ReviewsRSS PaginaDeMediaTelefoane

In sfarsit, am avut ocazia sa testam superbul Huawei P50 Pro!

Dupa indelungi asteptari, iata-l, in toata splendoarea sa, Huawei P50 Pro! Bine, cu mici mentiuni. Am spus ca varianta „de Europa”, cea de fata, este diferita de varianta de China, si inca la un nivel fundamental: are alt procesor. Versiunea anuntata la final de iulie si vanduta incepand cu luna august in China are sub capota excelentul procesor de productie proprie Kirin 9000, acelasi care se gaseste si pe pliabilul Mate X2 sau pe Mate 40, si este 5G.

Pe versiunea de Europa si de fapt pentru tot restul lumii, Huawei P50 Pro vine cu Snapdragon 888, procesorul inca de top de la Qualcomm, asta pana la lansarea in cateva zile a ceea ce cunoastem drept Snapdragon 8 Gen 1, iar cel de fata este… 4G! Da, ati citit bine. Spre deosebire de orice alt 888, cel de pe terminalul cu pricina, adica cel pentru cei din afara Chinei este 4G. Sa fie o eroare in matrice sau…?

Un mic paradox?

Deosebirile nu se opresc aici: modelul de China ruleaza Harmony OS, in vreme ce acesta ramane un Android. Oarecum. Este un EMUI, interfata Huawei aplicata peste un Android 11. Din pacate, lucrurile se complica si mai mult; deci terminalele Huawei de China, precum P50 Pro-ul cu Kirin 9000 5G sunt cu Harmony OS, in vreme ce acest Huawei P50 Pro este cu EMUI 12, chiar 12.0.1, adica Android 11 peste care se odihneste UI-ul Huawei, update eligibil si pentru tot restul telefonelor lor din seriile P, Mate, Nova si Y din aceasta parte a lumii, daaaar, evident, tot fara Google Mobile Services. Doar ca acum EMUI 12 seamana cu Harmony OS. Credeati ca am terminat? Nici pe departe…

Huawei P50 Pro

Interfata asta seamana mai mult ca oricand cu Harmony OS, dar functii precum super device nu se regasesc si aici. Care-i smecheria? Pai asta inseamna un singur lucru: ca Huawei au decis sa mentina Android pe toate telefoanele lor din afara Chinei, pentru a pastra accesul la aplicatiile Android si sa impinga mai departe in locul GMS-ului acest HMS, Huawei Mobile Services si App Gallery-ul proprietar in locul lui Google Play. In cuvinte simple, Huawei au lansat Harmony OS cu suport pentru aplicatiile Android, adaugand librariile Android Open Source si un framework care iti permite sa rulezi nativ pe el aplicatii Android.

De aceea, inclusiv telefoanele Huawei cu Harmony OS suporta aplicatii Android alaturi de cele native pentru sistemul de operare in-house si de aceea EMUI 12 arata ca o combinatie a celor doua sisteme de operare. In cuvinte si mai simple, nici acest Huawei P50 Pro nu beneficiaza de suport pentru Google Play si nici pentru serviciile Google ca Maps, YouTube, Calendar, Google Drive, Android Auto si altele asemenea, iar Huawei incearca din rasputeri sa compenseze asta prin tot felul de variante ocolitoare: Petal Search, Petal Maps, sau chiar posibilitatea de a crea automat un soi de shortcut, de pictograma pe homescreen pentru aplicatiile preferate.

Am remarcat insa, in mod firesc, ca in vreme ce workaround-urile astea functioneaza, viteza si stabilitatea lor nu este la nivelul aplicatiilor native. Desi am ales sa incep cu ele, aici se opresc si neajunsurile acestui model. Pentru ca in orice alt aspect este pur si simplu excelent.

Sa inceapa examinarea!

Hai sa incepem cu elefantul din incapere si de pe spatele telefonului: camerele si structura asta numita de ei Dual Matrix, doua matrici. In ciuda faptului ca e mare si evidenta, are cateva calitati. Este aparte, deci individualizeaza telefonul, si este asumata. Huawei nu par sa fi cautat un compromis, sau sa-si indulceasca deciziile de design pentru a le face pe gustul tuturor, ci au ales deliberat exprimarea asta. Si a doua chestie, pe cat este de mare modulul asta cu doua matrici, pe atat mi se pare de coerent si bine integrat cu restul telefonului.

Huawei P50 Pro

Producatorul a  impartit aceasta matrice in doua diagrame. Una contine camera principala de 50MP true chroma, un ultrawide de 13MP si inca o camera alb negru, care ajuta la luminozitate si contrast, iar cealalta matrice contine camera telephoto periscopica de 64MP.

Sa le luam pe rand, si hai sa incepem cu principala. Din informatiile pe care am reusit sa le adun, are un senzor Omnivision de 1/1.5 inch, mai mic fizic decat cel de pe P40 Pro, care avea 1/1.28 si era Quad Bayer, si nu mai are nici acel brevet RYYB care era doar al lor. Ok, sa nu intelegeti gresit. Si actualul senzor este exceptional, sau oricum suficient de bun cat sa propulseze P50 Pro pe prima pozitie in topul DxO Mark. Da, conform DxO este cea mai buna camera foto din lume de pe vreun telefon.

Specificatiile foto zdrobesc orice competitie

Camera beneficiaza de o lentila de 23mm cu expunere f1.8, este stabilizata optic iar autofocusul (si el in varful topului DxO Mark la capitolul viteza) este pe laser. Pozele rezultate au 12.5MP da, face pixel binning si imaginile arata… extraordinar de bine. Camera aceea monocroma, o tehnologie pe care Huawei a mai folosit-o si in trecut dar care parea sortita uitarii, a fost reinviata pe acest model, are 40MP si f1.6, tot un senzor Omnivision si practic ajuta la imbunatatirea luminozitatii si a contrastului.

Huawei P50 Pro

Ultrawide-ul de 13mm este o aditie ceva mai banala, 13MP cu f2.2. Nu e rau, dar nici genial. In schimb, camera telefoto periscopica este o bijuterie. 90mm, 64MP, stabilizare optica si autofocus cu detectie de faza. Zoom-ul optic trecut in aplicatia camerei pare sa fie 3.5x, iar imaginile arata impecabil. In plus, daca vrei sa te joci, ai si acea optiune de zoom 100x. Fotografia a fost mereu un punct tare, tare de tot al telefoanelor Huawei, iar P50 Pro-ul asta nu este vreo exceptie.

Colaborarea cu Leica pe partea de optica pare sa mearga mai departe. Huawei P50 Pro este fara indoiala inca un pas peste precedentul P40 Pro si acela un colos al fotografiei, si parca impinge si mai departe ceea ce se poate face in materie de fotografie cu un smartphone. Ai o gramada de moduri de fotografiere, Aperture, Night, Portrait, Pro (inclusiv RAW), Panorama, monocrom, la care se adauga moduri video gen Slo Mo si Timelapse, iar partea de low light este pur si simplu exceptionala.

Huawei P50 Pro

Nici pe partea de video telefonul nu e rau deloc, desi il plasez sub performantele foto. Filmeaza pana la 4K in 60FPS, dar am simtit pe ici pe colo un mic zgomot de imagine si unele artefacte, fata de alte telefoane, dar fara indoiala mai putin zgomotoasa in lumina slaba. Bine, asta se aplica doar daca esti extrem de pretentios. Tot pentru fotografie ai in continuare AI, sau posibilitatea de a inlatura din fotografii obiecte nedorite, iar stabilizarea este minunata.

Huawei P50 Pro

Tot acest set-up stelar este completat de o camera frontala wide de 13MP care in continuare are functia de a deveni si mai larga atunci cand in cadru se afla mai multi subiecti. Ar mai fi multe de povestit despre camere, as putea s-o tin asa pana maine, dar hai sa ne legam si de hardware.

Ce se ascunde sub capota?

888-ul din interior bine aspectat din punct de vedere al restului specificatiilor: 8GB sau 12GB RAM si 128GB, 256GB sau 512GB. Iar cu asa specificatii, nimic din ce am rulat pe Huawei P50 Pro nu a pus vreo problema vitezei si puterii acestuia.

Am jucat Asphalt 9 exhaustiv si singura observatie pe care as avea-o este ca spatele telefonului s-a incalzit destul de tare, sesizabil la mana, dar procesorul nu a intrat vreo clipa in throttle. Aplicatiile ruleaza super fluid, totul se misca instantaneu si curat. Tot acest angrenaj hardware este alimentat de o baterie de 4360mAh, mai mare decat cea de 4200mAh de pe P40 Pro, dar cumva, empiric cel putin, parca autonomia este mai mica decat la precedentul model. Ce poate sa insemne asta? Ca procesorul este mai flamand sau mai putin bine optimizat decat Kirin 990 de pe Huawei P40, desi chip-ul noii generatii e pe 5nm si  predecesorul pe 7 nm.

Huawei P50 Pro

Si incarcarea rapida pe fir si cea wireless sunt superioare celor de pe P40. Vorbim despre 66W pe fir si 50W wireless, versus 40W wired si 27W fara fir. Avem pentru conectare Bluetooth 5.2 si Wi-Fi6, iar ca sunet, Huawei P50 Pro este bun, integrand dual stereo speakers, dar eu unul n-am dat de acea functie de super bass promisa de producator. Per total, se aude mai tare, dar oarecum ascutit si neclar.

Huawei P50 Pro

Ecranul si constructia sunt de vis

Nu trebuie sa uitam nici ecranul, una din cele mai importante componente ale unui telefon care se respecta. In cazul lui Huawei P50 Pro, este un superb OLED 10-bit la 1 miliard de culori si nuante, 2700 x 1228, o rezolutie un pic ciudata, care penduleaza intre Full HD+ si 2K. Alaturi de acestea avem dimensiunea de 6.6 inch la 120Hz ca rata de refresh. Nu am destule cuvinte de lauda pentru ecranul asta! Este rapid, dar cumva nu-ti induce motion sickness, este fluid si extrem de stralucitor si clar. Superb pana si in lumina soarelui, este un pic curbat pe margini si se imbina perfect cu rama din metal si cu spatele din sticla special slefuita, intr-un tot perfect unitar.

Telefonul asta este atata de fin, de fluid si de frumoas imbinat si rotunjit, incat toate zonele de contact dintre rama, ecran si spate sunt seamless, el pare pur si simplu taiat dintr-o singura bucata de sticla. Poate fi si un fel de incercare de a compensa alte neajunsuri si sa atraga prin obiectul in sine, atat timp cat functiile sunt afectate de acel conflict intre cele doua tari superputeri, stiti despre ce vorbesc. Iar aici nu pot sa nu ma gandesc ce potential imens ar fi avut Huawei P50 Pro daca nu se renunta la serviciile Google…

Am de facut aici si o mica observatie: de cand l-am vazut prima oara, mi s-a parut mai mare si mai impunator decat este, si, culmea, telefonul in realitate, este mai mic, mai usor si mai indemanos decat pare. Are 6.6 inch si sub 200 de grame, 195, dar pare mai opulent, uite fix asta e cuvantul, atunci cand il vezi de la distanta.

Huawei P50 Pro

Huawei P50 Pro in modelul de fata are culoarea cocoa gold, care imi pare cel mai frumos dintre toate variantele. In Romania va mai avea o varianta numita golden black, desi am vazut ca el exista si pe alb si pe un soi de roz, dar nu stiu daca aceste scheme de culori vor fi si la noi. Imi place mult ca pare facut din metal si ca are o tenta calda, iar modulul pe care sta matricea de camere are aceeasi nuanta.

Negrul camerelor face si el un contrast atragator cu spatele asta in stil oglinda. Da, e frumos si in ciuda elegantei si a rafinamentului, nu va lasati inselati, este cat se poate de solid, de robsut si de IP68 rezistent la apa si praf.

La final de zi…

Ce stim despre pret? Pai, inteleg ca Huawei P50 Pro pleaca de la 5500 de lei si ca in precomanda vine in pachet (pachet carea include si un incarcator de 66W!) si cu o pereche de Freebuds 4, care mai sunt si alea vreo 400-500 de lei. Nu stiu daca dupa aceste 2 saptamani sau cat o dura precomanda, pretul va ramane acelasi sau va mai scadea, dar oricum ar fi, nu vorbim despre un smartphone ieftin si nici nu ma asteptam la altceva!

Exista totusi si o dilema. Daca este sa iei doar telefonul in sine, este chiar mai atragator si mai bine inchegat decat alte modele aflate in exact aceeasi categorie de pret. Din punct de vedere al constructiei, este minunat, performantele in utilizare sunt varf de lance, ca sa nu mai zic de partea foto extraordinara! Acesti factori justifica acei 5500 de lei cu varf si indesat, mai ales daca te uiti la ce ofera competitia la preturi chiar mai mari. Daca insa privesti situatia in ansamblu si te gandesti la absenta unor servicii larg raspandite si folosite, atunci lucrurile se complica.

Sigur, fara indoiala Huawei au facut eforturi imense sa compenseze acest gol lasat de plecarea Google Mobile Services de pe platforma lor. Huawei ID, Mobile Cloud, Huawei Assistant, Music, Huawei Video, Browser, App Gallery incearca din rasputeri sa vina in intampinarea nevoilor utilizatorului, si uneori reusesc chestia asta, alteori mai putin. Pentru ca mai e ceva foarte important: nu au de luptat doar cu valoarea tehnica in sine a serviciilor Google, ci si cu imensa inertie si obisnuinta a utilizatorului.

Huawei P50 Pro

Uneori da, categoric oferta lor software este sub cea a competitiei, alteori nu. Este un du-te-vino constant, dar cel mai adesea este o chestiune de obiceiuri, de ce anume stii tu sa folosesti si cu ce te-ai obisnuit. Iar asta este greu de depasit, caci batalia nu se da doar cu Google, ci mai ales cu tabieturile consumatorului. Iar din acest ultim punct de vedere, daca esti dependent de serviciile Google, atunci Huawei P50 Pro nu este pentru tine, si cu atat mai putin la banii astia.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button