Reviews

HUAWEI Watch Buds este ceasul pe care nu mă așteptam să mi-l doresc (review)

Atunci când ne uităm la o piață de produse tech care s-a maturizat deja, este foarte greu să te entuziasmezi serios pentru un produs nou. Majoritatea lucrurilor noi scoase în segmentul respectiv sunt îmbunătățiri minore și iterații ale produselor deja existente și destul de rar vedem un dispozitiv cu adevărat nou și îndrăzneț. Și fix despre un astfel de produs o să vorbim astăzi, sub forma HUAWEI Watch Buds.

E ceas? Pereche de căști? Ei bine, amândouă. Pentru că sub ecranul ceasului se ascund două căști micuțe pentru ascultat muzică și răspuns la telefoane. E un adevărat dispozitiv 2-în-1 care, pentru persoanele potrivite, poate fi una dintre cele mai bune achiziții. HUAWEI Watch Buds are multe avantaje și face multe lucruri bine, dar fiind la prima generație, are și câteva lipsuri și limitări. Dar ajungem și acolo.

Design-ul și construcția HUAWEI Watch Buds

Să începem cu începutul, și anume cu design-ul și construcția HUAWEI Watch Buds. La prima vedere nu sunt diferențe foarte mari între acest ceas inteligent și unul obișnuit. Este poate o idee mai gros decât un HUAWEI Watch GT3 spre exemplu, dar nu atât încât să se prindă în mâneca de la geacă sau să devină incomod. Carcasa este făcută dintr-un oțel inoxidabil care se simte foarte bine la atingere iar sticla curbată pe margini care protejează ecranul întregește bine aspectul premium.

Pe laterala din dreapta găsim un buton care te aduce pe ecranul principal, iar aici am dat și de prima ciudățenie când vine vorba de HUAWEI Watch Buds. Deși arată și funcționează ca o rotiță cu care poți da scroll prin notificări sau prin meniuri, această funcție nu există. Practic, asta nu este altceva decât un soi de jucărie anti-stres pe care poți să apeși ca să te ducă în ecranul principal, lucru care nu-mi place. Mi se pare puțin înșelător pentru consumatorii obișnuiți care privesc acest buton și se gândesc (pe bună dreptate, de altfel) că ceasul are și această funcție.

Dar ăsta nu e singurul buton care se găsește pe carcasa lui HUWAEI Watch Buds. Dacă apeși pe suprafața texturată din partea de jos a cadranului: lo and behold! Întreg ansamblul ecranului se ridică pentru a scoate la iveală o pereche de căști cu o formă neobișnuită. Iar asta este și funcția cea mai interesantă a acestui ceas. Pentru că, așa cum spuneam, avem de a face cu un dispozitiv 2-în-1.

Căștile în sine au o formă cilindrică și se fixează de spatele ecranului cu ajutorul unor magneți surprinzător de puternici. Indiferent de testele pe care le-am făcut și de cât de tare am agitat ceasul în stânga și în dreapta, nu am reușit să fac căștile să sară de la locul lor, ceea ce e un plus. Mai mult, grație formei simetrice și al sistemului de încărcare ingenios, nu contează cum le pui sau în care lăcaș (stânga-dreapta) atât timp cât dopurile sunt în jos. Așa cum nu contează nici cum le pui în urechi, dar despre asta vom vorbi ceva mai târziu.

HUAWEI Watch Buds

Balamaua este solidă și bine construită, ceea ce e important ținând cont că o vei folosi de mai multe ori pe zi. Ca să te ajute să stai liniștit la acest capitol, HUAWEI spun că au testat balamaua de 100.000 de ori și că a rezistat foarte bine. Practic, dacă deschizi capacul de 20 ori pe zi, în teorie ar trebui să nu ai probleme timp de peste 13 ani! Adicătelea chiar nu ai de ce să îți faci griji că mecanismul nu ar rezista în fața mai multor ani de utilizare. În plus, ceasul este surprinzător de ușor, ceea ce îl face comod de purtat la mână întreaga zi.

În mod normal, un ceas gândit pentru exerciții fizice vine cu o curea de silicon, ușor de curățat și care nu se strică de la transpirație sau contactul cu apa. Aici este și primul loc unde producătorul spune clar și răspicat că acest ceas nu este pentru sport, pentru că nu vei vedea urmă de silicon în pachet. Mai exact, HUAWEI Watch Buds vine din cutie cu o curea foarte mișto de piele, care se simte foarte bine la atingere și care, cel mai important, este comodă. Cureaua este suficient de mare pentru încheietura mea generoasă și se strânge destul de mult pe setarea cea mai mică, deci nu am de ce să mă plâng aici.

Experiența în utilizarea HUAWEI Watch Buds

Acum vreau să trecem la probabil cel mai important capitol atunci când vine vorba despre HUAWEI Watch Buds, și anume experiența în utilizare. Și asta pentru că ăsta este și laitmotivul acestui dispozitiv. El este gândit să îți facă viața mai ușoară și mai convenabilă, scutindu-te de nevoia de a căra atât un ceas la mână cât și o pereche de căști în buzunar. Dar cum vorbim practic despre două categorii diferite de produse, haide să le luăm pe rând și să începem cu ceasul.

Ecranul este un frumos AMOLED de 1,43 inch, cu o rezoluție de 466×466 pixeli. Are implementat un mod de always-on-display și, deși mi-ar fi plăcut să fie o idee mai luminos, chiar și în bătaia directă a razelor soarelui textul a rămas lizibil. Culorile sunt cât se poate de plăcute și nu am probleme de raportat la acest capitol.

HUAWEI Watch Buds

Pe partea de funcții, HUAWEI Watch Buds vine cu cam toate lucrurile de la care te-ai aștepta de la un ceas inteligent în 2023. Măsurarea bătăilor inimii, a nivelului de oxigen din sânge și monitorizarea somnului sunt prezente aici. Ceva ce lipsește, totuși, este funcția de EKG. Ciudat, ținând cont că HUAWEI este cam singurul producător de dispozitive non-medicale care a obținut certificarea de la Ministerul Sănătății din România cum că măsurătorile ceasurilor lor sunt suficient de precise încât să fie folosite drept instrumente medicale în toată regula.

HUAWEI Watch Buds

Așa cum am menționat și anterior, HUAWEI Watch Buds nu este un dispozitiv gândit pentru sportivi. Asta se reflectă și în aplicația de workout, care este cam sărăcăcioasă după standardele cu care ne-am obișnuit de la un ceas inteligent. Cele mai frecvente exerciții (cum ar fi alergatul, ciclismul sau diferite exerciții de cardio) sunt acolo, dar multe altele lipsesc. Asta înseamnă că ceasul poate fi un companion decent dacă mai faci mișcare din când în când, dar dacă te duci la sală regulat sau faci performanță în vreun sport, cred că mai bine te-ai uita la alte variante.

Această frază face și mai mult sens dacă vorbim și despre rezistența la apă a HUAWEI Watch Buds care… nu există. Mai precis, pe lângă faptul că nu îl poți folosi atunci când înoți, asta devine o problemă destul de enervantă și atunci când de speli pe mâni și ai ceasul la încheietură. Fie trebuie să ai grijă ca apa să nu ajungă unde nu trebuie, fie trebuie să îl dai jos de la mână de-a dreptul. Astea fiind zise, căștile în sine sunt rezistente la apă și praf IP54, deci poți face sport cu ele în urechi fără să te temi că se vor strica din cauza umezelii și a transpirației.

HUAWEI Watch Buds

Una dintre îngrijorările pe care le-am avut legate de acest ceas înainte să îl testez se trage din experiențele noastre cu HUAWEI Watch D. Deși în esență Watch D era un dispozitiv foarte bine gândit pentru un anumit tip de oameni, gimmick-ul de a fi și aparat de măsurat tensiunea a tras după sine și niște sacrificii atunci când venea vorba de utilizarea de zi cu zi. Cel mai bun exemplu ar fi interfața care se mișca destul de încet. Mă bucur să spun că nu este și cazul HUAWEI Watch Buds, care se mișcă fluid și nu am nimic rău de raportat la acest capitol.

Un minus notabil este faptul că HUAWEI Watch Buds nu are un difuzor pentru apeluri sau pentru alertele venite de la notificări. Și în timp ce apelurile pot fi preluate cu ajutorul căștilor din dotare, am simțit lipsa unei semnal audio pentru mesaje sau apeluri. Asta înseamnă că trebuie să te bazezi doar pe sistemul haptic al ceasului care, deși nu e rău, este o idee cam slab în intensitate.

Acum vreau să ating și subiectul bateriei și al autonomiei, iar aici nu mai am cuvinte așa bune de spus. De altfel, aici vedem și cel de-al doilea sacrificiu major (după omisiunea rezistenței la apă) pe care producătorul a trebuit să îl facă pentru a scoate pe ușă acest produs. Dacă ai avut în trecut un ceas de la HUAWEI și ești obișnuit cu o autonomie care se învârte în jurul a 10 zile, vei fi grav dezamăgit de HUAWEI Watch Buds.

Numărul exact dat de producător este de 3 zile de utilizare normală, dar pot să vă spun din experiență că dacă ești genul care folosește mai mult căștile, vei pune HUAWEI Watch Buds pe încărcător în fiecare seară. Totuși, dacă știi că nu vei avea nevoie de căști pentru o perioadă de timp, poți activa funcția de economisire a bateriei din meniul ceasului. Astfel, căștile nu vor mai fi încărcate de către ceas iar autonomia totală sare la 5-6 zile.

Și că tot am menționat de ele, cred că e un moment bun să trecem și la cel de-al doilea dispozitiv integrat, și anume căștile. Dacă asculți muzică fără anularea activă a zgomotului de fond te poți aștepta la vreo 4 ore de autonomie. Dacă activezi ANC-ul (despre care discutăm imediat mai multe), durata de viață scade la 3 ore. Nu e nici rău dar nici extraordinar.

Din perspectivă audio, mă declar mulțumit de performanța căștilor ascunse sub ecranul HUAWEI Watch Buds. Sunetul este curat iar instrumentele sunt bine spațiate, lucru pe care îl apreciez mult la un set de căști. Cu toate astea, trebuie să menționez că lucrurile nu stau așa bine la capitolul bass. Nu mă înțelegeți greșit, el este acolo, dar unii vor prefera ceva mai mult punch, în special în piesele electronice sau pop. Personal, prefer un sunet mai aerisit cu ceva mai puțin bass versus un bass care îți sparge timpanele dar care aglomerează mult piesa. Depinde mult de preferințele personale.

Modul ANC își face treaba bine iar zgomotul motorului din autobuz sau tastatul agresiv al lui Marinake atunci când mai scrie câte un review au fost izolate bine. Mi-a plăcut să „nu aud” prea tare nici zgomotele ascuțite, scenariu în care multe căști care au anularea activă a zgomotului de fond se pierd.

Am zis la început că nu contează cum le pui în ureche, fapt care este adevărat. Când am citit prima dată asta pe foaia de specificații, atunci când ceasul a fost lansat, trebuie să recunosc că m-am uitat puțin strâmb. Primul instinct a fost să discreditez tot produsul din cauza faptului că atunci bănuiam că muzica se va auzi mono, nu stereo. Lucrul acesta ar reprezenta un dealbreaker pentru oricine ține cât de puțin la calitatea audio. Așa cum probabil v-ați dat seama, lucrurile nu stau chiar așa, iar HUAWEI au implementat un sistem foarte ingenios aici.

Practic, tu poți să îți bagi căștile în urechi oricum cum vrei, dat fiind faptul că au o formă simetrică. Apoi, un algoritm deștept își dă seama care cască e în care ureche iar sunetul se ajustează în consecință. Funcția asta merge foarte bine, chiar și atunci când schimbi căștile între ele în timpul audiției. Ca să le calibrezi, tot ce trebuie să faci este să lași capul în jos. Imediat după vei auzi în căști o voce care îți spune că schimbarea sunetului între căști s-a finalizat corect.

Și la capitolul confort stăm bine. Fiecare cască cântărește în jur de 4 grame iar dimensiunile conservatoare le ajută să se potrivească corect în urechi. De fapt, sunt atât de mici încât glumeam cu colegii prin birou că dacă nu ești atent, le pierzi prin urechi și le scoți direct pe nas :D. Dacă îți e teamă că vei rămâne fără baterie în timpul unui zbor lung (situație destul de probabilă când vine vorba de acest produs) și vrei să dezactivezi ANC-ul pentru a conserva autonomia, e bine să știi că izolarea pasivă a zgomotului este decentă, dar nu grozavă.

O funcție care mi-a plăcut foarte mult este sistemul de control prin gesturi al căștilor. La fel ca la majoritatea modelelor wireless, două apăsări rapide pun pauză muzicii iar trei astfel de apăsări activează sau dezactivează anularea activă a zgomotului de fond. Interesant este că, pe lângă căștile în sine, poți să îți atingi și lobul urechii, iar sistemul va înregistra corect comanda. Chiar am rămas surprins să văd cât de fiabil este acest sistem și recunosc că îl prefer așa.

Cine ar trebui să cumpere HUAWEI Watch Buds?

Acum ajungem la întrebarea decisivă: este HUAWEI Watch Buds pentru tine? Ei bine, dacă nu îți place să cari atât un ceas cât și o pereche de căști după tine atunci când pleci pe undeva, atunci Watch Buds merită luat în considerare. Deși aflat la prima generație, fapt care atrage după sine câteva minusuri și dezavantaje, este un pachet complet, construit bine și funcțional.

Dacă ești genul care vrea cel mai bun bang for the buck, cu siguranță ți-ar fi mai bine cu două produse separate. Pentru prețul de 2.500 de lei cât costă acest HUAWEI Watch Buds pot să îți cumperi un ceas care este rezistent la apă și are mai multe moduri de sport, dar și o pereche de căști care se aud ceva mai bine și care au o baterie mai mare pe deasupra. Dar dacă alegi să faci asta, pierzi comoditatea de a avea ambele produse într-o singură carcasă. În plus, deschiderea clapetei și scoaterea căștilor la HUAWEI Watch Buds este o experiență care nu poate fi replicată de niciun alt dispozitiv de pe piață.

Overall, trebuie să recunosc că pe mine m-a convins HUAWEI Watch Buds. Sigur, avem în față un dispozitiv aflat la prima generație și asta se simte, dar conceptul este al naibii de interesant și, pentru prima încercare, eu zic că cei de la HUAWEI au nimerit-o. Mi-ar plăcea ca generația următoare să fie rezistentă la apă și să aibă o autonomie mai mare, dar și ce avem astăzi aici este demn de un loc pe încheietura ta… dacă ești persoana potrivită.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button