
În același timp cu Watch Fit 3, HUAWEI au lansat și un update la popularul HUAWEI WATCH 4 Pro. Noi am făcut un review detaliat al produsului la vremea lansării oficiale, anul trecut prin vară, și atunci am concluzionat că în gama lui de preț, HUAWEI WATCH 4 Pro dispunea de foarte multe funcții și avea o autonomie mult peste medie. Hai, deci, să vedem ce s-a schimbat cu acest nou model Space Edition și ce a rămas la fel.
HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition – design și construcție
Pentru început, forma și dimensiunile sunt identice cu cele ale modelului original. Din acest punct de vedere, concluziile mele de anul trecut rămân valabile: materialele sunt foarte bune, dar gabaritul poate fi un pic cam mare pentru gusturile unora. Geamul este în continuare din safir, dar acum corpul este făcut din „Aerospace-Grade DLC Titanium”, o denumire care a umezit probabil ceva director de marketing de la HUAWEI. Titan folosit în industria aeronautică, nu așa orice titan.
În plus, probabil pentru că au remarcat că la o utilizare în medii agresive, nici chiar titanul nu e invincibil, au acoperit șasiul și cureaua metalică cu un strat de diamond-like carbon coating, sau DLC. Spre deosebire de procesul „normal” de coating, PVD sau physical vapor deposition, DLC are o duritate de două ori mai mare. Și chiar sper să fie așa, pentru că Bogdan al nostru folosește un HUAWEI WATCH 4 Pro de mai mult de jumătate de an și are deja câteva zgârieturi destul de vizibile pe curea.
Bine, pe de altă parte Bogdan este mai tot timpul cu mâinile băgate până la cot în PC-uri, materiale de construcții sau electrice, deci cazul lui este unul extrem de agresiv pentru un ceas. Totuși, salutar acest nou strat de protecție, mai ales că HUAWEI WATCH 4 Pro nu este deloc ieftin.
Safirul și celelalte materiale folosite îi permit utilizarea în free diving până la 30m (deci nu doar înot) inclusiv în apă sărată, rezistență la o presiune de 5 atmosfere și evident, certificare IP68. Totuși, producătorul recomandă ca ceasul să nu fie utilizat în medii excesiv de fierbinți, cum ar fi sauna, sau la sărituri în apă de la mari înălțimi, unde ceasul ar putea avea parte de șocuri foarte puternice.
Pe partea de design, materialul nou al carcasei se traduce nu doar printr-o duritate mai mare, dar și printr-un aspect ușor diferit, Space Edition fiind de un gri mai închis, care mie personal îmi place mai mult decât tradiționalul și plictisitorul gri metalic. Space Edition vine și cu un bezel foarte elegant, cu finisaj din material ceramic de culoare roșu-închis. Tema se continuă pe butonul principal al ceasului, care are acum un design ușor schimbat.
Anul trecut, HUAWEI Watch 4 Pro primea în iunie anul trecut nota 9 în ceea ce privește designul și construcția. Modelul actualizat cred că poate urca la un 9.5, asta și pentru că designul diferit este completat de câteva fețe de ceas tematice foarte bine desenate. Cea mai impresionantă temă este și cea implicită pentru HUAWEI Watch 4 Pro, și anume așa numita LAVAL watch face. Denumirea provine de la duzele sistemelor de propulsie pentru rachete, a căror formă se regăsește în designul feței de ceas.
Aparent foarte random, știu, dar tema dă o notă futuristă și spațială ceasului, mai ales că este extrem de animată. Și spun extrem de animată pentru că are numeroase efecte vizuale pe care eu nu le-am mai întâlnit până acum la o față de ceas. De exemplu, animația ecranului atunci când îl aprinzi îți spune dintr-o privire dacă nivelul bateriei e scăzut, prin culorile folosite. Apoi, și asta e chiar wow, în partea de jos a feței ai planetele din sistemul solar. Poți alterna între ele, iar o apăsare pe zona respectivă pune planeta pe tot ecranul. Poți apoi să rotești planeta în orice direcție, iar suprafața fiecăreia este modelată exact după observații și poze, până la ultimul crater.
Un gimmick? Desigur, dar pentru cineva pasionat de astronomie, un gimmick foarte cool. Am zis astronomie, dar ai și o față pentru cei pasionați de astrologie. Fața Star Explorer conține toate semnele zodiacale, permițând personalizare cu zodia ta, dacă latura mistică a astrelor te preocupă mai mult decât cea fizică. A, și dacă fețele astea nu te mulțumesc, mai sunt câteva în HUAWEI Watch Face Store – vreo 40.000.
HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition – hardware și software
Pe partea de sănătate, lucrurile stau la fel de bine cum stăteau și acum un an: cu nouă funcții principale de monitorizare, HUAWEI Watch 4 Pro este printre cele mai avansate smartwatch-uri în acest capitol. Măsurarea pulsului, electrocardiogramă, măsurarea concentrației de oxigen în sânge, măsurarea temperaturii pielii, a elasticității arteriale, măsurarea capacității pulmonare, a stresului, monitorizarea somnului și a activității fizice, toate aceste informații sunt centralizate în aplicația HUAWEI Health și sunt afișate într-o interfață prietenoasă și logică.
Totuși, dacă e ceva ce nu pot să iert la HUAWEI Watch 4 Pro, este faptul că la lansare, acest ceas se lăuda ca fiind primul smartwatch care va putea măsura glicemia non-invaziv. Acest lucru se întâmplă deja, dar ce să vezi, este certificat doar în China, iar situația nu s-a schimbat în acest an care a trecut. Pentru cineva care a cumpărat acest ceas în speranța că o funcție deja disponibilă în alte regiuni ale planetei se va implementa și la noi, această stagnare poate fi un motiv serios de supărare. Practic ai la mână un hardware care îți poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, dar nu îl poți folosi. Frustrant.
Într-o notă pozitivă, aplicația HUAWEI Health permite acum monitorizarea stării de sănătate a membrilor familiei, ceea ce mi se pare o idee foarte bună. Împreună cu senzorul de cădere și butonul de SOS, această funcție poate literalmente salva viața celor apropiați ție. Iar faptul că ceasul are eSIM și conectivitate WiFi îl face cu atât mai prețios în momentele de criză. Că tot vorbim de conectivitate, ceasul beneficiază și de Bluetooth și NFC, și cât de curând vei putea plăti cu el, dacă e să credem ultimele zvonuri.
De menționat că spre deosebire de ceasuri de la alții producători, HUAWEI Watch 4 Pro are funcționalitate aproape completă indiferent de ce smartphone utilizezi. Poți răspunde la telefon, poți accesa agenda telefonică, poți răspunde la mesaje direct de pe ceas, aproape toate funcțiile premium sunt disponibile. Ba mai mult, HUAWEI Health este acum disponibil și pe Galaxy Store, ceea ce îl face ceva mai accesibil pentru utilizatorii de telefoane Samsung.
În rest, ce să vă mai zic? Bateria a rămas la fel de bună, cu 4-5 zile pe modul normal și până la 21 de zile pe modul ultra-long battery life. Folosirea eSIM va scurta autonomia, dar tot te poți aștepta la mai mult de trei zile de utilizare în cele mai dificile condiții.
Ecranul este la fel de mișto, un AMOLED cu tehnologie LTPO și rezoluție de 466×466 pixeli. Per total, ceasul rămâne unul de top, iar designul diferit și upgrade-ul la nivel de materiale nu fac decât să întărească poziția sa în topul vânzărilor în gama sa de preț. Care gamă de preț? Păi vă spun eu, gama de preț între 3000 și 3500 lei, pentru că la lansare, HUAWEI Watch 4 Pro Space Edition va costa 3300 lei.
La acest nivel, aerul e foarte rarefiat și ofertele destul de puține. Concurența vine în special de la Apple, cu autonomia de rigoare dar și cu o interfață de top și o conectivitate semnificativ mai bună, cel puțin funcțional. Mai găsești smartwatch-uri Garmin, Polar, chiar și Withings la acest preț, dar cred eu că HUAWEI-ul se va vinde mult mai bine decât celelalte, ca și până acum. Mai ales că la lansare, ceasul va veni la pachet cu o pereche de căști FreeBuds 5i.