IFA 2022TECH

HUAWEI Watch D este primul smartwatch care măsoară tensiunea cu precizie medicală

În acest moment, pe piață sunt destule smartwatch-uri care măsoară tensiunea arterială. Cele mai multe însă o fac prin intermediul unei combinații de senzori aflați în butoane și pe spatele ceasului. Dezavantajul acestui sistem de măsurare este, pe lângă precizia care depinde foarte mult de poziția mâinii, faptul că sistemul trebuie calibrat cu ajutorul unui tensiometru medical.

Practic, la prima utilizare, trebuie să utilizezi un astfel de dispozitiv medical în paralel cu ceasul, pentru a regla de fapt citirile acestuia. Dacă nu ai un tensiometru la dispoziție, calibrarea nu poate fi făcută și nu vei putea folosi funcția. Ăsta e momentul în care intră în scenă HUAWEI Watch D. Prezentat în premieră în Europa la IFA Berlin 2022 (alături de seria HUAWEI Nova 10), ceasul este unul foarte special. Spre deosebire de smartwatch-urile uzuale, Watch D are o pernă de aer gonflabilă integrată în curea, deci poate măsura tensiunea la fel ca un tensiometru medical.

Am testat dispozitivul la standul HUAWEI și  pot spune cu siguranță că, în afară de locul diferit unde se efectuează măsurătoarea, ceasul face exact ce face și tensiometrul: umflă perna de aer și apoi o dezumflă ușor. Tot ce trebuie să faci este să stai cu mâna într-o anumită poziție (cu palma lipită de piept și cu cotul sprijinit) și să aștepți ca măsurătoarea să se finalizeze. Fără calibrare, fără alte proceduri mai mult sau mai puțin complicate. Iar marja de eroare specificată de producător este de ±3 mmHg.

Pe lângă această funcție unică pe un smartwatch, Watch D mai are și funcțiile „tradiționale” de monitorizare: ECG, ritm cardiac și SpO2 (concentrația de oxigen în sânge), dar și o funcție relativ nouă, cea de monitorizare a temperaturii pielii. Pe lângă partea de monitorizare însă, ceasul are multe funcții smart: control media, asistent vocal, prognoză meteo și peste 70 de moduri pentru fitness.

Ceasul se încarcă wireless, iar HUAWEI susține că bateria dispozitivului ține o săptămână. Ținând cont de modelele anterioare, ne așteptăm ca valoarea reală să fie foarte apropiată de cea declarată. Iată mai multe specificații despre HUAWEI Watch D:

Dimensiuni 51 x 38 x 13.6 mm
Greutate 40,9 g sau 91,5 g + curea
Material carcasă Aliaj de aluminiu
Rezistență la mediu IP68
Grosimea curea 30 mm
Compatibilitate grosime mână 130-200 mm
Ecran AMOLED, 456 x 280 pixeli, diagonală 1,64 țoli, touchscreen
Senzori
Accelerometru, giroscop, senzor optic pentru ritm cardiac, senzor lumină ambientală, senzor temperatură, senzor presiune diferențială, senzor Hall
Conectivitate GPS, NFC, Bluetooth 5.1
Baterie 7 zile autonomie, încărcare wireless

Pentru mai multe detalii, puteți vizita pagina produsului. Ceasul va fi disponibil și la noi în toamna aceasta, iar prețul anunțat este unul destul de mare, 449 EUR. Pentru un smartwatch, este cam scump, dar ținând cont că este singurul smartwatch care poate măsura cu precizie medicală tensiunea, considerăm că prețul este întrucâtva justificat.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button