ReviewsTECHTelefoane

Huawei P20 Review – Principalul rival pentru Galaxy S9 si iPhone X?

Huawei P20 tocmai s-a lansat oficial. Ce este? Noul flagship Huawei si, zicem noi, cel mai bun telefon produs vreodata de ei. Vom explica in acest review de unde vine aceasta opinie radicala. Cum este? Excelent, cu multe plusuri si foarte putine minusuri.

Huawei P20-Design si Constructie

Huawei P20 te surprinde in primul rand prin calitatea finisajului, prin nivelul de atentie la detalii. Nimic nu este trecut cu vederea sau facut pe repede inainte. Da, la capitolul finisaj si design se compara lejer si cu iPhone 10 si cu S9. Se simte premium, fara denivelari dubioase sau elemente iesite exagerat in relief. Este greut, dar in sensul cel mai bun; metalul si sticla se imbina impecabil pentru a crea o suprafata lina, continua si foarte placuta la atingere. Butoanele sunt rotunjite frumos, camera nu iese prea tare in relief, iar jack pentru casti nu mai exista nici pe acest telefon. Ai senzatia ca este taiat dintr-un singur bloc de material, atat este de bine alcatuit. Si nu este doar o senzatie: sticla este este Gorilla Glass 5 si pe fata si pe spate, iar telefonul este rezistent la apa si praf, in standard IP67. In materie de culori, avem 5 versiuni pentru P20 si 4 pentru P20 Pro. Cea mai interesanta este varianta Twilight cum o numesc ei, adica un gradient gen cameleon, spatele schimbandu-si culoarea in functie de reflexia luminii. Toate sunt insa super-glossy, superlucioase, stil oglinda. Asta ar fi primul minus pe care l-as nota. E jale cu amprentele si cu urmele de grasime. Dupa cateva secunde de folosire zici ca ai un alt telefon. L-am sters taraneste pe blugi de zeci de ori ca sa-l pot filma si am incercat mereu sa-l apuc cu grija de margini ca sa nu mai arate ca trecut prin prea multe maini. Dar asta nu este un dezavantaj doar al acestui telefon, ci al tuturor celor aparute in ultima vreme.

Display

Dar, in ciuda fapului ca telefoanele sunt magneti de amprente, displayurile sunt absolut senzationale. Huawei P20 are o diagonala de 5.8 inch cu ecran LCD, dar pe versiunea Pro avem un superb display OLED de 6.1 inch, extrem de clar si luminos. Ambele telefoane sunt alungite, ecranele avand un raport de 18.7/9 si rezolutie de 2240×1080 de pixeli, adica FullHD+ sau mai degraba 2K+, daca tinem cont de formatul imaginii. Culorile sunt bestiale, iar afisajul este sharp, bine definit. Tot in legatura cu afisajul ar mai trebui remarcat un feature foarte interesant. Asa cum s-a stiut inca de la primele leak-uri, P20 este un telefon cu notch, acea insertie aparuta odata cu iPhone X, o chestie love or hate care a divizat utilizatorii. P20 impaca toate gusturile: poti sa-i dai acestui notch show sau hide dintr-un meniu dedicat. Alegi astfel ca insertia care contine camera de selfie sa fie vizibila pe display sau ascunsa intr-o banda neagra, care face ca ecranul sa para un intreg. Repet, in functie de gusturi si preferinte.

Inainte sa incheiem cu designul si constructia ar mai fi de notat butonul de home care include si senzorul de amprenta si care tura asta este asignabil, adica ii poti atribui si alte functii decat simpla deblocare a telefonului. Mai merita sa discutam despre absenta jackului pentru casti? Samsung au ales sa implementeze acest port pe S9, dar trendul este totusi ca acesta sa dispara. Huawei s-au lipsit de el. Pentru unii este frustranta aceasta absenta, altora nu le pasa, iar argumente si alternative exista, fie ca vorbim despre casti pe USB Type C, asa cum are si acest telefon, fie casti bluetooth, poate nu la fel de fidele, dar cu siguranta mai eficiente prin disparitia cablurilor.

Camera, sau mai degraba… camerele

Dar care este punctul forte al acestui telefon? Asa cum probabil va asteptati, asa cum este trendul in acest moment si asa cum am aflat deja din numeroasele leak-uri ce i-au precedat aparitia, camera este cea cu care Huawei P20 vrea sa rupa norma. Si competitia. Pe principiul ca marimea conteaza… intotdeauna, Huawei au pus pe acest model unul dintre cei mai mari senzori disponibili la ora asta. Adica mari fizic, ca dimensiuni: 1/1,7 inch. Spre comparatie, celebrul dar defunctul Nokia Lumia 1020, cel cu camera de 41 de megapixeli, avea un senzor de 1/1,5 inch. Deci noul Huawei P20 in varianta Pro este destul de aproape de Lumia 1020, considerat si astazi un reper in ceea ce priveste camera foto. Camera principala a lui P20 Pro are 40 de megapixeli, dar dincolo de numaratul megapixelilor, mai mare inseamna mai bine: mai multa lumina si o dimensiune sensibil crescuta a pixelului, ceea ce in cazul de fata se traduce intr-o sensibilitate ISO ce poate fi urcata pana la 51.200! Este urias si pentru o camera DSLR capabila, daramite pentru un telefon!

Am filmat cu Huawei P20 Pro intr-un spatiu intunecos special amenajat, iar camera cu care am filmat telefonul a fost celebrul Sony A7s, o camera full frame al carei ISO urca peste 400.000. P20 Pro nu numai ca face fata, dar mai important, produce imagini cu adevarat utilizabile in conditii de luminozitate scazuta, comparandu-se, macar la acest capitol, cu una dintre camerele faimoase pentru sensibilitatea sa. Ei, si aici intervine un alt aspect cu care Huawei se lauda: partea de inteligenta artificiala. Daca facem abstractie de cat de mestecat este acest concept in ultima vreme, vom intelege ca in cazul de fata el are sens. Telefonul are implementat un algoritm de stabilizare care ii permite sa fotografieze la timpi de expunere foarte lungi, de pana la 4 secunde. Asta inseamna ca stabilizarea telefonului corecteaza pozitia imaginii asa incat sa poti lasa diafragma deschisa timp de 4 secunde pentru a permite pe de-o parte senzorului sa capteze mai multa lumina, dar pe de alta parte sa nu decaleze obiectele din imagine. Stabilizarea aceasta, cuplata cu marimea senzorului si cu valorile ISO foarte bune, genereaza fotografii de noapte uluitoare, in care poti pana sa si citesti diversele inscriptii sau reclame de pe strada.

P20 Pro are un set-up de 3 camere: cea principala de 40 de megapixeli cu expunere f1.8, o a doua camera tele cu f2.4 si o a treia camera alb-negru de 20 de megapixeli cu f1.6 utilizata pentru imbunatatirea culorii, luminozitatii si contrastului. Primele doua camere combinate genereaza un zoom optic 3x ce poate fi extins digital pana la 5x. In cazul lui P20 normal avem doar doua camere, una color de 12 megapixeli cu f1.8 si una monocroma de 20 de megapixeli cu f1.6. Atat Huawei P20 cat si P20 Pro beneficiaza de o camera frontala pentru selfie de 24 de megapixeli cu f2.0. Este probabil una dintre cele mai puternice camere de selfie aflate pe vreun telefon la acest moment!

Si toata aceste putere bruta este completata de o multime de fineturi pe parte de precizie: focalizare laser, detectie de faza si contrast, senzor pentru temperatura de culoare pe spate. Cu alte cuvinte, va fi foarte greu sa ratezi o poza, aproape indiferent de conditiile de fotografiere. Daca mai adaugi la toate acestea si partea de AI, ai un tablou complet a ceea ce Huawei au intentionat cu acest telefon. De fapt, au spus-o pe fata: camera telefonului poate fi extrem de buna, dar veriga slaba esti tu. Adica tu, ala care nu stie sa faca poze. Si atunci algoritmii software, plus capabilitatile hardware de top ale terminalului incerca sa compenseze lipsa ta de aptitudini in materie de fotografie. Tot ceea ce trebui tu sa faci este sa indrepti telefonul intr-o directie si sa apesi pe buton. Face el restul pentru tine. Sigur, nu vorbesc aici despre talentatii si priceputii care pot gasi in meniul acestei camere un mod full manual suficient de complex cat sa le permita sa-si manifeste creativitatea, ci despre utilizatorii obisnuiti care nu se prea pricep si care nici nu intentioneaza sa dobandeasca cine stie ce skill-uri foto.

Probabil tot in acest sens, acela de a nu rata snapshots, au mai fost adaugate cateva gimmick-uri. De exemplu posibilitatea de a fotografia fara a mai deschide aplicatia de camera, cu un simplu dublu-click pe butonul de Volume Down. Adica ai scos telefonul din buzunar, il indrepti in directia dorita, apesi rapid de doua ori in partea de jos a butonului de volum si gata poza. E drept ca smecheria asta a fost cuplata si cu micsorarea timpului de raspuns al camerei la doar 0.3 secunde. Camera declanseaza instantaneu, si la un shutter-speed care sa-ti permita sa surprinzi miscarea fara motion-blur. Sau ma rog, cu foarte putin motion blur. Ar mai fi de mentionat tot cumva legat de inteligenta artificiala recunoastrea scenelor si obiectelor. Caini, pisici, fete, peisaje, mancare, chestii pe care oamenii le posteaza in general pe retelele de socializare. Selectezi scena, adica matza sau potolul din blid, si telefonul face automat setarile ideale ale camerei, in asa fel incat poza respectiva sa iasa cat mai bine.

Si inca nu am spus nimic despre partea de video. Si in acest departament lucrurile stau bine. Filmare 4K la 30 de cadre pe secunda si 1080p la 60 de cadre pe secunda si bineinteles nelipsitul super slow motion la 960 de cadre pe secunda, recurent pe mai toate flagshipurile actuale. Si la capitolul video, daca te simti bazat si crezi ca bati inteligentul artificial al telefonului, ai la dispozitie o puzderie de setari manuale cu care sa-ti faci de cap, sa-ti exprimi skilul si talentul.

Specificatii

Sigur, ar mai fi multe de povestit despre Huawei P20 si P20 Pro, si vor mai fi lucruri pe care le vom descoperi probabil la utilizarea efectiva zi de zi. Partea de imagine este absolut impresionanta la o prima vedere, si este principalul diferentiator al noii game P20. Si poate tot pentru ca este un telefon orientat spre imagine, noul UI permite acum un sharing de fisiere mult imbunatatit si cross-platform. Poti sharui acum cu usurinta imagini sau documente catre alte telefoane, catre PC sau chiar Mac. Oricum telefonul vine cu Android 8.1 direct din cutie si cu dotari hardware menite sa suporte cu usurinta toate aceste noi facilitati.

Huawei P20 vine cu un procesor Kirin 970 de productie proprie, cam cel mai puternic CPU mobil produs pana acum de Huawei si cu 4GB RAM in cazul lui P20 si 6GB in cazul lui P20 Pro. Ambele modele au 128GB stocare, spatiu de pornire suficient pentru un telefon centrat pe foto si video. Un alt aspect remarcabil este bateria de 4000 de miliamperi a lui P20 Pro, telefonul reusind totusi sa ramana slim si elegant. Nici in cazul modelului mai mic bateria nu este rea, 3400 de miliamperi, adica aproape cat are modelul S9+ de la Samsung.

Concluzie

Huawei P20 este un mare salt inainte fata de precedentul P10, din toate punctele de vedere, desi nici acela nu a fost un telefon rau deloc. Semnificatia acestui salt este insa mai mare decat cresterea propriu zisa in calitate: este asemenea trecerii facute de Samsung de la S5 la S6, de la bun la excelent. P20 este un flagship de care Apple si Samsung trebuie sa se teama, este un terminal care justifica pozitia companiei chineze in topul celor mai mari producatori de smartphone-uri din lume.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. Au „impumutat” cel mai prost design, „notch-ul” de la iphone, pur si simplu arata groaznic atat la p20 cat si la Iphonex

  2. Se pare că nu implementat NFC si iR ca minus intră si mărimea phablet peste 6 inch inclus greutatea !

  3. „butonul de home care include si senzorul de amprenta si care tura asta este asignabil, adica ii poti atribui si alte functii decat simpla deblocare a telefonului. ” – tura asta? P10 a avut de la inceput aceasta functie, poate facem un pic mai mult research data viitoare.
    „acea insertie aparuta odata cu iPhone X” – Essential Ph1 a fost primul. Mai mica si mai discreta ca x-ul. Good job boys.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button