigarea prin meniuri, lucru pe care nu-l pot trece cu vederea. Față de GT 3 SE sau de GT Runner, ceasul se simte mult mai încet în procesarea comenzilor. Totuși asta nu îl face neutilizabil.
Ecranul are unghiuri de vizualizare aproape perfecte, iar luminozitatea ajutabilă automat este excelentă chiar și în condiții de soare puternic. Ramele ecranului sunt însă destul de mari, și asta îl face să pară învechit ca design. Touch-ul funcționează corespunzător și nu am avut probleme în interacțiunea cu ecranul.
În utilizare, bateria m-a ținut lejer 7 zile, mai ales că nu am folosit prea des funcția de măsurare a tensiunii sau de monitorizare a activității fizice, care consumă mai multă baterie. Încărcarea se face relativ repede, sub o oră cu încărcătorul magnetic inclus în pachet.
Hai să ne uităm un pic și la funcții:
- monitorizarea activității fizice cu localizare prin GPS
- monitorizare ritm cardiac
- măsurare la cerere EKG (electrocardiogramă)
- monitorizarea concentrației de oxigen în sânge (SpO2)
- monitorizarea somnului
- monitorizarea nivelului de stres
- monitorizarea temperaturii pielii
- măsurătoarea la cerere a tensiunii arteriale
- cronometru, alarmă
- lanternă
- afișarea mesajelor text (pe Android) și răspuns cu mesaje prestabilite
- respingere apel pe smartphone
- control media (nu și pentru iOS)
Din lista asta se vede clar că HUAWEI Watch D nu este un smartwatch în adevăratul sens al cuvântului. Îi lipsesc funcții importante, cum ar fi cea de a prelua și iniția apeluri, conectarea cu căști prin Bluetooth, funcții precum busolă sau altimetru și aplicații precum calendarul. Din păcate nici nu am găsit vreo modalitate de a adăuga alte aplicații pe ceas. Apoi, deși NFC există, nu i-am găsit încă utilitatea.
Ce însă face foarte bine este să monitorizeze parametrii legați de sănătate. Măsurătoarea pulsului este precisă, la fel și cea a temperaturii pielii. Somnul este evaluat corect de cele mai multe ori, dar m-am trezit cu vreo două sieste când citeam. Acuratețea măsurătorilor pentru numărul de pași este doar medie, ceasul, ca și altele din gama HUAWEI, fiind destul de „optimist” la acest capitol.
Nivelul oxigenului în sânge nu l-am verificat cu ajutorul unui aparat profesional, pentru a vedea eroarea lui HUAWEI Watch D, iar nivelul de stres oricum este relativ, așa că m-am concentrat pe feature-ul cel mai interesant: măsurarea tensiunii arteriale.
Măsurarea tensiunii cu un ceas nu este deloc o funcție trivială
În mod tradițional, măsurarea tensiunii cu ceasul a fost ceva foarte… SF. Asta pentru că spre deosebire de alți parametri, tensiunea nu o poți măsura nici electric, nici optic, ci doar fizic, mecanic. Ai nevoie practic de un mecanism care să îți strângă încheietura cu o presiune de până la 300 mmHg și să elibereze apoi această presiune treptat, „ascultând” în tot acest timp pulsul.
Din ce am studiat, atât cureaua, cât și catarama tip fluture, sunt proiectate special pentru o rigiditate cât mai mare pe lungime, astfel încât măsurătorile să fie cât mai precise. Pompa integrată, de dimensiunea unui bănuț, este perfect silențioasă, spre deosebire de tensiometrele digitale din farmacii, care fac ca un compresor cu care îți umfli roțile la mașină. Ca să îți măsori tensiunea, pașii sunt următorii:
- alege cureaua potrivită și reglează catarama astfel încât ceasul să stea relativ fix (dar nu strâns) într-o poziție cu aproximativ 2,5-3 centimetri mai sus de încheietura mâinii
- așează-te și stai liniștit un minut-două, ca să ți se stabilizeze tensiunea, altfel vei avea măsurători care nu sunt neapărat relevante
- aprinde ecranul ceasului apăsând orice buton, apoi apasă butonul de jos de două ori. Alternativ, poți apăsa butonul de jos o dată și apoi pe ecran Măsoară
- stai așezat, cu spatele drept și cu mâna care poartă ceasul îndoită, cu palma pe piept, astfel încât ceasul să fie la nivelul inimii. Este foarte important să nu vorbești și să nu te miști în timpul măsurătorii.
- dacă totul e în regulă, vei simți cum perna de aer începe să se umfle și să strângă încheietura. Măsurătoarea durează cam zece secunde, mai puțin de exemplu decât la un tensiometru de braț. Rezultatele sunt mai apoi afișate pe ecran și trimise automat către telefonul tău, unde sunt înregistrate în aplicația HUAWEI Health.
Pentru a verifica valorile înregistrate de HUAWEI Watch D, mi-am chinuit colegii pe rând, utilizând ceasul și apoi un tensiometru electronic de braț pe care l-am furat de la mama mea (nicio grijă, l-am returnat ulterior). Rezultatele mi-au arătat că HUAWEI Watch D are în general erori de 1-5% față de tensiometrul de braț, cu mențiunea că la unele tipuri de mâini (cele foarte subțiri sau cele extrem de groase), erorile pot uneori fi de până la 10%. Țineți însă cont că tensiometrul de braț are și el, la rândul lui, o marjă de eroare.
Reiterez însă ce mi se pare foarte tare: ceasul poate să facă măsurătorile astea corect în aproape orice situație, fără să aibă nevoie de calibrare, reglare sau alte operațiuni. Cât timp respecți pașii legați de brățară și poziționare, ceasul va avea o precizie suficient de mare pentru a semnala problemele cu tensiunea. Și pentru că am spus de problemele cu tensiunea, aș vrea să mai subliniez ceva.
Hipertensiunea arterială este cea mai răspândită formă de boală cardiovasculară din lume și o cauză majoră a accidentelor cardiovasculare grave. Aproximativ 1,3 miliarde de adulți din întreaga lume sunt hipertensivi, dar doar 54% dintre adulții cu hipertensiune sunt conștienți de starea lor, doar 42% sunt diagnosticați sau tratați și mai puțin de 21% și-au ținut hipertensiunea sub control, potrivit OMS.
Hipertensiunea arterială este o povară enormă atât asupra individului, cât și asupra întregului sistem de sănătate. De ce? Pentru că una dintre principalele provocări ale managementului hipertensiunii este lipsa unor dispozitive fiabile de monitorizare a tensiunii arteriale care pot fi utilizate pentru a identifica persoanele hipertensive sau prehipertensive și pentru a monitoriza modificările de tensiune arterială la domiciliu sau în deplasare. Și aici intervine HUAWEI Watch D.
Imaginează-ți doar următorul scenariu: bunica ta sau o persoană în vârstă apropiată ție, are probleme cu tensiunea (probleme care, by the way, pot cauza inclusiv accidente vasculare cerebrale sau AVC). Tu nu poți să mergi la fiecare câteva ore să îi monitorizezi tensiunea, iar un tensiometru nu este tocmai comod de pus și utilizat de o singură persoană, mai ales dacă aceasta are o mobilitate scăzută.
În cazul ăsta, nu-i așa că sună bine un dispozitiv de 40 de grame, care poate fi purtat non-stop, care poate măsura tensiunea doar apăsând un buton, în orice moment, și care poate trimite informațiile mai departe, către o aplicație, pentru analiză? Și să nu uităm că nu vorbim aici doar de tensiune. Ceasul poate efectua, la fel de ușor, o electrocardiogramă validă din punct de vedere medical, ba chiar poate detecta fibrilații și alte probleme de ritm cardiac, iar datele pot fi la fel de ușor trimise către analiză specializată.
De altfel, HUAWEI Health este la fel de bun ca și ultima oară când am lucrat cu el. Cum am zis și în articolul legat de HUAWEI Watch GT 3 SE, secțiunea de statistici ale aplicației HUAWEI Health este una dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit la o aplicație de fitness. Există aplicații mai bune, însă sunt pe bani, HUAWEI Health e gratuită.
HUAWEI Watch D, concluzii și gânduri de final
Am petrecut o săptămână cu HUAWEI Watch D. L-am întors pe toate părțile și i-am aflat slăbiciuni și atuuri. Merită, deci, aproape 400 de euro? Dacă ești pasionat de gadgeturi și vrei un smartwatch, categoric nu. E mult mai avantajos și mai potrivit pentru tine un ceas smart tradițional de tipul Apple Watch sau Samsung Galaxy Watch 5, sau de ce nu, ca să rămâi în același ecosistem, un HUAWEI Watch GT 3 Pro.
Dar dacă ai probleme de tensiune, sau chiar dacă doar te suspectezi de așa ceva și vrei să te monitorizezi, ceasul ăsta este o alegere foarte bună, de fapt ce zic aici… este singura alegere potrivită, din moment ce nu mai există niciun ceas pe piață care să facă ce face HUAWEI Watch D. Mi-aș fi dorit să fie mai rapid și fluent în navigarea prin meniuri? Clar. M-ar fi ajutat mult să pot răspunde și vorbi la telefon prin intermediul ceasului? Normal, mai ales că GT Runner-ul meu face deja asta foarte bine. Ar fi fost grozav să fie mai subțire ceasul, astfel încât să îmi fie mai confortabil să dorm cu el? Din nou, da.
Dar chiar și în forma actuală, prin ceea ce știe să facă, dacă aș avea un părinte care are probleme cu inima sau chiar dacă eu aș avea probleme de genul ăsta, nu aș ezita să dau 1800 lei pentru HUAWEI Watch D. Și cred că nici tu nu ai ezita. Pentru că HUAWEI Watch D îți poate salva, literal, viața.